Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce

Hit jménem ovocné kůže! Šetrně sušené ovocné placky vám uchovají cenné vitamíny na dlouhé měsíce

Sušené ovocné placky jsou zdravá delikatesa. Navíc jsou jednoduché na přípravu. V kuchyni najdou placky nejedno využití, hodí se do různých pokrmů nebo jen tak na chuť. Tomuto netradičnímu pokrmu se jinak říká ovocné kůže. Řekneme, jak na ně.  Také poradíme nejlepší recepty na rybízové placky, hruškové placky, jablečné placky, meruňkové placky a jahodové placky. Zaručeně s nimi sklidíte úspěch.

Čtěte také:

Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů

Sušené ovocné placky zasytí a chutnají

Stačí ovoce, mixér, trouba a zdravá svačinka je na světě. Sušené ovocné placky neboli ovocné kůže jsou jednoduše ovocné pyré, které jsme dostatečně dlouho sušili v troubě či sušičce.  Výhodou placek je, že při sušení si ovoce zachovává většinu cenných živin. Suší se ideálně při teplotě 40°C až 45°C, tak teplo neničí ani vlákninu, ani vitamíny a minerály. Další výhodou placek je jejich široké využití.

  • Jako přesnídávky a svačiny
  • V müsli a jogurtech
  • Do ovesných, jáhlových a rýžových kaší
  • Nakrájené na tvary ozdobí dezerty či cukroví
  • Jako rolády, které naplníme krémem
  • Do ovocných salátů a mís
  • Do klasických rolád

Jak připravit ovocné kůže v 10 krocích

  • Vezmeme ovoce, ze kterého ovocné kůže budeme připravovat. Hodí se na ně v podstatě jakýkoli druh, ideální je ovoce přezrálé. Pokud chceme vyrobit sušené ovocné placky z tvrdšího ovoce, jako jsou třeba jablka, krátce je povaříme.

OČIŠTĚNÍ A ROZMIXOVÁNÍ OVOCE

  • Ovoce omyjeme a očistíme. Pokud používáme ovoce jako je třeba rybíz, zbavme ho stopky a všech dalších částí, aby nám zbyly pouze bobule.
  • Ovoce dáme do mísy a rozmixujeme na co nejhustší a nejjemnější pyré. Pokud bude směs příliš hustá a mixér bude mít potíže, můžeme přidat trochu vody. Větší ovoce před samotným mixováním nakrájíme na menší kusy. Pokud nám ve směsi zůstanou zrníčka, která by nám vadila, pyré propasírujeme.

DOCHUCENÍ OVOCNÉHO PYRÉ

  • Směs na sušené ovocné placky můžeme dochutit, například přidáním vanilky, skořice či koření. Pokud budeme chtít placky ještě zdravější, rozmixujme společně s nimi i slunečnicová nebo dýňová semínka.
  • Na ovocné kůže můžeme použít i více druhů ovoce. Například kyselejší rybíz s jemnějším jablkem.
  • Rozmixovanou směs nalijeme na nepřilnavý povrch, jako jsou silikonové podložky na pečení nebo pečící papír. Vrstva pyré by měla být široká asi 3 až 4 milimetry. Jak se při sušení ovocné kůže zbaví vody, bude jejich šířka zhruba poloviční.

SUŠENÍ PLACEK

  • V sušičce nebo troubě ovocné kůže sušíme ideálně při teplotě 40°C až 45°C. Tato teplota je velmi šetrná k živinám, které ovoce obsahuje. Sušit ale můžeme až na teplotu 60°C.
  • Doba sušení je celkem různá. Záleží na typu ovoce, množství obsažené vody a šířce vrstvy ovocné kůže. Obvykle jsou sušené ovocné placky hotové za deset hodin. Poté je zkontrolujeme a podle potřeby dobu sušení upravíme. Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit.
  • Aby měly sušené ovocné placky hezčí tvar, můžeme je po usušení okrojit.
  • Hotové ovocné kůže můžeme stočit do ruliček.

Ovocné kůže

Sušené ovocné placky skladujeme v suchu a chladu

Nejpraktičtější je skladovat sušené ovocné placky ve stočených ruličkách. Aby vypadaly ještě o něco lépe, můžeme je převázat provázkem nebo stuhou. Stejně tak je ale můžeme skladovat v celých plátech.

Dejme je do vzduchotěsné uzavíratelné nádoby. Svědčí jim spíše chladno, zabraňme také přímému slunečnímu světlu. Světlem ovocné kůže přichází o svou barvu. Takto nám sušené ovocné placky vydrží až několik měsíců.

Sušené rybízové placky

  • Na sušené rybízové placky potřebujeme půl kila rybízu.
  • Omyjeme ho a zbavíme stopek.
  • Poté propasírujeme přes cedník.
  • Kvůli trpčí chuti rybízu můžeme směs dochutit trochou cukru.
  • Na voskovaný papír vylijme rybízové pyré, ideálně v tloušťce 3 milimetry.
  • Sušičku zapněme na 60°C a rybízové placky nechejme sušit 12 hodin.

Sušené meruňkové placky

  • Na meruňkové placky budeme potřebovat asi půl kila meruněk. Ty nám vystačí na jeden plech.
  • Meruňky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtiny.
  • Ovoce rozmixujeme na husté a hladké pyré.
  • Směs rozlijeme na plech zhruba v tloušťce 3 až 4 milimetry. Pokud bude šířka ovocné kůže tlustší, bude se déle sušit a bude tvrdá.
  • Sušené ovocné placky dáme do trouby nebo sušičky na 8 hodin na teplotu 40°C.

ovocné placky2

Sušené hruškové placky

  • Hruškové placky jsou poměrně sladké. Abychom jim ze sladkosti trochu ubrali, použijeme k nim i kiwi. Na 4 hrušky připadají 2 kiwi.
  • Ovoce oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Hrušky zbavíme jádřinců.
  • Ovoce rozmixujeme na husté pyré.
  • Směs rozlijeme v tloušťce půl centimetru na voskovaný papír nebo silikonové podložky.
  • Hruškové ovocné kůže sušíme při teplotě 50°C 8 až 10 hodin. Pak jsou sušené ovocné placky hotové.

Sušené jablečné placky

  • Na jablečné placky jablka nejprve omyjeme, oloupeme a zbavíme je jádřinců.
  • Jablka nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme je.
  • Směs dáme krátce povařit, dokud nezačne probublávat. Důležité je směs stále míchat.
  • Rozložíme v tloušťce 3 až 4 milimetry na voskový papír nebo silikonovou podložku.
  • Ovocné kůže sušíme při teplotě 55°C . Sušené ovocné placky jsou hotové za 9 až 11 hodin.

Sušené jahodové placky

  • Na jahodové placky použijeme asi 750 gramů jahod. Vystačí nám na necelé dva plechy jahodové ovocné kůže.
  • Jahody zbavíme stopek, omyjeme a nakrájíme na kusy.
  • Ovoce rozmixujeme.
  • Ovocné kůže rozlijeme v tloušťce zhruba 3 milimetry na pečící papír.
  • Jahodové sušené ovocné placky sušíme při teplotě zhruba 50°C asi 10 hodin.


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...