Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce
Sušené ovocné placky jsou zdravá delikatesa. Navíc jsou jednoduché na přípravu. V kuchyni najdou placky nejedno využití, hodí se do různých pokrmů nebo jen tak na chuť. Tomuto netradičnímu pokrmu se jinak říká ovocné kůže. Řekneme, jak na ně. Také poradíme nejlepší recepty na rybízové placky, hruškové placky, jablečné placky, meruňkové placky a jahodové placky. Zaručeně s nimi sklidíte úspěch.
Sušené ovocné placky zasytí a chutnají
Stačí ovoce, mixér, trouba a zdravá svačinka je na světě. Sušené ovocné placky neboli ovocné kůže jsou jednoduše ovocné pyré, které jsme dostatečně dlouho sušili v troubě či sušičce. Výhodou placek je, že při sušení si ovoce zachovává většinu cenných živin. Suší se ideálně při teplotě 40°C až 45°C, tak teplo neničí ani vlákninu, ani vitamíny a minerály. Další výhodou placek je jejich široké využití.
- Jako přesnídávky a svačiny
- V müsli a jogurtech
- Do ovesných, jáhlových a rýžových kaší
- Nakrájené na tvary ozdobí dezerty či cukroví
- Jako rolády, které naplníme krémem
- Do ovocných salátů a mís
- Do klasických rolád
Jak připravit ovocné kůže v 10 krocích
- Vezmeme ovoce, ze kterého ovocné kůže budeme připravovat. Hodí se na ně v podstatě jakýkoli druh, ideální je ovoce přezrálé. Pokud chceme vyrobit sušené ovocné placky z tvrdšího ovoce, jako jsou třeba jablka, krátce je povaříme.
OČIŠTĚNÍ A ROZMIXOVÁNÍ OVOCE
- Ovoce omyjeme a očistíme. Pokud používáme ovoce jako je třeba rybíz, zbavme ho stopky a všech dalších částí, aby nám zbyly pouze bobule.
- Ovoce dáme do mísy a rozmixujeme na co nejhustší a nejjemnější pyré. Pokud bude směs příliš hustá a mixér bude mít potíže, můžeme přidat trochu vody. Větší ovoce před samotným mixováním nakrájíme na menší kusy. Pokud nám ve směsi zůstanou zrníčka, která by nám vadila, pyré propasírujeme.
DOCHUCENÍ OVOCNÉHO PYRÉ
- Směs na sušené ovocné placky můžeme dochutit, například přidáním vanilky, skořice či koření. Pokud budeme chtít placky ještě zdravější, rozmixujme společně s nimi i slunečnicová nebo dýňová semínka.
- Na ovocné kůže můžeme použít i více druhů ovoce. Například kyselejší rybíz s jemnějším jablkem.
- Rozmixovanou směs nalijeme na nepřilnavý povrch, jako jsou silikonové podložky na pečení nebo pečící papír. Vrstva pyré by měla být široká asi 3 až 4 milimetry. Jak se při sušení ovocné kůže zbaví vody, bude jejich šířka zhruba poloviční.
SUŠENÍ PLACEK
- V sušičce nebo troubě ovocné kůže sušíme ideálně při teplotě 40°C až 45°C. Tato teplota je velmi šetrná k živinám, které ovoce obsahuje. Sušit ale můžeme až na teplotu 60°C.
- Doba sušení je celkem různá. Záleží na typu ovoce, množství obsažené vody a šířce vrstvy ovocné kůže. Obvykle jsou sušené ovocné placky hotové za deset hodin. Poté je zkontrolujeme a podle potřeby dobu sušení upravíme. Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit.
- Aby měly sušené ovocné placky hezčí tvar, můžeme je po usušení okrojit.
- Hotové ovocné kůže můžeme stočit do ruliček.
Sušené ovocné placky skladujeme v suchu a chladu
Nejpraktičtější je skladovat sušené ovocné placky ve stočených ruličkách. Aby vypadaly ještě o něco lépe, můžeme je převázat provázkem nebo stuhou. Stejně tak je ale můžeme skladovat v celých plátech.
Dejme je do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby. Svědčí jim spíše chladno, zabraňme také přímému slunečnímu světlu. Světlem ovocné kůže přichází o svou barvu. Takto nám sušené ovocné placky vydrží až několik měsíců.
Sušené rybízové placky
- Na sušené rybízové placky potřebujeme půl kila rybízu.
- Omyjeme ho a zbavíme stopek.
- Poté propasírujeme přes cedník.
- Kvůli trpčí chuti rybízu můžeme směs dochutit trochou cukru.
- Na voskovaný papír vylijme rybízové pyré, ideálně v tloušťce 3 milimetry.
- Sušičku zapněme na 60°C a rybízové placky nechejme sušit 12 hodin.
Sušené meruňkové placky
- Na meruňkové placky budeme potřebovat asi půl kila meruněk. Ty nám vystačí na jeden plech.
- Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny.
- Ovoce rozmixujeme na husté a hladké pyré.
- Směs rozlijeme na plech zhruba v tloušťce 3 až 4 milimetry. Pokud bude šířka ovocné kůže tlustší, bude se déle sušit a bude tvrdá.
- Sušené ovocné placky dáme do trouby nebo sušičky na 8 hodin na teplotu 40°C.
Sušené hruškové placky
- Hruškové placky jsou poměrně sladké. Abychom jim ze sladkosti trochu ubrali, použijeme k nim i kiwi. Na 4 hrušky připadají 2 kiwi.
- Ovoce oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrušky zbavíme jádřinců.
- Ovoce rozmixujeme na husté pyré.
- Směs rozlijeme v tloušťce půl centimetru na voskovaný papír nebo silikonové podložky.
- Hruškové ovocné kůže sušíme při teplotě 50°C 8 až 10 hodin. Pak jsou sušené ovocné placky hotové.
Sušené jablečné placky
- Na jablečné placky jablka nejprve omyjeme, oloupeme a zbavíme je jádřinců.
- Jablka nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme je.
- Směs dáme krátce povařit, dokud nezačne probublávat. Důležité je směs stále míchat.
- Rozložíme v tloušťce 3 až 4 milimetry na voskový papír nebo silikonovou podložku.
- Ovocné kůže sušíme při teplotě 55°C . Sušené ovocné placky jsou hotové za 9 až 11 hodin.
Sušené jahodové placky
- Na jahodové placky použijeme asi 750 gramů jahod. Vystačí nám na necelé dva plechy jahodové ovocné kůže.
- Jahody zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na kusy.
- Ovoce rozmixujeme.
- Ovocné kůže rozlijeme v tloušťce zhruba 3 milimetry na pečící papír.
- Jahodové sušené ovocné placky sušíme při teplotě zhruba 50°C asi 10 hodin.
Diskuse k článku