Rané ředkvičky v pěti výtečných salátech. Ozdravte svůj jídelníček třeba hned
Rané ředkvičky bylo možné sklízet už v březnu či dubnu, pokud jste je vysadili do skleníku koncem února. Ovšem výsadbu můžete naplánovat kdykoliv během roku. Tato chutná zelenina totiž vyroste při pečlivém pěstování zpravidla do měsíce. Tak jako tak ji zkuste zakomponovat do chutných salátů!
Ať už se jedná o rané ředkvičky, nebo ty, které sklidíte během léta, můžete se inspirovat skvělými recepty na osvěžující saláty, v kterých je upotřebíte. Připravili jsme pro vás pět jednoduchých tipů: dáte si například přílohový ředkvičkový salátek s okurkou anebo avokádový salát s řapíkatým celerem a černými olivami? Tyto a další lahůdky objevíte níže.
Rané ředkvičky v pěti výtečných salátech: Přílohová variace se salátovou okurkou
Jako první zde máme výtečný přílohový salát, jež obsahuje nejen rané ředkvičky, ale také osvěžující salátovou okurku. Hodit se bude jak k bramborovým pokrmům, tak k těm masovým.
Potřebné ingredience na salát:
-
větší salátová okurka: 1 ks
-
očištěné rané ředkvičky: cca 20 ks
-
nasekaná pažitka: ½ hrnku
-
zakysaná smetana: ¾ hrnku
-
sůl: dle chuti
Recept na přílohový salát s ředkvičkami a salátovou okurkou
Příprava salátu tohoto typu je velmi snadná a zvládne ji i začátečník. Začněte tím, že si omyjete vlažnou vodou očištěné rané ředkvičky i salátovou okurku (tu můžete i oloupat). Poté obojí nakrájejte na tenké plátky a vložte do salátové mísy. Vše zasypte solí dle chuti, nasekanou pažitkou, zakápněte zakysanou smetanou a důkladně vařečkou či lžící promíchejte. Podávejte k vybranému pokrmu ideálně vychlazené z lednice. Dobrou chuť.
Rané ředkvičky v pěti výtečných salátech: Přílohová variace ke grilovaným masům s quinoou, hráškem, jarní cibulkou a mátou
Protože je grilovací sezóna opět v plném proudu, dozajista se bude hodit i tento přílohový salát, který obsahuje rané ředkvičky, quinou, hrášek, jarní cibulku a svěží mátu.
Potřebné ingredience na salát:
-
quinoa: ¾ šálku
-
voda: 1 a 1/3 šálku (na uvaření quinoy)
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
olivový olej: ¼ šálku
-
čerstvá citronová šťáva: ¼ šálku
-
česnekový stroužek: 1 ks
-
cukrový hrášek (lusky): cca 230 až 240 g
-
rané ředkvičky: cca 240 g
-
jemně nasekaná máta: ¼ šálku
-
jarní cibulka: 3 ks
Recept na přílohový salát s ředkvičkami, quinoou, hráškem, jarní cibulkou a mátou
Nejprve si v menším rendlíku přiveďte k varu trochu vody. Poté do ní vsypte quinou a také osolte a opepřete dle chuti. Na mírném plamenu pod poklicí vařte asi dvacet minut do změknutí. Nakonec vařenou quinou odstavte z plotny a nechte pět minut stát. V další fázi ji přemístěte do velké mísy a nechte zcela zchladnout. Mezitím si připravte zálivku z olivového oleje, citronové šťávy a lisovaného stroužku česneku. Tu následně nalijte na quinou a promíchejte. Také přidejte dle potřeby sůl, pepř, omyté a na plátky pokrájené rané ředkvičky, cukrový hrášek, nasekanou jarní cibulku, pokrájenou čerstvou mátu a vše ještě jednou důkladně promíchejte vařečkou. Salátek podávejte třeba s grilovaným kuřecím steakem. Dobrou chuť.
Rané ředkvičky v pěti výtečných salátech: Variace s avokádem, řapíkatým celerem a černými olivami
Třetím lahodným salátem je ten s avokádem, řapíkatým celerem a černými olivami. Samozřejmě v něm naleznete i rané ředkvičky. Jíst ho můžete jak samotný s čerstvou bagetkou, tak třeba jako přílohu k masu.
Potřebné ingredience na salát:
-
řapíkatý celer: 6 stonků
-
rané ředkvičky: 2 až 4 ks
-
sůl: dle chuti
-
mletý pepř: dle chuti
-
čerstvá citronová šťáva: ½ šálku
-
slunečnicový nebo olivový olej: 3 lžíce
-
zralé avokádo: 2 ks
-
černé vypeckované olivy (půlené): ½ šálku
Recept na salát s ředkvičkami, avokádem, řapíkatým celerem a černými olivami
Začněte tím, že si očistíte a nakrájíte na plátky řapíkatý celer a rané ředkvičky. Poté zeleninu uložte do větší mísy se studenou vodou a nechte „hydratovat“ asi deset minut. V další fázi tekutinu sceďte a zakápněte zeleninové kousky citronovou šťávou. V té by se ředkvičky a celer měly marinovat asi deset minut. Nakonec vložte oloupaná a na kousky krájená avokáda, černé olivy, přelijte rostlinným olejem, osolte, opepřete a podávejte dle svého gusta. Přejeme dobré chutnání.
Rané ředkvičky v pěti výtečných salátech: Vydatná variace s květákem, mrkví, vejci a řapíkatým celerem
Pokud máte raději sytější saláty, které se hodí skvěle k plnohodnotnému obědu či k večeři, určitě vsaďte na ten květákový s mrkví, vejci, řapíkatým celerem, s olivami a dalšími zdravými dobrotami. Pokrm obsahuje rovněž rané ředkvičky pokrájené na plátky.
Potřebné ingredience na salát:
-
středně velký květák: 1 ks
-
středně velká mrkev: 1 ks
-
vařená vejce: 2 ks
-
nasekaná jarní cibulka: 4 ks
-
řapíkatý celer: 1 ks
-
zelené olivy (vypeckované a přepůlené): ¼ šálku
-
rané ředkvičky (pokrájené na plátky): ¼ šálku
-
jemně nasekaný čerstvý kopr: ¼ šálku
-
dietnější majonéza: ¼ šálku
-
dijonská hořčice: 1 lžíce
-
sůl: ¼ lžičky
-
mletý pepř: dle chuti
Recept na květákový salát s ředkvičkami, mrkví, olivami, vejci a řapíkatým celerem
Začněte tím, že si uvaříte v mírně solené vodě květákové růžičky. Měly by však zůstat křupavější, pozor tedy na rozvaření. Nakonec tekutinu sceďte a nechte květák zchladnout. Dále si oloupejte mrkev a pokrájejte ji na menší kostičky (pokud budete chtít, také ji můžete krátce povařit). Loupaná vařená vajíčka pak nesekejte nadrobno a promíchejte v míse spolu s mrkvovými kousky, nasekanou jarní cibulkou, květákovými růžičkami, zelenými olivami, čerstvým koprem, naplátkovaným řapíkatým celerem a přidejte i nakrájené rané ředkvičky, sůl, mletý pepř, dijonskou hořčici a majonézu. Salát dejte před servírováním zchladit do lednice. Porci doplňte dle libosti čerstvým pečivem. Dobrou chuť.
Rané ředkvičky v pěti výtečných salátech: Pro milovníky masa – variace s hovězím masem
A na závěr zde máme velmi snadný recept pro milovníky masových pokrmů. Rané ředkvičky budou lahodné i v kombinaci s rukolou, fenyklem a hovězím pupkem anebo s naplátkovaným rostbífem.
Potřebné ingredience na masový salát:
-
rané ředkvičky: 1 svazek
-
rukola: 1 balení
-
fenykl: 1 menší kus
-
šťáva z půlky citronu
-
saké: 1 a ½ lžíce
-
chilli olej: ½ lžíce
-
olivový olej: 1 lžíce
-
strouhaný zázvor: 1 lžička
-
hnědý cukr: ½ lžičky
-
hovězí maso z grilování (buď pupek anebo rostbíf): cca 12 tenkých plátků
Recept na masový salát s rukolou, fenyklem, ředkvičkami a zázvorem
Nejprve si operte ve vodě rukolu a pak ji ve velké míse promíchejte s omytým a tence naplátkovaným fenyklem. Rovněž přidejte i rané ředkvičky pokrájené na plátky. Dále si připravte zálivku. V misce vyšlehejte saké s olivovým olejem, chilli olejem, s citronovou šťávou, hnědým cukrem a strouhaným čerstvým zázvorem. Také si nakrájejte na tenké plátky grilované hovězí maso dle preferencí a zakomponujte jej do salátu spolu se zálivkou. Podávejte buď samotné anebo s rozpečenou bagetkou. Přejeme dobrou chuť.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku