Připravte si lehký letní salát na nedělní oběd 6x jinak
Dobře připravený salát nikdy neurazí. A neublíží ani vaší postavě. Navíc přes léto si lze těžko představit lepší jídlo pro oběd v horkém dni. Ochutnejte lehké letní saláty, které vám dnes servírujeme. Ručíme vám za to, že si pochutnáte!
Lehký letní salát: Polníček
Přísady:
- 150 g polníčku
- 100 g libové anglické slaniny
- 3 lžíce oleje z vlašských ořechů
- 2 lžíce vinného octa
- sůl, pepř
- špetka cukru
Příprava:
Potraviny pro zdravé srdce: Rajčata, salát i sklenka červeného
Slaninu nejprve nakrájíme na nudličky a necháme na pánvi vypéct. Přebytečný tuk slijeme a přidáme k němu vinný ocet, sůl, pepř, cukr a lžíci nebo dvě vody. Promícháme. Ke směsi pak ještě zašleháme ořechový olej. Polníček omyjeme a rozložíme do dvou misek, zalijeme připravenou zálivkou a posypeme slaninou. Jako přílohu pro salát podáváme opečený toastový chléb.
Lehký letní salát: Rajčata a mangold
Přísady:
- 350 g listů mangoldu
- 2 větší rajčata
- 3 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 stroužek česneku
- 400 g mozzarelly
- sůl, pepř
- bazalka
Příprava:
Rajčata nakrájíme na tenké plátky. Mozzarellu rozkrájíme na kostky. Obojí osolíme a opepříme podle chuti. Omytý mangold roztrháme na kousky. Česnek nakrájíme rovněž na plátky a orestujeme na oleji dozlatova. Přihodíme k němu mangold, přidáme trošku vody a chvíli podusíme. Sejmeme z plotny. Zakápneme balzamikovým octem a dáme do mísy. Ozdobíme plátky rajčat a zasypeme mozzarellou. Salát ozdobíme čerstvou nebo sušenou bazalkou.
Lehký letní salát: Houby a víno
Přísady:
- 600 čerstvě nasbíraných hub
- menší cibule
- 80 ml kvalitního bílého vína
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 40 ml ostropestřecového oleje
- sůl, pepř
- 1 lžička vinného octa
- Petržel
Příprava:
Houby očistíme a nakrájíme. Cibuli nakrájíme na kolečka a podusíme doměkka. Přidáme k ní trochu vody, sůl, pepř a ocet. Přihodíme houby a necháme chvíli podusit. Pak přidáme zbytek ingrediencí, krom petrželky. A ještě chvíli promícháme. Sejmeme z plotny, dáme na talíř a ozdobíme čerstvou petrželkou. Salát podáváme s opečeným chlebem.
Lehký letní salát: Ředkvičky
Přísady:
- 400 g ředkviček i s natí
- 400 g vařených brambor
- 50 g šalotky
- 50 ml vinného octa
- 40 g cukru
- sůl, pepř
- olivový olej
- pažitka
Příprava:
Uvařené brambory nakrájíme na plátky. Přidáme k nim jemně nasekanou šalotku a měsíčky ředkviček. Promícháme. Ředkvičkovou nať nadrobno nasekáme a přidáme k ní sůl, pepř, vinný ocet, olivový olej a trochu vody (podle chuti). Zálivku promícháme a necháme chvíli v lednici odležet. Poté zálivkou polijeme salát. Ozdobíme nasekanou pažitkou a podáváme.
Lehký letní salát: Cukety
Přísady:
- 1 mladá čerstvá cuketa
- 1 letní jablko
- 1 malá cibulka
- 1 lžíce oleje z lískových ořechů
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- sůl, pepř
Příprava:
Cuketu omyjeme, ale neloupeme. Nakrájíme ji na drobné kostky. Z jablka vyjmeme jádřinec a rovněž nakrájíme na menší kostky. Cibuli nasekáme najemno. Vše dáme do mísy, promícháme a přidáme i veškeré ostatní suroviny. Salát necháme v chladu alespoň deset minut odležet. Podáváme s čerstvým pečivem.
Lehký letní salát: Lilek
Přísady:
- 3 mladé lilky
- 1 nepálivá paprika
- 3 větší rajčata
- 1 šalotka
- 1 lžíce dýňového oleje
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- šťáva ze dvou citrónů
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka chilli koření
- 2 stroužky česneku
- sůl
Příprava:
Lilky propícháme vidličkou ze všech stran a dáme je na pečící papír do horké trouby. Jakmile změknou, vyjmeme je a necháme zcela zchladnout. Vydlabeme dužinu a přidáme k ní nakrájenou papriku, rajčata i drobně nasekanou šalotku. V misce smícháme olej, citrónovou šťávu, chilli, kmín, česnek a sůl. Směsí na salát zalijeme zeleninu a promícháme. Před podáváním je třeba nechat vychladit. Jako příloha se hodí chléb naan.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku