Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích
Letní večeře vás musí hlavně zasytit. Přes den je vedro, takže není moc chuť k jídlu. Večer to musíme dohnat. Skvělá letní večeře zasytí a díky tomu, že je v ní obsažené ovoce, dodá nám i minerály a vitamíny. Sezóna ovoce je v plném proudu, tak se nebojte ani netradičních kombinací.
Letní večeře, která zasytí: Smažené jahody
Letní večeře – přísady:
- ¼ l mléka
- 2 vejce
- špetka soli
- 150 g polohrubé mouky
- 1 sklenička rumu nebo bílého vína
- máslo na smažení
- ovoce – větší jahody
- vanilkový cukr
Letní večeře – příprava:
Připravíme těstíčko – ušleháme vejce s mlékem, solí, moukou, rumem nebo vínem. Těstíčko by mělo být mírně zahoustlé. Do těstíčka pak namáčíme jahody a smažíme je na másle. Osmažené jahody necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se odsál tuk, a pak je pocukrujeme vanilinovým nebo pravým vanilkovým cukrem. Letní večeře, kterou budou milovat děti i dospělí.
Vydatná letní večeře: Banánový salát s jahodami a zeleným pepřem
Letní večeře – přísady:
- 1 ks hlávkového salátu
- ovoce – 4 ks banánu
- 3 lžíce citrónové šťávy
- ovoce – 150 g jahod
- 1 lžíce octa
- 10 kuliček zeleného pepře
- 4 lžíce oleje
- ¼ lžičky cukru
- 40 g lískových oříšků
- 1 kelímek smetany na šlehání
- sůl, pepř
Letní večeře – příprava:
Salát rozebereme na listy, opereme a osušíme, osm jich dáme stranou, ostatní natrháme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájené a třetinou citrónové šťávy pokapané banány a jahody překrájené na kousky a pokapeme citrónovým octem. Lehce promícháme. Salát v míse zalijeme zbylou citrónovou šťávou promíchanou se zeleným pepřem, solí, pepřem a cukrem a dáme vychladit. Před podáváním vyložíme mísu listy salátu, přidáme vychlazené ovoce a posypeme sekanými oříšky. Letní večeře vypadá dobře ozdobená neslazenou šlehačkou.
Lehká letní večeře: Hrušky s tuňákovým krémem
Letní večeře – přísady:
- ovoce – 2 velké zralé hrušky
- citrónová šťáva
- 1 konzerva tuňáka (100-150 g)
- 1 lučina
- 1 malá cibule
- 1 vařené vejce
- 1 lžíce petrželky
- 1 lžíce rukoly
- 1 lžíce sekaných kaparů
- sůl, mletý pepř
- rajčata na ozdobu
Letní večeře – příprava:
Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců, trochu vyhloubíme a pokapeme citronovou šťávou. V misce utřeme lučinu s tuňákem bez šťávy, pokrájenou vydlabanou hruškovou dužninou, sekané vejce, krájenou petrželku, rukolu, kapary, opepříme a lehce osolíme. rozmícháme a krémem naplníme půlky hrušek. Ovoce ozdobíme plátkem vařeného vejce nebo rajčaty či kapary a petrželkou. Letní večeře se podává nejlépe na listu hlávkového salátu.
Ostrá letní večeře: Pikantní borůvkový salát s mozzarellou
Letní večeře – přísady:
- 150 g mozzarely
- 1 ks limetkové šťávy
- 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 2 lžičky moučkového cukru
- ovoce – ½ kg borůvek
- 1 pomeranč
- Špetka muškátového oříšku
- máta
Letní večeře – příprava:
Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Limetovou šťávu smícháme s ořechovým olejem a moučkovým cukrem. Marinádu ochutíme malou špetkou mletého muškátového oříšku. Přelijeme jí kousky sýra, promícháme a necháme 15 minut stát. Teď se pustíme do ovoce. Borůvky očistíme. Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na tenké plátky. Borůvky narovnáme na talíř a posypeme marinovanou mozzarellou. Mátu natrháme a posypeme jí salát. Letní večeře je hotová!
Tekutá letní večeře: Vídeňská jablečná polévka s rybízem
Letní večeře – přísady:
- ovoce – 500 g letních jablek
- 1,5 l vody
- ½ l bílého vína
- 80 g třtinového cukru
- 50 g rozinek
- ovoce – 100 g červeného rybízu
- 2 hřebíčky
- kousek celé skořice
- 40 g kukuřičného škrobu
- citrónová kůra
- malá špetka soli
- citrón
Letní večeře – příprava:
Očištěná jablka nakrájená na kousky dáme do kastrolu a přilijeme víno, přidáme citrónovou kůru, cukr, skořice a hřebíčky a pomalu dusíme doměkka. Vyjmeme celá koření a přecedíme. Jablka rozmixujeme nebo protlačíme sítem. Dolijeme vodou, přidáme oprané rozinky a další ovoce – bobule rybízu. Nepatrně osolíme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody a polévku povaříme. Podle chuti ještě přisladíme a přidáme citrónovou šťávu. Tahle letní večeře se může servírovat teplá i studená.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku