Nashi: Tak trochu jiná hruška. Pomůže zhubnout, očistí tělo a obnoví střevní mikroflóru
Nashi je asijská hruška, která chutná velice podobně jako ta naše. I když možná by se dalo říci, že je o něco jemnější a sladší. Navíc má i spoustu blahodárných účinků na lidský organismus. Pomůže s detoxikací, zbaví nadbytečných tukových polštářů a dokonce pečuje i o zdravou střevní mikroflóru. Narozdíl od české hrušky seženete nashi v obchodech prakticky po celý rok.
Sezóna českých hrušek je v plném proudu, ale proč si projednou nedat i něco exotičtějšího. Hruška nashi se sice už v českých obchodech zabydlela, přesto mnoho lidí stále neví, o jak zázračné ovoce jde. Nashi, která bývá nazývána také jako jablkohruška, hruška čínská nebo hruška písková, není sice typickou vitamínovou bombou, přesto obsahuje spoustu látek, které našemu organismu značně prospívají.
Botanický pohled na nashi
Z botanického hlediska patří asijská hruška do čeledi růžovitých. Rozdíl mezi asijskou a naší hrušní je ten, že evropský druh má na plodu kališní lístky. Asijská hrušeň patří mezi významné druhy ovoce, jež se pěstují ve východní Asii, především pak v severní Číně a Japonsku. Pěstování se však rozšířilo i na Nový Zéland, do Austrálie či USA. Strom, který dává plody nashi, dorůstá do výšky dvou až deseti metrů. Listy jsou dlouhé asi deset centimetrů. A teď na podzim se vybarvují do tmavě červené, později až do hnědé barvy a jsou velmi dekorativní.
Blahodárné účinky nashi na lidské tělo
Plody asijské hrušně nashi jsou bohaté na vodu, bílkoviny, sacharidy, tuk a vlákninu. Nechybí vitamíny B, C, E a K, cholin a minerální látky (zejména pak vápník, hořčík, měď, fosfor, mangan, selen, draslík). Obsahují i cenný lutein a zeaxanthin, tedy antioxdanty, které jsou nezbytné pro zdravý zrak. Díky minimálnímu obsahu kalorií je toto ovoce vhodné i při odtučňovacích kúrách. Pomůže též při detoxikaci, hodí se na jarní i podzimní očisty těla, hydratuje tělo i buňky, normalizuje hladinu glykemického indexu, čistí močové cesty a ledviny a zlepšuje pravidelnou stolici. Je ideálním doplňkem pro posilování obranyschopnosti organismu.
Pěstování nashi v našich podmínkách
Ještě poměrně nedávno se hruška nashi nemohla pěstovat jen tak někde. Časem však byla vyšlechtěna dostatečně silná a odolná odrůda. Ta vydrží i poměrně velké výkyvy počasí. V porovnání v evropskou hrušní má tedy nashi ještě tu výhodu, že nyní patří mezi přizpůsobivé a odolné ovocné dřeviny. S přehledem zvládne teploty až do mínus 25 stupňů Celsia a pochopitelně ji nerozhodí ani jarní mrazíky. Kromě toho je odolná i proti běžným houbovitým chorobám hrušní, jako jsou například strupovitost či septorióza. Mladé stromky je možné sázet buď právě v tento čas, nebo na jaře. Pro výsadbu vybíráme stromek s neporušenými a nezaschlými kořeny. Ideální je poradit se v zahradnictví, jaký druh pro vás bude nejvhodnější. U nás bývají k mání stromky již přizpůsobené zdejším klimatickým podmínkám.
Nashi v běžném obchodě
Ač je nashi vlastně hruška, podobá se spíše jablku a její chuť se mírně stáčí k ananasu. Jednotlivé plody pak mají barvu zlatavou, okrovou až lehce nahnědlou. Slupka nashi je silná a a křupavá. Uvnitř pak šťavnatá a sladká dužina. Plody nashi při dozrávání nezměknou, ale jsou až příliš choulostivé na nárazy či pomačkání, což je přesně důvod, proč plody nacházíme na pultech obchodů jednotlivě zabalené v bílých měkkých síťkách. Ty totiž fungují jako takové ochranné obaly, aby se plody nedotýkaly jiného ovoce a aby se neoťukaly.
Hruška nashi v kuchyni
Obecně se uvádí, že hruška nashi chutná nejlépe čerstvá a syrová. Avšak vůbec se nebojte využít ji také při vaření nebo pečení. Skvěle doplňuje maso, dokonce se hodí i ke zvěřině. Využít ji můžete do sladkokyselých omáček nebo do marinád. Pochopitelně se dá zpracovat i ve sladké variantě: do kompotu, džemu, pyré nebo do smoothies.
Ochutnejte: Nashi s kozím sýrem a vlašskými ořechy
Přísady:
- 2 hrušky nashi
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 50 g pomazánkového másla
- 1 lžíce medu
- hrst vlašských ořechů
- ½ dcl portského vína
- 3 lžíce másla
Příprava:
Hrušky nashi důkladně omyjeme, rozpůlíme a vyndáme jádřince. Ty následně budeme plnit, tudíž by jamka měla být trošku větší. Máslo dáme na pánev a necháme rozpustit. Přesně v tu chvíli přidáme na pánev i nashi a restujeme je tak dlouho, dokud na okrajích nechytnou zlatavý nádech. Jakmile se tak stane, vyjmeme je a vhodíme místo nich na pánev přichystané, lehce nadrcené vlašské ořechy. Po chvíli restování ořechů přidáme i portské víno a ještě chvíli mícháme. V misce smícháme kozí sýr, pomazánkové máslo a med. Směsí plníme vychladlé orestované nashi. Posypeme je ořechy a lehce pokapeme zredukovaným portským. Ihned podáváme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku