Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

Letní večeře vás musí hlavně zasytit. Přes den je vedro, takže není moc chuť k jídlu. Večer to musíme dohnat. Skvělá letní večeře zasytí a díky tomu, že je v ní obsažené ovoce, dodá nám i minerály a vitamíny. Sezóna ovoce je v plném proudu, tak se nebojte ani netradičních kombinací.

Letní večeře, která zasytí: Smažené jahody

Letní večeře – přísady:

  • ¼ l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 sklenička rumu nebo bílého vína
  • máslo na smažení
  • ovoce – větší jahody
  • vanilkový cukr

Letní večeře – příprava:

Připravíme těstíčko – ušleháme vejce s mlékem, solí, moukou, rumem nebo vínem. Těstíčko by mělo být mírně zahoustlé. Do těstíčka pak namáčíme jahody a smažíme je na másle. Osmažené jahody necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se odsál tuk, a pak je pocukrujeme vanilinovým nebo pravým vanilkovým cukrem. Letní večeře, kterou budou milovat děti i dospělí.

Vydatná letní večeře: Banánový salát s jahodami a zeleným pepřem

Letní večeře – přísady:

  • 1 ks hlávkového salátu
  • ovoce –  4 ks banánu
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • ovoce – 150 g jahod
  • 1 lžíce octa
  • 10 kuliček zeleného pepře
  • 4 lžíce oleje
  • ¼ lžičky cukru
  • 40 g lískových oříšků
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • sůl, pepř

Letní večeře – příprava:

Salát rozebereme na listy, opereme a osušíme, osm jich dáme stranou, ostatní natrháme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájené a třetinou citrónové šťávy pokapané banány a jahody překrájené na kousky a pokapeme citrónovým octem. Lehce promícháme. Salát v míse zalijeme zbylou citrónovou šťávou promíchanou se zeleným pepřem, solí, pepřem a cukrem a dáme vychladit. Před podáváním vyložíme mísu listy salátu, přidáme vychlazené ovoce a posypeme sekanými oříšky. Letní večeře vypadá dobře ozdobená neslazenou šlehačkou.

Lehká letní večeře: Hrušky s tuňákovým krémem

Letní večeře – přísady:

  • ovoce – 2 velké zralé hrušky
  • citrónová šťáva
  • 1 konzerva tuňáka (100-150 g)
  • 1 lučina
  • 1 malá cibule
  • 1 vařené vejce
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce rukoly
  • 1 lžíce sekaných kaparů
  • sůl, mletý pepř
  • rajčata na ozdobu

Letní večeře – příprava:

Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců, trochu vyhloubímepokapeme citronovou šťávou. V misce utřeme lučinu s tuňákem bez šťávy, pokrájenou vydlabanou hruškovou dužninou, sekané vejce, krájenou petrželku, rukolu, kapary, opepříme a lehce osolíme. rozmícháme a krémem naplníme půlky hrušek. Ovoce ozdobíme plátkem vařeného vejce nebo rajčaty či kapary a petrželkou. Letní večeře se podává nejlépe na listu hlávkového salátu.

jidlo vecere

Ostrá letní večeře: Pikantní borůvkový salát s mozzarellou

Letní večeře – přísady:

  • 150 g mozzarely
  • 1 ks limetkové šťávy
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • ovoce – ½ kg borůvek
  • 1 pomeranč
  • Špetka muškátového oříšku
  • máta

Letní večeře – příprava:

Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Limetovou šťávu smícháme s ořechovým olejem a moučkovým cukrem. Marinádu ochutíme malou špetkou mletého muškátového oříšku. Přelijeme jí kousky sýra, promícháme a necháme 15 minut stát. Teď se pustíme do ovoce. Borůvky očistíme. Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na tenké plátky. Borůvky narovnáme na talíř a posypeme marinovanou mozzarellou. Mátu natrháme a posypeme jí salát. Letní večeře je hotová!

Tekutá letní večeře: Vídeňská jablečná polévka s rybízem

Letní večeře – přísady:

  • ovoce – 500 g letních jablek
  • 1,5 l vody
  • ½ l bílého vína
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g rozinek
  • ovoce – 100 g červeného rybízu
  • 2 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • citrónová kůra
  • malá špetka soli
  • citrón

Letní večeře – příprava:

Očištěná jablka nakrájená na kousky dáme do kastrolu a přilijeme víno, přidáme citrónovou kůru, cukr, skořice a hřebíčky a pomalu dusíme doměkka. Vyjmeme celá koření a přecedíme. Jablka rozmixujeme nebo protlačíme sítem. Dolijeme vodou, přidáme oprané rozinky a další ovoce – bobule rybízu. Nepatrně osolíme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody a polévku povaříme. Podle chuti ještě přisladíme a přidáme citrónovou šťávu. Tahle letní večeře se může servírovat teplá i studená.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 31. 03. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
ÚTERÝ 01. 04. 2025
býk
Měsíc přibývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni
STŘEDA 02. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 03. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 04. 04. 2025
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v přibývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
SOBOTA 05. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
NEDĚLE 06. 04. 2025
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni

Domácí koření na zvěřinu v pěti variacích

To je sice hezké, ale nepíšete u těch klobás, kolik gramů se této směsi použije například na 10 kg díla. Asi b...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

S kvasinkovou infekcí mezi tlapkami u mě fenky jsem měl dlouho problémy. Zkoušel jsem hypermangan, ocet, léky ...

Amyotrofická laterální skleróza - ALS

Dobrý den, paní Beruško, odkud jste? Můžeme dát síly a dovedností dohromady. Prosím, na Vás e-mail nebo telefo...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s garancí na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez podv...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

RYCHLÉ PŮJČKY A FINANCE: Dobrý den, potřebujete okamžitou půjčku? Nabízím všechny...
Zobrazit všechna témata

Spojení vědy, tradice a energetické harmonie pro zdraví a pohodu

V současném moderním světě se stále více otevírá prostor pro postupy, které překračují hranice klasické medicíny. Jedním z těchto inovativních konceptů je integrativní model péče, který spojuje to nejlepší z k...

První jarní den je tu: Přivítejte jaro s úsměvem i novou energií!

Astronomický první jarní den letos připadá na 20. března v 10:01. Konečně je tu jaro! S příchodem tohoto období začíná slunce svítit silněji, dny se prodlužují a příroda se probouzí k životu. Je to skvělý čas n...

8 chutných receptů na jarní salát, které ozdraví a oživí váš jídelníček

Právě nastává ideální období k tomu dopřát si vitamíny a minerály nabitý jarní salát. Zužitkujte sezónní ingredience a zpestřete své rodinné menu neobvyklými variacemi. Spokojení budou jak milovníci masa, tak i...

9 osvědčených tipů, jak překonat stydlivost a získat sebevědomí

Nevíte, jak překonat stydlivost, která vás svazuje při společenských setkáních a veřejných událostech? Inspirovat se můžete našimi snadnými tipy, díky nimž si dodáte opět zdravé sebevědomí. Nenechte se připravi...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Trápí vás zpomalený metabolismus? Hledejte za ním tyto příčiny

Zpomalený metabolismus je často spojován s marnými snahami o zhubnutí, avšak váže se na něj daleko více obtíží. Trápit vás kvůli němu může třeba i častější únava nebo výkyvy nálad. Naštěstí ale existují metody,...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.