Nejlepší recepty na jahodové knedlíky, které si zamiluje každý

Nejlepší recepty na jahodové knedlíky, které si zamiluje každý

S přicházejícím létem nám na zahrádkách začínají růst jahody. Jedním z nejlepších pokrmů, které z nich můžeme připravit, jsou jahodové knedlíky. Klasický, ale velmi oblíbený recept, můžeme připravit na řadu způsobů. Poradíme ty nejlepší recepty na jahodové knedlíky. Například tvarohové knedlíky s jahodami anebo kynuté jahodové knedlíky. Zaručeně budou chutnat jak vám, tak i vašim blízkým. 

Čtěte také:

Sladké jahody: Vyzkoušejte je v 11 různých receptech

Jahodové knedlíky pro začátečníky: 4 základní pravidla

Každý s vařením jednou začínal. To, co je pro zkušeného kuchaře samozřejmost, může být pro nováčka cenná rada. I jahodové knedlíky mají svá pravidla, kterých bychom se měli držet. 

  • Na jahodové knedlíky používejme čerstvé ovoce. Když je jahodová sezóna, není potřeba jahody lovit z mrazicího boxu. Před vařením jahody vždy omyjme, očistěme a hlavně osušme.
  • Kynuté jahodové knedlíky potřebují čas a teplé místo. Jinak nevykynou. Ideální je třeba místo u prosluněného okna.
  • Jahodové knedlíky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.Většinou je doba vaření knedlíků kolem 8 až 10 minut. Ale zlatým pravidlem je, že když knedlík vyplave, je hotový. Pokud bychom ho nechali ve vodě delší dobu, může se nám rozvařit.
  • Ihned, jak knedlík vylovíme, tak ho propíchněme. Buďto několikrát špejlí anebo jednou vidličkou. Pára bude mít kudy odcházet a jahodové knedlíky zůstanou nadýchané.

Tvarohové knedlíky s jahodami 

Jednoduchý, ale lahodný recept nám nebude trvat déle, než hodinu. Celkem připravíme tvarohové knedlíky s jahodami pro 6 porcí, na kterých si pochutná celá rodina.

Ingredience

  • 500 gramů měkkého tvarohu
  • 500 gramů jahod
  • 150 gramů polohrubé mouky
  • 150 gramů tvrdého tvarohu
  • 2 žloutky
  • 100 gramů másla
  • Moučkový cukr
  • Sůl

Tvarohové knedlíky s jahodami - postup

  1. Do mísy dejme mouku, měkký tvaroh a špetku soli.
  2. Směs smíchejme a poté do mísy přidejme dva žloutky.
  3. Všechny ingredience vařečkou dobře promíchejme, poté i ručně. Mělo by nám vzniknout hladké těsto, které by se nemělo lepit na ruce.
  4. Mísu přikryjme a dejme na půl hodiny do chladu.
  5. Vezměme si vál na těstoa posypme ho moukou.
  6. Z těsta udělejme válec, který nakrájíme na plátky. Přitlačme dlaní na plátek, aby nám vznikla tlustá placička. Vezměme si jahody, které očistíme, a do každého plátku jednu jahodu přidejme. Do těsta ji pak zabalíme, aby nám vznikl knedlík.
  7. Na plotnu si dejme hrnec s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu. Až začne vřít, tvarohové knedlíky s jahodami do ní vkládejme. Vodu s knedlíky zamíchejme, nepřichytí se pak ke dnu.
  8. Takto je vaříme zhruba 10 minut. Anebo počkejme, až vyplavou na hladinu.
  9. Jakmile jsou jahodové knedlíky uvařené, vytáhněme je z vody ven.
  10. Propíchněme je dřevěnou špejlí anebo vidličkou. Z knedlíku se dostane pára.
  11. Tvrdý tvaroh nastrouhejme a každou porci knedlíků s ním posypme. Tvarohové knedlíky s jahodami pocukrujme moučkovým cukrem a přelijme rozpuštěným máslem.

jahodové knedlíky vařené2

Vyzkoušejte také další recepty z jahod

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou

Méně tradičním, ale o nic méně výborným receptem, jsou tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou. Příprava receptu nám zabere necelou hodinu a vystačí nám na 4 porce. Navíc je příprava opravdu jednoduchá. 

Ingredience

  • 500 gramů měkkého tvarohu
  • 250 gramů jahod
  • 100 gramů cukru
  • 160 gramů dětské krupice
  • 2 žloutky
  • Sůl
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 90 mililitrů vody

Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou - postup

  1. Do mísy přidejme žloutky a měkký tvaroh a utřeme je.
  2. Ke směsi přidejme dětskou krupici a také špetku soli.
  3. Směs dobře promíchejme.
  4. Z těsta vytvarujeme malé kulaté knedlíčky.
  5. Hrnec s osolenou vodou přiveďme k varu a poté do vody ponořme knedlíky.
  6. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Zabere to asi 8 minut.
  7. Nyní je čas na přípravu omáčky. Nejprve očištěné a nakrájené jahody rozmačkejme vidličkou.
  8. Poté rozpusťme bramborový škrob v troše vody.
  9. Zbytek vody dejme do hrnce, přidejme do ní cukr a vařme.
  10. Poté přidejme směs bramborového škrobu a vody. Počkejme, až směs přijde k varu.
  11. Přidejme jahody a necháme na ohni tak dlouho, dokud se jahody nerozvaří.
  12. Omáčkou přelijeme každou porci a tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou jsou na světě.

jahodové knedlíky vařené1

Kynuté jahodové knedlíky

Příprava klasického českého receptu zabere necelé dvě hodiny a připravíme z něho 4 porce. Určitě oceníme, že kynuté jahodové knedlíky jsou velmi jednoduché na přípravu. Naši blízcí zase ocení jejich vynikající chuť. Přečtěte si, jak na kynuté těsto, aby se povedlo.  

Ingredience

  • 500 gramů polohrubé mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 1 vejce
  • 20 gramů droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 gramů jahod
  • 150 gramů másla
  • 250 gramů tvrdého tvarohu
  • Moučkový cukr
  • Sůl

Kynuté jahodové knedlíky - postup 

  1. Do mísy nasypme mouku a udělejme v ní důlek. Do něj přidejme rozdrobené droždí.
  2. Ke směsi přidejme cukr a 125 mililitrů mléka. To by mělo být vlažné, nechejme je proto před vařením chvíli odstát.
  3. Dejme směsi deset minut, aby mohl vzniknout kvásek. Poté přidejme dalších 125 mililitů vlažného mléka, špetku soli a vejce.
  4. Vše rozmíchejme a rukama zpracujme do jednolitého těsta. Hotové těsto by nemělo lepit.
  5. Mísu s těstem dejme na teplé místo a nechejme asi hodinu kynout.
  6. Poté si vezměme vál, který posypeme moukou. Rozválejme těsto do plátu, který by měl být asi jeden centimetr tlustý.
  7. Těsto rozkrájíme na větší čtverce.
  8. Jahody omyjeme a očistíme. Na každý plát dejme jednu jahodu, kterou do těsta zabalíme. Vznikne nám knedlík.
  9. Na plotně přiveďme osolenou vodu k varu. Poté do ní přidejme knedlíky.
  10. Vaří se asi 8 minut. Až kynuté jahodové knedlíky vyplavou na povrch, z vody je vyndejme.
  11. Každý knedlík popíchněme špejlí anebo vidličkou, aby z nich mohla odcházet pára.
  12. Hotové jahodové knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem a přelijme rozpuštěným máslem.

jahodové knedlíky vařené4

Jaké jahodové knedlíky máte nejraději vy?



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

NEDĚLE 22. 12. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v ubývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 23. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ÚTERÝ 24. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 25. 12. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
ČTVRTEK 26. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 27. 12. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 28. 12. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Arganový olej

Mně se nejvíc osvědčil arganový šampon. Vlasy jsou po něm fakt jemný a hebký, a hlavn�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den paní Matrino, dnes trh nabízí různé druhy masti, krémů a gelů a každému n�...

Regenerace suché a jemné kůže

Dobrý den, zkuste se podívat na výrobky od vabios.com, které jsou zaměřeny právě na tu ...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Přemýšlíte o zútulnění bytu? Máme pro vás 7 praktických tipů od designerů

Zútulnění bytu si každý člověk představuje jinak, v konečném důsledku má ale jedno společné – v útulném domově se totiž každý cítí příjemně, uvolněně a bezpečně. Chcete-li i vy docílit jedinečné atmosféry, kter...

Jak vysvětlit větším dětem, že Ježíšek neexistuje?

Máte doma dítka, která mají tušení, že Ježíšek neexistuje? Pak se možná budete zaobírat otázkou, jak jim citlivě sdělit pravdu. Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, díky nimž bude sdělování vánoční...

Nejlepší adventní trhy. Tipy, kam vyrazit v Česku i  v zahraničí

Je nejvyšší čas nasát pořádnou vánoční atmosféru. Koledy, svařené víno, punč, klobása na zahřátí, ale taky třeba trdelník. To všechno nabízejí tradiční adventní trhy. I když venku není sníh a rozhodně se nezdá,...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Letos pečeme na Vánoce...

Dneska se předem omlouvám těm, kteří milují Vánoce a nemůžou se jich dočkat. Protože dneska bude můj blogovej článek spíše vyhovovat těm, co je neslaví anebo nechtějí slavit pro letošek. Já se na ně vždycky těšila, ale vlivem okolností je slavit vlastně letos ani nechci...