Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké

Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké

Ať už ho máte rádi nebo ne, rybíz patří mezi nejpěstovanější ovoce na českých zahrádkách. Keříky obsypané bílými, červenými nebo černými bobulkami můžete v létě spatřit u většiny českých pěstitelů.

Čtěte také:

Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů

Malinová marmeláda

Ostružinová marmeláda

Broskvová marmeláda

Připravili jsme proto pro vás recepty na dvě skvělé marmelády - z černého i červeného rybízu. Díky nim si uchováte pořádnou porci vitaminu C po celou zimu!

7 zajímavostí o rybízu

Červený rybíz

  • 40 bobulí červeného rybízu pokryje váš denní příjem vitamínu C.
  • Rybíz můžete zpracovat na sladkokyselé ovocné placky, které si děti zamilují!
  • Na 100 gramů červeného rybízu připadá 13 gramů hořčíku. Konzumujte ho na bolest svalů.
  • Štiplavou chuť mu dodávají třísloviny.

Černý rybíz

  • Černý rybíz obsahuje až 3x víc vitamínu C než červený rybíz. Před ním už je jen šípek a rakytník.
  • Černý rybíz konzumujte nejlépe syrový. Zachováte si tak maximum vitamínů.
  • Patří mezi málo sladké ovoce. Na 100 gramů obsahuje 8 g cukru, oproti tomu banán má ve 100 gramech 17 gramů cukrů-

Rybízová marmeláda - recept

Rybízová marmeláda je taková česká klasika. Používá se do křehkého lineckého koláče, maže se na linecké cukroví o Vánocích nebo se používá jen tak na palačinky. Přestože je rybízová marmeláda kyselá, děti ji milují.

Ingredience

Postup

  1. Nejprve budete muset rybíz zbavit stopiček a otravných zrníček. Nejlépe to jde na klasickém mlýnku. Zkuste si ho opatřit - u našich babiček takový mlýnek patřil k “povinné” výbavě domácnosti.
  2. Na 1 litr rybízové šťávy nyní připadne 900 g cukru. Rybízovou šťávu si nalijte do hrnce, zahřejte a rozmíchejte v ní cukr. Sbírejte pěnu.
  3. Nyní směs povařte do zhoustnutí - bude to trvat zhruba 10 minut a rybízová marmeláda by se měla vařit jen na nízkém plamenu.
  4. Že je rybízová marmeláda hotová poznáte pomocí testu s talířkem. Kápněte marmeládu na talířek, pokud se bude příliš roztékat, je příliš tekutá.
  5. Hotovou marmeládu plňte do čistých sklenic a ihned otočte dnem vzhůru.

Marmeláda z rybízu (1)

Marmeláda z černého rybízu - recept

Marmeláda z černého rybízu se vám vydaří z trojkombinace ovoce + cukr + citrónová šťáva. Marmeládu nebudete muset dohušťovat pektinem, černý rybíz už totiž přirozeně pektin obsahuje. Na ovonění můžete přidat koření nebo různé bylinky.

Ingredience

  • 1 kg černého rybízu
  • 400 g cukru
  • 1 bio citrón (bez chemicky upravené kůry)
  • 4 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice

Postup

Kuličky černého rybízu omyjte a spolu s dvěma deci vody povařte zhruba 5 minut, aby černý rybíz trošku pustil šťávu. Poté marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte šťávu i nastrouhanou kůru z bio citrónu, koření a na mírném stupni vařte 20 minut. Pořád míchejte, ať se vám marmeláda z černého rybízu nepřipálí.

Mezitím si dezinfikujte sklenice včetně víček a ještě horkou marmeládu do nich plňte. Okraje otřete hadříkem namočeným v alkoholu a uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru. Následně můžete pro jistotu ještě sklenice zavařit na 80 stupňů 20 minut.

Marmeláda z rybízu (3)



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 05. 01. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v přibývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 06. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
ÚTERÝ 07. 01. 2025
beran
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté…
více o tomto dni
STŘEDA 08. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ČTVRTEK 09. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
PÁTEK 10. 01. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
SOBOTA 11. 01. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Dobrý den, téměř žádný recept není úplný - v surovinách oproti postupu buď něco chybí nebo přebývá.

Proč lidi zůstávaj v nešťastnejch vztazích?

Děkuji za Váš komentář - trefně napsáno. I přesto, že jsem si ve svém článku stěžovala... tak tím rozhodně nec...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Umělé oplodnění

9 měsíců je v dnešní době bohužel běžná doba snažení. Do roka se to považuje za no...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Vietnamská kuchyně u vás doma: 6 receptů, které zpestří váš běžný jídelníček

Jestli jste se rozhodli, že konečně začnete jíst zdravě, pak je vietnamská kuchyně ideální volbou. Řídí se filozofií pěti elementů a celkově se dá říci, že je mnohem lehčí než naše tradiční pokrmy. Ostatně vyzk...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!