Letní recepty z dobrot ze zahrádky i z lesa
Osvědčené a ozkoušené letní recepty jsme pro vás přichystali na prázdniny. Ale takové, u kterých se bude olizovat až za ušima. Dobroty, které si připravíte vás nebudou stát příliš peněz ani cenného času. Jsou rychlé, jednoduché a skvěle chutnají. Tyhle letní recepty si rozhodně zamilujete.
Letní recepty plné čisté chuti, bylinek a čerstvých plodů přírody. To je to nejlepší, co si můžeme dopřát. Už jen názvy těchto rostlin v nás rozprostřou jakési teplo, slunce i dobrou náladu. Jsou totiž symbolem výhradně letních měsíců. Často však využíváme jen jejich plody a zbytek nemilosrdně končí v koši nebo na kompostu – a to je škoda.
Letní recepty s borůvkami
Rostlina kvete až do začátku prázdnin. Nejčastěji je k mání v jehličnatém nebo raspberry syrup. Objevit ji však můžeme i na horských loukách či stráních. Letní recepty s borůvkou vás očarují.
Jak na pěstování? Borůvka vyžaduje velmi kyselou půdu, a ne vždy se vám podaří ji vypěstovat. Na rozdíl od jiných plodin je její pěstování na zahradě o něco složitější. Můžete ovšem sehnat druh nenáročnější na domácí péči. Určitě se poraďte v zahradnictví, která borůvka bude pro vaši zahradu ta nejvhodnější.
Letní recept – Borůvkové víno
5 l borůvek dobře přebereme a opereme ve vodě, kterou pak opatrně slijeme, aby se odplavily všechny nečistoty. Borůvky nasypeme do zavařovací lahve nebo do demižonu. Mezi tím svaříme 1,5 kg cukru s trochou vody, až vznikne hustá tekutina, přidáme skořici a hřebíček a po vychladnutí nalijeme na borůvky. Uzavřeme a necháme 3 měsíce stát. Potom prolisujeme na sítu, necháme ustát a stočíme do lahví.
Letní recepty s černým rybízem
Sbíráme především nepoškozené a nenapadené listy s řapíkem, sytě zelené, trhané hned po sklizni plodů. Listy můžeme z letorostů sdrhovat. Pro letní recepty můžeme využít jak listy, tak i plody. A jak na pěstování? Keř sázíme na jaře nebo na podzim. Je však nutné, abychom měli ideálně dva různé keře černého rybízu, tedy dvě odrůdy vzájemně se opylující. To vám zaručí vyšší úrodu. Množíme buď hřížením nebo řízky. Pro letní recepty je černý rybíz ideální ingrediencí.
Letní recept – Rybízová marmeláda
1 kg rybízu namixujte s kilogramem pískového cukru. Ovšem postupně – cukr přidávejte po 20 dkg, rozmixujte a nechejte 10-15 minut odpočinout. Poté znovu opakujte. Nakonec do marmelády přidejte velkého panáka rumu.
Letní recepty s maliníkem
Keř je to vysoký a rychle se rozrůstající. Dorůstá do jednoho až dvou metrů. Mladé výhonky jsou nejprve zelené, ale velmi rychle mění barvu přes červenou až dohněda. Jsou poměrně hojně posety trny.
Květy maliníku jsou drobné a bílé. Pro letní recepty je možné využít je hlavně na ozdobu dezertů. Listy se sbírají přes celou letní sezonu, tedy zhruba od června až do září. Šťavnaté plody jsou skvělé jen tak nebo pro sladké letní recepty.
Letní recept – Malinový sirup připravený za studena
Přísady:
- 1 kg malin
- 8 g kyseliny citrónové
- 0,5 l vody
- 1,5 kg třtinového cukru
Příprava:
Čerstvě natrhané maliny rozmačkáme a zalijeme půl litrem vody. Směs necháme 12 hodin louhovat. Poté šťávu přecedíme přes čisté plátýnko, ze zbytku malinové drtě můžeme zbytek šťávy ještě šetrně přes plátno vymačkat. Na 1 litr vzniklé šťávy přidáme 1,5 kg cukru a za stálého míchání na mírném ohni cukr ve šťávě rozpouštíme. Sirup zahřejeme nejvýše na teplotu 80 °C. Ještě teplý ho pak nalijeme do čistých lahví, které ihned uzavřeme. Uchováváme na chladném místě. Tak které letní recepty vyzkoušíte?
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku