Svěží letní recepty. Připravte si dobroty pro horký letní den!
Chystáte se uspořádat párty pro přátele či své blízké a chcete se blýsknout chutnými a přitom originálními pochoutkami? Svěží letní recepty vám splní přání! Inspirujte se netradičními recepty na pokrmy, které potěší nejen vaše oči, ale i chuťové pohárky a vykouzlí tu správnou letní atmosféru.
Letní recepty: Jahodový cheesecake
Přísady:
- Korpus: 1 balení máslových sušenek, 25 g másla
- Náplň: 200 g krémového sýra, 50 g krupicového cukru, 1 vejce, ½ vanilkového lusku, 20 g tučné zakysané smetany
- Poleva: 20 g zakysané smetany, 5 g moučkového cukru
- Zdobení: čerstvé jahody
Příprava:
Sladké jahody: Vyzkoušejte je v 11 různých receptech
Nejprve je třeba, abychom nadrtili sušenky. Nejlépe se nám to povede v mixéru s nástavcem na sekání. Sušenky nasekáme doslova na mouku. K té pak přidáme změklé máslo a promícháme. Sušenkovo-máslovou směs natlačíme na dno formy, ve které se bude cheesecake péct. Uhladíme. Celý připravený krémový sýr dáme do mixéru a vyšleháme společně s cukrem. Přidáme i vejce, vanilkový lusk a zakysanou smetanu. Důkladně umixujeme na hladkou hmotu. Následně směs nalijeme na sušenkový korpus. Cheesecake pečeme na nízkou teplotu v troubě (max. 150 stupňů). Zhruba po 20-25 minutách vyjmeme a necháme zcela zchladnout, ideálně v lednici. Nakonec smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a nalijeme ji na cheesecake. A na letní recept je třeba čerstvé letní ovoce, tedy dort poklademe čerstvými jahodami i plátky jahod.
Letní recepty: Kozí sýr z grilu s červenou řepou a rukolovým salátem
Přísady:
- ½ balení toastového chleba
- 160 g plátků kozího sýra
- 1 větší červená řepa
- 25 g cukru
- rozmarýn
- sůl, pepř
- rukola
- olivový olej
- vinný ocet
- 50 ml červeného vína
Příprava:
Nejprve si na tento letní recept přichystáme marinádu. Smícháme na ni červené víno, cukr, rozmarýn, pepř a trošku soli. Promícháme. Červenou řepu nakrájíme na velmi tenké plátky, dáme do hlubší misky a zalijeme ji připravenou marinádou. Dáme do lednice a chladíme do druhého dne. Další den pak přelijeme červenou řepu do cedníku a necháme vykapat od zbytku marinády. Červenou řepu rozložíme na tác a na každé kolečko dáme plátek kozího sýra. Zakápneme olivovým olejem a celé dáme na gril. Zde necháme “propéct” do zrůžovění. Než se tak stane, připravíme si rukolový salát. Rukolu omyjeme, dáme do větší nádoby a pokapeme ji směsí olivového oleje, vinného octa, soli a pepře. Vyjmeme ogrilovanou řepu se sýrem a vytvoříme na každém kolečku rukolové “hnízdo”. Ihned podáváme.
Čtěte také: Zdravá snídaně rychle a jednoduše: Připravte si vynikající odlehčené letní snídaně
Letní recepty: Zelenina z grilu s feta sýrem
Přísady:
- 1 balení žitných sušenek
- 200 g oblíbené zeleniny na gril (cuketa, paprika, lilek, cherry rajče…)
- snítka čerstvého tymiánu
- plátky česneku
- chilli omáčka
- 1 balení feta sýra
- sůl, pepř
- olej z vlašských ořechů
Příprava:
Připravenou zeleninu nakrájíme na malé kousky. V misce smícháme olej, sůl, pepř, česnek na plátky, tymián a chilli omáčku. Promícháme. Do směsi vhodíme připravenou zeleninu a důkladně ji marinádou obalíme. Přichystáme si plech vystlaný pečícím papírem a směs na něj rovnoměrně rozložíme. Grilujeme v troubě zhruba 5-8 minut. Vyjmeme a necháme zchladnout. Žitnou sušenku dáme vždy na dno vykrajovací kulaté formičky a poklademe ji zeleninou. Nakonec posypeme najemno nasekaným feta sýrem. Lehký letní recept, který můžete připravit jako odpolední svačinku nebo lehkou večeři.
Letní recepty: Pomazánka s pórkem a jablky
Přísady:
- 2 menší letní jablka
- 1 středně velký pórek
- 100 g strouhaného eidamu
- 1 bílý jogurt řeckého typu nebo zakysaná smetana
- 50 g vlašských ořechů
- pepř a sůl
Příprava:
Na tento letní recept rozpálíme ideálně litinovou pánev a vhodíme na ni připravené vlašské ořechy, které jste předtím trochu nadrtili. Orestujeme je do hněda. Je třeba hlídat, aby nečernaly. Odstavíme a přendáme je do jiné nádoby na zchladnutí. Letní jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Pórek omyjeme a očistíme. Nakrájíme ho na tenčí kolečka a dáme do mísy. Přidáme k němu jogurt nebo zakysanou smetanu, nastrouhaná jablka a sýr. Nakonec pomazánku dochutíme solí, pepřem a opraženými vlašskými ořechy.
Nepřehlédněte: Letní večeře s vůní ovoce v netradičních kombinacích
Letní recepty: Pikantní okurková pomazánka s kapary
Přísady:
- 1 salátová okurka
- 50 g křenu
- 1 lžíce kapary
- 2 stroužky česneku
- 100 g čerstvého sýra typu žervé
- pepř a sůl
Příprava:
Okurku důkladně omyjeme a zpracujeme ji i se slupkou. Rozpůlíme ji, odstraníme semena a okurku nakrájíme na malé kostky. Osolíme ji a necháme alespoň čtvrt hodiny “vypotit”. Mezitím oloupeme česnek a rozetřeme jej s trochou soli. Křen očistíme a najemno nastrouháme. Okurky vhodíme na cedník a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Následně je smícháme s nastrouhaným křenem, utřeným česnekem, sýrem a kapary. Nakonec ještě podle chuti osolíme a opepříme. Letní recept, který se báječně hodí na večerní mlsání k vínu.
Letní recepty: Pomazánka z avokáda
Přísady:
- 2 měkčí avokáda
- sezamový olej
- 1 šalotka
- 1 chilli paprička
- šťáva z jedné limetky
- 3 – 4 snítky čerstvého koriandru
- pepř a sůl
Přísady:
Avokáda rozkrojíme a vyjmeme z nich pecku. Dužinu pak vydlabeme, dáme do misky a rozmělníme ji vidličkou. Následně pak ponorným mixérem mixujeme a pomalu přiléváme sezamový olej. Musí vzniknout hustá hladká kaše. K té pak přidáme na malé kousky nasekanou cibulku, chilli papričku bez semínek, limetku i nadrobno nasekaný koriandr. Osolíme a opepříme.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku