Ovoce, které podpoří hubnutí. Nejlepší druhy ovoce, které účinně pálí tuky
Říká se, že při hubnutí bychom měli omezit ovoce, protože obsahuje spoustu cukrů, které odbourávání tukových zásob rozhodně neprospívají. Jenže pak jsou tu druhy ovoce, které obsahují spoustu vlákniny, antioxidanty, vitamíny, minerály a jejich složení je takové, že nám naopak se spalováním tuků mohou značně pomoci.
Co se týče ovoce a hubnutí, stále koluje spousta předsudků. Jaké druhy ovoce tedy můžeme jíst, chceme-li zhubnout? Můžeme jíst ovoce podle libosti? A v jaké formě? Co když jsou některé druhy příliš sladké? Pojďme si tedy říci, jak to s tím ovocem je.
Ovoce a hubnutí
Ovoce obsahuje mnoho nezbytných prvků pro správné fungování těla i pro hubnutí. A některé z těchto prvků, jako například vláknina nebo antioxidanty, dokáží účinně podporovat spalování tuků a tedy i hubnutí. Vláknina v ovoci je, kromě podpory správné funkce střev, skvělá pro dlouhodobější zasycení a pro regulaci příjmu potravy. Kromě toho dokáže regulovat hladinu krevního cukru a cholesterolu. Tedy procesy, které jsou pro hubnutí nezbytné. Mezi antioxidanty, které jsou v ovoci ukryty, patří polyfenoly nebo třeba vitamín C. Antioxidanty pomáhají bojovat proti oxidaci buněk a proti předčasnému stárnutí. Jsou také vynikající pro posílení metabolismu, imunitního systému a rovněž pro stimulaci spalování tuků.
Jak zabránit zadržování vody v těle, které je příčinou neúspěšného hubnutí?
Maracuja, rambutan, pitahaya a další méně známé druhy exotického ovoce, které stojí za to vyzkoušet
Ovoce na hubnutí a fruktóza
Mnoho lidí považuje ovoce za nebezpečné při hubnutí z toho důvodu, že obsahuje vysoké množství fruktózy. Tedy cukru, který ovoci dodává příjemnou sladkou chuť. Fruktóza má navíc výraznou sladící schopnost a zároveň má glykemický index mnohem nižší než cukr. Což je pochopitelně podpořeno i přítomností vlákniny. Ovoce tak díky tomu poskytuje stabilní energii a nemáme díky němu výkyvy v hladině cukru v krvi. Což se o ostatních sladkých produktech říci nedá. A rozhodně je třeba zmínit i vitamíny a minerály. Ty jsou pochopitelně nejlepší u čerstvého, sezónního ovoce. Takovému bychom měli dávat rozhodně přednost. Zvlášť, pokud se pokoušíme o hubnutí.
Nejlepší ovoce na hubnutí a spalování tuků
Některé druhy ovoce jsou obzvláště bohaté na vlákninu a antioxidanty, díky čemuž jsou pochopitelně skvělou volbou při hubnutí a shazování nadbytečných kilogramů. Mezi takové druhy bezesporu patří: jahody, maliny, černý rybíz, jablka, grapefruity, citróny, melouny nebo meruňky.
Ananas na hubnutí? Ano či ne?
Zajímavou pověst v souvislosti s hubnutím má ananas. Extrakt z ananasu je dokonce přidáván do mnohých doplňků stravy, které mají za úkol hubnutí a spalování tuků podpořit. Uvádí se totiž, že obsažený bromelain, tedy enzym, který usnadňuje trávení tuků v těle, je schopen tuky i rozpustit. Ovšem fakta jsou taková, že bromelain se nachází především ve stonku ananasu, nikoliv v samotném ovoce. Jeho účinky na spalování tuků tak nebyly nikdy prokázány. Nicméně ananas rozhodně má své místo při hubnutí. Je bohatý nejen na minerály a vlákninu, ale má i spoustu dalších výhod.
V jaké formě ovoce při hubnutí jíst?
Nejlepší variantou je pochopitelně konzumace čerstvého, zralého a sezónního ovoce. V takovém případě svému tělu poskytujeme nejkoncentrovanější mikroživiny, které jen můžeme. Další variantou je pak konzumace ovocných šťáv (nedoslazovaných), kompotů nebo smoothies. Rozhodně by však neměla nahrazovat konzumaci čerstvého ovoce. A zcela vyhnout bychom se měli tepelné úpravě, tedy vaření a pečení, jelikož tím v ovoci snižujeme obsah vlákniny a mikroživin.
Ovoce na hubnutí jen dopoledne?
I když je ovoce dokonalým spojencem zdravé výživy a i při hubnutí má v jídelníčku rozhodně své místo, není vhodné jej jíst po celý den. Jeho energetická hodnota není zanedbatelná a tak je skutečně žádoucí, abychom ovoce konzumovali především v dopoledních hodinách, večer si dejte raději už jen méně sladké druhy ovoce. Denně bychom také neměli zkonzumovat více než 3-4 porce ovoce, aby nedošlo ke zbytečně nadměrné konzumaci sacharidů. Za jednu porci je pokládáno například jedno jablko nebo hruška, jeden pomeranč, čtvrtka melounu, dva plátky ananasu nebo dvě kiwi, čtvrt kila jahod, deset třešní, čtyři švestky či dvě mandarinky.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku