Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích

Letní večeře vás musí hlavně zasytit. Přes den je vedro, takže není moc chuť k jídlu. Večer to musíme dohnat. Skvělá letní večeře zasytí a díky tomu, že je v ní obsažené ovoce, dodá nám i minerály a vitamíny. Sezóna ovoce je v plném proudu, tak se nebojte ani netradičních kombinací.

Letní večeře, která zasytí: Smažené jahody

Letní večeře – přísady:

  • ¼ l mléka
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 sklenička rumu nebo bílého vína
  • máslo na smažení
  • ovoce – větší jahody
  • vanilkový cukr

Letní večeře – příprava:

Připravíme těstíčko – ušleháme vejce s mlékem, solí, moukou, rumem nebo vínem. Těstíčko by mělo být mírně zahoustlé. Do těstíčka pak namáčíme jahody a smažíme je na másle. Osmažené jahody necháme chvilku na papírovém ubrousku, aby se odsál tuk, a pak je pocukrujeme vanilinovým nebo pravým vanilkovým cukrem. Letní večeře, kterou budou milovat děti i dospělí.

Vydatná letní večeře: Banánový salát s jahodami a zeleným pepřem

Letní večeře – přísady:

  • 1 ks hlávkového salátu
  • ovoce –  4 ks banánu
  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • ovoce – 150 g jahod
  • 1 lžíce octa
  • 10 kuliček zeleného pepře
  • 4 lžíce oleje
  • ¼ lžičky cukru
  • 40 g lískových oříšků
  • 1 kelímek smetany na šlehání
  • sůl, pepř

Letní večeře – příprava:

Salát rozebereme na listy, opereme a osušíme, osm jich dáme stranou, ostatní natrháme do mísy. Přidáme na kolečka nakrájené a třetinou citrónové šťávy pokapané banány a jahody překrájené na kousky a pokapeme citrónovým octem. Lehce promícháme. Salát v míse zalijeme zbylou citrónovou šťávou promíchanou se zeleným pepřem, solí, pepřem a cukrem a dáme vychladit. Před podáváním vyložíme mísu listy salátu, přidáme vychlazené ovoce a posypeme sekanými oříšky. Letní večeře vypadá dobře ozdobená neslazenou šlehačkou.

Lehká letní večeře: Hrušky s tuňákovým krémem

Letní večeře – přísady:

  • ovoce – 2 velké zralé hrušky
  • citrónová šťáva
  • 1 konzerva tuňáka (100-150 g)
  • 1 lučina
  • 1 malá cibule
  • 1 vařené vejce
  • 1 lžíce petrželky
  • 1 lžíce rukoly
  • 1 lžíce sekaných kaparů
  • sůl, mletý pepř
  • rajčata na ozdobu

Letní večeře – příprava:

Hrušky rozpůlíme, zbavíme jádřinců, trochu vyhloubímepokapeme citronovou šťávou. V misce utřeme lučinu s tuňákem bez šťávy, pokrájenou vydlabanou hruškovou dužninou, sekané vejce, krájenou petrželku, rukolu, kapary, opepříme a lehce osolíme. rozmícháme a krémem naplníme půlky hrušek. Ovoce ozdobíme plátkem vařeného vejce nebo rajčaty či kapary a petrželkou. Letní večeře se podává nejlépe na listu hlávkového salátu.

jidlo vecere

Ostrá letní večeře: Pikantní borůvkový salát s mozzarellou

Letní večeře – přísady:

  • 150 g mozzarely
  • 1 ks limetkové šťávy
  • 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
  • 2 lžičky moučkového cukru
  • ovoce – ½ kg borůvek
  • 1 pomeranč
  • Špetka muškátového oříšku
  • máta

Letní večeře – příprava:

Mozzarellu nakrájíme na kostičky. Limetovou šťávu smícháme s ořechovým olejem a moučkovým cukrem. Marinádu ochutíme malou špetkou mletého muškátového oříšku. Přelijeme jí kousky sýra, promícháme a necháme 15 minut stát. Teď se pustíme do ovoce. Borůvky očistíme. Pomeranč dobře omyjeme, a i s kůrou nakrájíme na tenké plátky. Borůvky narovnáme na talíř a posypeme marinovanou mozzarellou. Mátu natrháme a posypeme jí salát. Letní večeře je hotová!

Tekutá letní večeře: Vídeňská jablečná polévka s rybízem

Letní večeře – přísady:

  • ovoce – 500 g letních jablek
  • 1,5 l vody
  • ½ l bílého vína
  • 80 g třtinového cukru
  • 50 g rozinek
  • ovoce – 100 g červeného rybízu
  • 2 hřebíčky
  • kousek celé skořice
  • 40 g kukuřičného škrobu
  • citrónová kůra
  • malá špetka soli
  • citrón

Letní večeře – příprava:

Očištěná jablka nakrájená na kousky dáme do kastrolu a přilijeme víno, přidáme citrónovou kůru, cukr, skořice a hřebíčky a pomalu dusíme doměkka. Vyjmeme celá koření a přecedíme. Jablka rozmixujeme nebo protlačíme sítem. Dolijeme vodou, přidáme oprané rozinky a další ovoce – bobule rybízu. Nepatrně osolíme. Zahustíme škrobem rozmíchaným v trošce vody a polévku povaříme. Podle chuti ještě přisladíme a přidáme citrónovou šťávu. Tahle letní večeře se může servírovat teplá i studená.

Autor článku: Monika Poledníková



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

SOBOTA 22. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 23. 02. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 24. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 25. 02. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 26. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 27. 02. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
PÁTEK 28. 02. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, dnes je novoluní. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni

Přepadá Vás únava a ospalost během dne? Nepodceňujte je

V poslední době se mi pořád chce spát, i když spím celkem dost. Přes den se cítím unavená, večer už nemám sílu...

Houbová polévka z čerstvých hub

to není houbová polévka to je bramboračka. Moje maminka dávala jen brambory, houby koření a jíšku

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Za mě je postup v článku k zavařování masa a hotových jídel v pořádku. Vždycky se zavařovalo na dvakrát. Jedno...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY-- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebuje...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

NABÍZÍM FLEXIBILNÍ PŮJČKY- Dobrý den, jste v tíživé finanční situaci? Potřebujet...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Požádejte o půjčku 100% online, získejte rozhodnutí za 10 minut. Požádejte o půjčk...
Zobrazit všechna témata

Zpomalený metabolismus: Mýtus nebo fakt? Jak si s tím poradit?

Zpomalený metabolismus je téma, které vzbuzuje mnoho diskuzí. Mnozí se domnívají, že pomalejší metabolismus může být příčinou přibývání na váze nebo únavy, ale je to skutečně pravda? A jak můžeme podpořit správ...

Přílišná citová vazba: Jak rozpoznat a vyřešit závislost na vztazích?

Citová vazba je v romantických vztazích přirozená, ale její přehnaná intenzita může vést k emocionální závislosti a problémům v komunikaci. Rozpoznejte včas znaky přílišné citové připoutanosti, její dopady na p...

Valentýnské menu jako z restaurace: Vsaďte na tyto delikátní recepty

Valentýnské menu je skvělým způsobem, jak oslavit 14. února svátek zamilovaných. Jste zapálenými amatérskými kuchaři či cukráři? Pak vás jistě potěší inspirace na výtečné pokrmy, neboť jak praví přísloví: „Lásk...

Toužíte si splnit sny? 7 tipů, jak se konečně dostat k vysněnému cíli

Každý večer usínáte s tím, že si moc přejete, aby se vaše sny vyplnili. Přes den myslíte na to, jaké by to bylo, kdyby… Poznáváte se v tom? Jestli toužíte po změně a chcete si začít plnit sny, začněte hned teď....

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Kávová masáž zpevní tělo a zajistí hladkou pokožku

Kávová masáž je luxusní procedura, která spojuje blahodárné účinky kávy s regenerací pleti. Díky kofeinu, který podporuje prokrvení a detoxikaci, se tato masáž stává účinným prostředkem pro zpevnění pokožky a z...

Digitální empatie jako terapeutický nástroj 21. století. Skutečně to funguje?

Na první přečtení se může zdát, že jde o oxymorón. Ovšem není tomu tak. Technologie v dnešní době je schopna poskytnout nám ono porozumění, po kterém tolik zdánlivě toužíme. V tomto směru je nejvíce užitečná um...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.