Recepty z hrušek: Vyzkoušejte hrušková povidla nebo koláč pro zlepšení nálady
Hrušky znali již naši předkové ve starověkém Řecku. I když od té doby uplynulo spoustu času, tyto sladké plody z našich stolů nevymizely. Léčivých účinků hrušek se dříve využívalo například na snížení horečky nebo při zimnici. Dnes se jejich konzumace doporučuje lidem, kteří mají obtíže s ledvinovými kameny, či trpí obtížemi s močovou soustavou.
Vyzkoušejte recepty z hrušek, je to lék na špatnou náladu
Co má společného vitamín B6, B12 a kyselina listová? Je to účinný lék špatnou náladu. Kyselina listová je obsažená právě v hruškách. Hrušky mají na naše zdraví i jiné blahodárné účinky. Je v nich obsažený například draslík, který pomáhá posilovat nervy a svalové buňky. Hrušky jsou také ideální doplněk stravy pro jedince, kteří mají problémy s dodržováním pitného režimu. Obsahují totiž až 80% vody. Hrušky jsou zdravé, chutné a lehce stravitelné.
České hrušky? Na supermarket zapomeňte
A jak je to s pěstováním hrušek u nás? Počet českých pěstitelů hrušek v posledních letech výrazně klesá. Může za to nízká poptávka po českém ovoci a silná konkurence v podobě velkých supermarketů. Ovocnáři potřebují do začátku velký vstupní kapitál, s vidinou nejisté budoucnosti se jim proto pěstování příliš nevyplatí. Snad i proto najdete v českých obchodech hrušky, které pocházejí až z osmdesáti procent z dovozu. Pokud chcete na svém stole mít jen české hrušky, zkuste se pro ně vypravit na trh, či ve svém okolí vyhledejte drobné pěstitele.
Recepty z hrušek, to je nekonečně mnoho variant
Hrušek známe desítky druhů, některé jsou tvrdší a dřevité, jiné měkké s výrazně sladkou chutí. Koupit se dají rozmanité druhy a je jen na vás, které si oblíbíte více. Z hrušek se dá vykouzlit spousta zajímavých receptů. Můžete je použít k přípravě pečeného čaje, vyrobit z nich šťávu a pro dlouhé zimní večery se vám bude hodit domácí pálenka.
Hrušky lze také použít do mnoha koláčů a buchet, vyrobit z nich můžete přesnídávky i kompoty. V zimě zase využijete sušené hrušky, skvělá je i ovesná kaše se sušenými nebo zavařenými hruškami sypaná kokosem. Hrušky se také skvěle hodí ke kozímu sýru a také kuřecímu nebo krůtímu masu, variant je nekonečně mnoho. My vám nabízíme zajímavé recepty z hrušek, které můžete využít každý den a zpestřit si tak snadno váš jídelníček. Nechte se inspirovat.
Recepty z hrušek
Rychlý hruškový koláč s tvarohem
Ingredience:
- 4 velké hrušky
- 450 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- 500 g polotučného tvarohu
- 250 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 150 g cukru
- 125 ml teplé vody
Rychlý hruškový koláč s tvarohem - postup přípravy:
Přes noc necháme v teple změknout máslo. Druhý den ho ve velké míse smícháme s kakaem, vodou a přidáme 130 gramů cukru krystal. Směs dobře promícháme. Mezitím v jiné míse vyšleháme 4 vejce, ke kterým postupně přidáme mouku a rozmíchanou máslovou směs.
Na náplň v míse rozmícháme tvaroh, 20 gramů cukru a jedno vejce. Připravíme si plech, který potáhneme pečící fólií. Na tu vložíme těsto, které potřeme tvarohovou směsí. Hrušky důkladně umyjeme, nakrájíme na plátky a rovnoměrně poklademe po celém koláči. Pečeme na 180 °C necelou hodinu.
Zdravý hruškový koláč s ořechovou drobenkou
Ingredience:
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g špaldové mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 150 g másla
- 50 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 700 g hrušek
- šťáva z poloviny citrónu
Na drobenku:
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g pomletého třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce rumu
Zdravý hruškový koláč s ořechovou drobenkou - postup přípravy:
V míse zpracujeme těsto z mouky, másla, vejce a cukru. V lednici ho necháme hodinu a půl odpočinout. Hrušky očistíme, oloupeme, nakrájíme na plátky a pokapeme šťávou z citrónu. Mezitím si rozválíme těsto, vložíme na plech, propícháme ho vidličkou a dáme do trouby na deset minut péct při 180 °C.
Z ořechů, másla, mouky, cukru a rumu si vyrobíme drobenku. Těsto vytáhneme z trouby, poklademe hruškami, posypeme drobenkou a pečeme dalších 40 minut do zezlátnutí.
Hrušková přesnídávka
Ingredience:
- 1 kg hrušek
- 2 střední jablka
- šťáva z půl citrónu
- 3 velké skořice
- 2 hřebíčky
- cukr krystal podle chuti
Hrušková přesnídávka - postup přípravy:
Ovoce zbavíme slupky a společně s citrónovou šťávou a kořením vložíme do středního hrnce. Přidáme cukr podle chuti a vaříme do změknutí. Rozmixujeme, konzumujeme buď hned, případně plníme do sklenic a sterilujeme.
Hrušková povidla
Ingredience:
- 3,5 kg hrušek
- 250 ml octa
- 750 g cukru krystal
- 2 hřebíčky
- 3 celé skořice
Hrušková povidla - postup přípravy:
Hrušky nakrájíme na čtvrtky, vložíme do hrnce, zalijeme octem, zasypeme cukrem krystal a přidáme koření. Hrnec necháme přes noc na chladném místě. Druhý den obsah hrnce přivedeme k varu a poté na mírném ohni vaříme do zhoustnutí. Nakonec vyjmeme koření, důkladně rozmixujeme, přidáme lžíci rumu a plníme do čistých sklenic.
Hruškový kompot
Ingredience:
- 2 kg hrušek
- 500 g jedlých jeřabin
- 5 celých skořic
- citrón
- cukr krystal podle chuti
Hruškový kompot - postup přípravy:
Hrušky i jeřabiny důkladně omyjeme, hrušky poté zbavíme tvrdé slupky a nakrájíme je na měsíčky. Ovoce dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Pokud jsou hrušky méně zralé, přidáme do hrnce podle chuti i cukr. Podle chuti přidáme plátky citrónu a celou skořici. Kompot je určený k okamžité spotřebě.
Diskuse k článku