Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké
Ať už ho máte rádi nebo ne, rybíz patří mezi nejpěstovanější ovoce na českých zahrádkách. Keříky obsypané bílými, červenými nebo černými bobulkami můžete v létě spatřit u většiny českých pěstitelů.
Připravili jsme proto pro vás recepty na dvě skvělé marmelády - z černého i červeného rybízu. Díky nim si uchováte pořádnou porci vitaminu C po celou zimu!
7 zajímavostí o rybízu
Červený rybíz
- 40 bobulí červeného rybízu pokryje váš denní příjem vitamínu C.
- Rybíz můžete zpracovat na sladkokyselé ovocné placky, které si děti zamilují!
- Na 100 gramů červeného rybízu připadá 13 gramů hořčíku. Konzumujte ho na bolest svalů.
- Štiplavou chuť mu dodávají třísloviny.
Černý rybíz
- Černý rybíz obsahuje až 3x víc vitamínu C než červený rybíz. Před ním už je jen šípek a rakytník.
- Černý rybíz konzumujte nejlépe syrový. Zachováte si tak maximum vitamínů.
- Patří mezi málo sladké ovoce. Na 100 gramů obsahuje 8 g cukru, oproti tomu banán má ve 100 gramech 17 gramů cukrů-
Rybízová marmeláda - recept
Rybízová marmeláda je taková česká klasika. Používá se do křehkého lineckého koláče, maže se na linecké cukroví o Vánocích nebo se používá jen tak na palačinky. Přestože je rybízová marmeláda kyselá, děti ji milují.
Ingredience
- 1,3 kg červeného rybízu (= 1 litr šťávy) - připravte si rybízovou šťávu
- 900 g cukru
Postup
- Nejprve budete muset rybíz zbavit stopiček a otravných zrníček. Nejlépe to jde na klasickém mlýnku. Zkuste si ho opatřit - u našich babiček takový mlýnek patřil k “povinné” výbavě domácnosti.
- Na 1 litr rybízové šťávy nyní připadne 900 g cukru. Rybízovou šťávu si nalijte do hrnce, zahřejte a rozmíchejte v ní cukr. Sbírejte pěnu.
- Nyní směs povařte do zhoustnutí - bude to trvat zhruba 10 minut a rybízová marmeláda by se měla vařit jen na nízkém plamenu.
- Že je rybízová marmeláda hotová poznáte pomocí testu s talířkem. Kápněte marmeládu na talířek, pokud se bude příliš roztékat, je příliš tekutá.
- Hotovou marmeládu plňte do čistých sklenic a ihned otočte dnem vzhůru.
Marmeláda z černého rybízu - recept
Marmeláda z černého rybízu se vám vydaří z trojkombinace ovoce + cukr + citrónová šťáva. Marmeládu nebudete muset dohušťovat pektinem, černý rybíz už totiž přirozeně pektin obsahuje. Na ovonění můžete přidat koření nebo různé bylinky.
Ingredience
- 1 kg černého rybízu
- 400 g cukru
- 1 bio citrón (bez chemicky upravené kůry)
- 4 hřebíčky
- 1 badyán
- 1 celá skořice
Postup
Kuličky černého rybízu omyjte a spolu s dvěma deci vody povařte zhruba 5 minut, aby černý rybíz trošku pustil šťávu. Poté marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte šťávu i nastrouhanou kůru z bio citrónu, koření a na mírném stupni vařte 20 minut. Pořád míchejte, ať se vám marmeláda z černého rybízu nepřipálí.
Mezitím si dezinfikujte sklenice včetně víček a ještě horkou marmeládu do nich plňte. Okraje otřete hadříkem namočeným v alkoholu a uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru. Následně můžete pro jistotu ještě sklenice zavařit na 80 stupňů 20 minut.
Diskuse k článku