Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké

Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké

Ať už ho máte rádi nebo ne, rybíz patří mezi nejpěstovanější ovoce na českých zahrádkách. Keříky obsypané bílými, červenými nebo černými bobulkami můžete v létě spatřit u většiny českých pěstitelů.

Čtěte také:

Černý, červený nebo bílý rybíz: barevné letní osvěžení plné vitamínů

Malinová marmeláda

Ostružinová marmeláda

Broskvová marmeláda

Připravili jsme proto pro vás recepty na dvě skvělé marmelády - z černého i červeného rybízu. Díky nim si uchováte pořádnou porci vitaminu C po celou zimu!

7 zajímavostí o rybízu

Červený rybíz

  • 40 bobulí červeného rybízu pokryje váš denní příjem vitamínu C.
  • Rybíz můžete zpracovat na sladkokyselé ovocné placky, které si děti zamilují!
  • Na 100 gramů červeného rybízu připadá 13 gramů hořčíku. Konzumujte ho na bolest svalů.
  • Štiplavou chuť mu dodávají třísloviny.

Černý rybíz

  • Černý rybíz obsahuje až 3x víc vitamínu C než červený rybíz. Před ním už je jen šípek a rakytník.
  • Černý rybíz konzumujte nejlépe syrový. Zachováte si tak maximum vitamínů.
  • Patří mezi málo sladké ovoce. Na 100 gramů obsahuje 8 g cukru, oproti tomu banán má ve 100 gramech 17 gramů cukrů-

Rybízová marmeláda - recept

Rybízová marmeláda je taková česká klasika. Používá se do křehkého lineckého koláče, maže se na linecké cukroví o Vánocích nebo se používá jen tak na palačinky. Přestože je rybízová marmeláda kyselá, děti ji milují.

Ingredience

Postup

  1. Nejprve budete muset rybíz zbavit stopiček a otravných zrníček. Nejlépe to jde na klasickém mlýnku. Zkuste si ho opatřit - u našich babiček takový mlýnek patřil k “povinné” výbavě domácnosti.
  2. Na 1 litr rybízové šťávy nyní připadne 900 g cukru. Rybízovou šťávu si nalijte do hrnce, zahřejte a rozmíchejte v ní cukr. Sbírejte pěnu.
  3. Nyní směs povařte do zhoustnutí - bude to trvat zhruba 10 minut a rybízová marmeláda by se měla vařit jen na nízkém plamenu.
  4. Že je rybízová marmeláda hotová poznáte pomocí testu s talířkem. Kápněte marmeládu na talířek, pokud se bude příliš roztékat, je příliš tekutá.
  5. Hotovou marmeládu plňte do čistých sklenic a ihned otočte dnem vzhůru.

Marmeláda z rybízu (1)

Marmeláda z černého rybízu - recept

Marmeláda z černého rybízu se vám vydaří z trojkombinace ovoce + cukr + citrónová šťáva. Marmeládu nebudete muset dohušťovat pektinem, černý rybíz už totiž přirozeně pektin obsahuje. Na ovonění můžete přidat koření nebo různé bylinky.

Ingredience

  • 1 kg černého rybízu
  • 400 g cukru
  • 1 bio citrón (bez chemicky upravené kůry)
  • 4 hřebíčky
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice

Postup

Kuličky černého rybízu omyjte a spolu s dvěma deci vody povařte zhruba 5 minut, aby černý rybíz trošku pustil šťávu. Poté marmeládu rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte šťávu i nastrouhanou kůru z bio citrónu, koření a na mírném stupni vařte 20 minut. Pořád míchejte, ať se vám marmeláda z černého rybízu nepřipálí.

Mezitím si dezinfikujte sklenice včetně víček a ještě horkou marmeládu do nich plňte. Okraje otřete hadříkem namočeným v alkoholu a uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru. Následně můžete pro jistotu ještě sklenice zavařit na 80 stupňů 20 minut.

Marmeláda z rybízu (3)



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?