Samosběr jahod: Proč byste se na něj měli vypravit?
Jahody patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce u nás. Jsou sladké a mají spoustu možností využití v kuchyni. Ovšem to není všechno. Jahody jsou také nadmíru přínosné pro naše zdraví. Pochopitelně nejlepší jsou čerstvé, jejich sezóna je právě teď. A samosběry po celé republice se právě otevírají.
Jahody nejsou žádnou moderní novinkou, jejich historie sahá tisíce let zpátky. Ostatně první jahody údajně rostliny v části Francie a Itálie dokonce už v roce 234 před naším letopočtem.
Zdravotní účinky jahod
Jahody obsahují obrovské množství antioxidantů, působí tedy proti stárnutí a snižují riziko vzniku chronických onemocnění, včetně rakoviny, metabolického syndromu a kardiovaskulárních onemocnění. Co se bobulovin týče, je jahoda jedničkou v obsahu několika zajímavých bioaktivních sloučenin, které blahodárně působí na naše zdraví. Nejen léčebně, ale i preventivně. Odborníci spojují konzumací jahod s lepším zrakem, pevnějšími nervy, ochranou kůže, eliminací zánětu a dokonce i se snížením bolestí při artritidě. Jsou rovněž potravinou, která účinně snižuje hladinu kyseliny močové v krvi, čímž pomáhá předcházet dně.
Kanadské borůvky - pěstování, blahodárné účinky na zdraví i výborné recepty!
Denně bychom měli sníst hrst jahod
Jahody jsou bohaté na antioxidanty. Především se mohou pochlubit vysokým obsahem anthokyanů a fenolických sloučenin. Jde o jedny z nejsilnějších bojovníků, kteří nás chrání před vznikem zánětu a rozvoji chronických onemocnění. Díky tomu brání i vzniku kardiovaskulárních chorob a srovnávají hladinu cholesterolu. Spolu s borůvkami jsou pak jahody skvělou prevencí proti rakovině. Obsažené sloučeniny totiž vykazují silně protirakovinnou aktivitu. Pečují o zdravou pokožku a jsou skvělým doplňkem stravy při akné, ekzémech a dalších kožních onemocněních.
DEJTE SI: České jahody: Lahodné recepty z voňavých jahod
Vysoká hladina vitamínu C pak napomáhá tvorbě kolagenu a chrání pokožku před poškození ultrafialovým světlem. Studie naznačují, že strava bohatá na jahody a další bobuloviny, může mít potenciál chránit organismus před stárnutím mozku. Díky vysokému obsahu vlákniny zase jahody napomáhají při detoxikaci, pečují o zdraví trávicího traktu a pečují o pravidelné vyprazdňování.
Jahody na talíři
Jahod se nemusíte bát ani v případě, že chcete zhubnout. S necelými 30 kaloriemi (100 g porce) jsou jahody ovocem s relativně nízkým množstvím cukru. Ukrývá se v nich také slušná porce vlákniny a spousta dalších živin, které lidskému tělu nepopiratelně prospívají.
Nepropásněte samosběr jahod
Jahody mají jen krátké vegetační období, zhruba od června do konce července. V tento čas jsou samozřejmě nejlepší. Termíny samosběru jahod pochopitelně určuje počasí a rychlost dozrávání. V letošním roce bohužel velká část jahod pomrzla a vcelku chladným počasím se samosběr jahod na spoustě míst oddálil. V letošním roce se cena samosběru jahod pohybuje okolo 80,- korun za kilogram. Přesněji tedy mezi 60-100 korunami.
Připravte si: Jahodový džem bez chemie, cukru a zavařování
Přísady:
- cca 2 kg jahod
- pektin nebo agar-agar
- špetka soli
Příprava:
Ovoce nakrájíme na kousky a vhodíme do většího hrnce, ideálně s tlustým dnem. Přidáme špetku soli a přiklopíme. Bez přidání vody dusíme asi hodinu, občasm promícháme. Jahody samy pustí šťávu. Na zahuštění pak použijte pektin nebo trochu aga-agar. Ve chvíli, kdy vám džem přijde tak akorát hustý, odstavte jej, nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Není třeba dále zavařovat.
Autor článku: Monika Poledníková
Napsat komentář: Samosběr jahod: Proč byste se na něj měli vypravit?
RE: Samosběr jahod: Proč byste se na něj měli vypravit?