Nejlepší recepty na jahodové knedlíky, které si zamiluje každý
S přicházejícím létem nám na zahrádkách začínají růst jahody. Jedním z nejlepších pokrmů, které z nich můžeme připravit, jsou jahodové knedlíky. Klasický, ale velmi oblíbený recept, můžeme připravit na řadu způsobů. Poradíme ty nejlepší recepty na jahodové knedlíky. Například tvarohové knedlíky s jahodami anebo kynuté jahodové knedlíky. Zaručeně budou chutnat jak vám, tak i vašim blízkým.
Jahodové knedlíky pro začátečníky: 4 základní pravidla
Každý s vařením jednou začínal. To, co je pro zkušeného kuchaře samozřejmost, může být pro nováčka cenná rada. I jahodové knedlíky mají svá pravidla, kterých bychom se měli držet.
- Na jahodové knedlíky používejme čerstvé ovoce. Když je jahodová sezóna, není potřeba jahody lovit z mrazicího boxu. Před vařením jahody vždy omyjme, očistěme a hlavně osušme.
- Kynuté jahodové knedlíky potřebují čas a teplé místo. Jinak nevykynou. Ideální je třeba místo u prosluněného okna.
- Jahodové knedlíky jsou uvařené, když vyplavou na hladinu.Většinou je doba vaření knedlíků kolem 8 až 10 minut. Ale zlatým pravidlem je, že když knedlík vyplave, je hotový. Pokud bychom ho nechali ve vodě delší dobu, může se nám rozvařit.
- Ihned, jak knedlík vylovíme, tak ho propíchněme. Buďto několikrát špejlí anebo jednou vidličkou. Pára bude mít kudy odcházet a jahodové knedlíky zůstanou nadýchané.
Tvarohové knedlíky s jahodami
Jednoduchý, ale lahodný recept nám nebude trvat déle, než hodinu. Celkem připravíme tvarohové knedlíky s jahodami pro 6 porcí, na kterých si pochutná celá rodina.
Ingredience
- 500 gramů měkkého tvarohu
- 500 gramů jahod
- 150 gramů polohrubé mouky
- 150 gramů tvrdého tvarohu
- 2 žloutky
- 100 gramů másla
- Moučkový cukr
- Sůl
Tvarohové knedlíky s jahodami - postup
- Do mísy dejme mouku, měkký tvaroh a špetku soli.
- Směs smíchejme a poté do mísy přidejme dva žloutky.
- Všechny ingredience vařečkou dobře promíchejme, poté i ručně. Mělo by nám vzniknout hladké těsto, které by se nemělo lepit na ruce.
- Mísu přikryjme a dejme na půl hodiny do chladu.
- Vezměme si vál na těstoa posypme ho moukou.
- Z těsta udělejme válec, který nakrájíme na plátky. Přitlačme dlaní na plátek, aby nám vznikla tlustá placička. Vezměme si jahody, které očistíme, a do každého plátku jednu jahodu přidejme. Do těsta ji pak zabalíme, aby nám vznikl knedlík.
- Na plotnu si dejme hrnec s osolenou vodou, kterou přivedeme k varu. Až začne vřít, tvarohové knedlíky s jahodami do ní vkládejme. Vodu s knedlíky zamíchejme, nepřichytí se pak ke dnu.
- Takto je vaříme zhruba 10 minut. Anebo počkejme, až vyplavou na hladinu.
- Jakmile jsou jahodové knedlíky uvařené, vytáhněme je z vody ven.
- Propíchněme je dřevěnou špejlí anebo vidličkou. Z knedlíku se dostane pára.
- Tvrdý tvaroh nastrouhejme a každou porci knedlíků s ním posypme. Tvarohové knedlíky s jahodami pocukrujme moučkovým cukrem a přelijme rozpuštěným máslem.
Vyzkoušejte také další recepty z jahod.
Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou
Méně tradičním, ale o nic méně výborným receptem, jsou tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou. Příprava receptu nám zabere necelou hodinu a vystačí nám na 4 porce. Navíc je příprava opravdu jednoduchá.
Ingredience
- 500 gramů měkkého tvarohu
- 250 gramů jahod
- 100 gramů cukru
- 160 gramů dětské krupice
- 2 žloutky
- Sůl
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 90 mililitrů vody
Tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou - postup
- Do mísy přidejme žloutky a měkký tvaroh a utřeme je.
- Ke směsi přidejme dětskou krupici a také špetku soli.
- Směs dobře promíchejme.
- Z těsta vytvarujeme malé kulaté knedlíčky.
- Hrnec s osolenou vodou přiveďme k varu a poté do vody ponořme knedlíky.
- Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Zabere to asi 8 minut.
- Nyní je čas na přípravu omáčky. Nejprve očištěné a nakrájené jahody rozmačkejme vidličkou.
- Poté rozpusťme bramborový škrob v troše vody.
- Zbytek vody dejme do hrnce, přidejme do ní cukr a vařme.
- Poté přidejme směs bramborového škrobu a vody. Počkejme, až směs přijde k varu.
- Přidejme jahody a necháme na ohni tak dlouho, dokud se jahody nerozvaří.
- Omáčkou přelijeme každou porci a tvarohové knedlíky s jahodovou omáčkou jsou na světě.
Kynuté jahodové knedlíky
Příprava klasického českého receptu zabere necelé dvě hodiny a připravíme z něho 4 porce. Určitě oceníme, že kynuté jahodové knedlíky jsou velmi jednoduché na přípravu. Naši blízcí zase ocení jejich vynikající chuť. Přečtěte si, jak na kynuté těsto, aby se povedlo.
Ingredience
- 500 gramů polohrubé mouky
- 250 mililitrů mléka
- 1 vejce
- 20 gramů droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 300 gramů jahod
- 150 gramů másla
- 250 gramů tvrdého tvarohu
- Moučkový cukr
- Sůl
Kynuté jahodové knedlíky - postup
- Do mísy nasypme mouku a udělejme v ní důlek. Do něj přidejme rozdrobené droždí.
- Ke směsi přidejme cukr a 125 mililitrů mléka. To by mělo být vlažné, nechejme je proto před vařením chvíli odstát.
- Dejme směsi deset minut, aby mohl vzniknout kvásek. Poté přidejme dalších 125 mililitů vlažného mléka, špetku soli a vejce.
- Vše rozmíchejme a rukama zpracujme do jednolitého těsta. Hotové těsto by nemělo lepit.
- Mísu s těstem dejme na teplé místo a nechejme asi hodinu kynout.
- Poté si vezměme vál, který posypeme moukou. Rozválejme těsto do plátu, který by měl být asi jeden centimetr tlustý.
- Těsto rozkrájíme na větší čtverce.
- Jahody omyjeme a očistíme. Na každý plát dejme jednu jahodu, kterou do těsta zabalíme. Vznikne nám knedlík.
- Na plotně přiveďme osolenou vodu k varu. Poté do ní přidejme knedlíky.
- Vaří se asi 8 minut. Až kynuté jahodové knedlíky vyplavou na povrch, z vody je vyndejme.
- Každý knedlík popíchněme špejlí anebo vidličkou, aby z nich mohla odcházet pára.
- Hotové jahodové knedlíky na talíři posypeme moučkovým cukrem, nastrouhaným tvarohem a přelijme rozpuštěným máslem.
Jaké jahodové knedlíky máte nejraději vy?
Diskuse k článku