České jahody: Lahodné recepty z voňavých jahod
Jahody jsou jednou z nejoblíbenějších potravin letní sezóny. V červnu si jahody můžeme dopřát přímo z naší zahrádky nebo od českých pěstitelů. České jahody jsou jednoduše neodolatelné. Kromě omamné vůně a lahodné chuti jsou navíc čerstvé jahody výborným zdrojem vitamínu C a nemají příliš kalorií. Užijte si českou jahodovou sezónu a inspirujte se lahodnými recepty z jahod.
Jahody obsahují větší množství vitamínu C než jakákoli jiná bobulovina. V lidovém léčitelství se jahody tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu. Říká se o nich, že mají příznivý vliv na játra a působí antibakteriálně. Nevýhodou čerstvých jahod ale je, že po natrhání dlouho nevydrží. Jahody před uložením do lednice nemyjte a spotřebujte je ideálně během dvou dní.
Recepty z jahod: Rychlá jahodová limonáda
Ingredience: jahody 500 g, šťáva z 1 citronu, tekutý med, perlivá voda, máta
Postup: Jahody rozmixujeme. Pokud nechceme v limonádě drobné pecičky propasírujeme jahodové pyré přes jemné síto. Rozmixované jahody promícháme s citronovou šťávou, přelejeme do džbánu a přidáme perlivou vodu. Podle chuti a sladkosti jahod dosladíme limonádu medem. Přidáme lístky máty a promícháme.
Recepty z jahod: Jahodová marmeláda
Ingredience: jahody 1 kg, cukr krystal 500 g, šťáva z 1 citronu, badyán 10 ks
Jahody vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme, dokud nezměknou. Uvařené jahody přepasírujeme přes jemné síto a vzniklé pyré asi 10 minut redukujeme na prudkém ohni a dalších 10 minut na mírném ohni. Kontrolujeme, aby se jahody nepřipálily. Až se objem zredukuje asi na třetinu, zvýšíme teplotu a vmícháme cukr a citronovou šťávu. Vaříme asi 5 minut, poté odstavíme z plotny a přidáme badyán. Jahodovou marmeládu plníme do vyvařených sklenic. Zavaříme ve vodní lázni při 80 °C asi 20 minut.
Recepty z jahod: Jahodový koláč
Ingredience: sušenky 250 g, máslo 100 g, smetana ke šlehání 250 ml, sýr Philadelphia 150 g, tvaroh 150 g, moučkový cukr 180 g, vanilkový extrakt, jahody na ozdobu
Postup: Troubu rozehřejeme na 180 °C. Sušenky rozdrtíme a promícháme s rozpuštěným máslem. Menší formu na dort vymažeme a vyplníme sušenkovou drobenkou. Vložíme asi na 10 minut do trouby. Smetanu vyšleháme dotuha. Smícháme sýr Philadelphia s tvarohem a utřeme je s moučkovým cukrem a kapkou vanilkového extraktu. Postupně vmícháme šlehačku. Krém naneseme na korpus. Jahody můžeme nakrájet nebo nechat vcelku a obložíme jimi koláč a dáme ztuhnout do lednice. Před podáváním koláč pocukrujte moučkovým cukrem.
Recepty z jahod: Lehký salát s jahodami
Ingredience: baby špenát 200 g, jahody 200 g, okurka, máta, vlašské ořechy, sýr feta, olivový olej 140 ml, šťáva z 1 citronu, dijonská hořčice 2 lžičky, med 1 lžíce, sůl, pepř
Postup: Špenát umyjeme a dáme do mísy. Jahody i okurku nakrájíme a mátu nasekáme. Všechno smícháme dohromady. Smícháme olivový olej s hořčicí, citronovou šťávou a medem. Dáme do uzavíratelné sklenice a důkladně protřepeme. Zálivku promícháme se salátem, osolíme a opepříme. Přidáme podle chuti nasekané vlašské ořechy a sýr feta.
Recepty z jahod: Rychlý jogurtový dezert s jahodami
Ingredience: jahody 250 g, limetová šťáva, javorový sirup 1 lžíce, bílý jogurt 100 g, med 2 lžičky, máta
Postup: Jahody očistíme a rozmixujeme nebo rozmačkáme. Přidáme javorový sirup a podle chuti limetovou šťávu. Jogurt promícháme s medem a naplníme ho do sklenice. Zalejeme jahodovou směsí a ozdobíme lístečky máty.
Připravte si také jahodový sorbet nebo jahodový cheesecake.
Autor článku: Klára Hanačíková
Diskuse k článku