Rady, jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo

Rady, jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo

Kynuté těsto je takový evergreen české kuchyně. Připravují se z něj Honzovy kynuté buchty, kynuté koláče na plech s ovocem, knedlíky nebo třeba koblihy. Pokud byste rádi kynutému těstu přišli na kloub a pokořili ho jednou pro vždy, čtěte dále. 

Čtěte také:

Jak udělat nejlepší drobenku na koláč? Vsaďte na rady našich babiček

Kynuté těsto se připravuje z droždí - čerstvého nebo sušeného. Čerstvé droždí je živý organismus a se stejnými ohledy je třeba se k němu chovat. Potenciálních chyb, které můžete při pečení udělat, je tedy hned několik.

V tomto článku se proto krok za krokem zaměříme na podrobný postup, jak na krásné kynuté těsto, ze kterého už dále vytvoříte slané nebo sladké dobroty. 

1. krok: Kynutí kvásku z čerstvých kvasnic

Abyste si mohli doma vytvořit kynuté těsto, budete potřebovat čerstvé droždí - kvasnice, chcete-li. Jedná se o živý organismus, který umožňuje nastartovat živé procesy v těstě zhruba do 10 minut

Jak připravit kvásek z čerstvých kvasnic?

(vystačí na 500 g mouky)

Ingredience:

  • 30 g droždí (odhadem 2/3 kostky)
  • lžíce pískového cukru
  • lžíce hladké mouky
  • 100 ml vlažného mléka

Postup:

Kvasnice rozdrobte do misky a promíchejte s cukrem. Poté přidejte mouku, zalijte vlažným (nikoliv horkým mlékem), ještě jednou promíchejte a nechte zhruba 10 minut stát. Kvásek už by měl být krásně nastartovaný. V případě pomalejšímu kynutí kvásku, ho můžete nechat stát dalších 10 minut. Pokud vám kvásek ani po 20 minutách nevykynul, droždí nebylo v pořádku. Je třeba udělat novou dávku z nové kostky droždí. 

Tip pro vás

Pokud spěcháte, kynutí kvásku je možné urychlit v mikrovlnné troubě. Hrneček přikryjte ubrouskem a nechte v mikrovlnné troubě asi 10 vteřin. Musíte ale dobře znát svou mikrovlnku i vhodnost teploty na kvásek. Proto tento postup není vhodný pro začátečníky. 

Rady, jak na kynuté těsto2

2. krok: Zadělání kynutého těsta

Další krok je poměrně jasný. Z vykynutého kvásku můžete zadělat těsto. Přesné ingredience kynutého těsta se liší podle toho, co připravujete. Jiné budou ingredience na kynuté buchty, jiné na koláč na plech, jiné na knedlíky nebo koblihy. 

Kde nechat kynout těsto?

Kynuté těsto nemá rádo ani přílišnou zimu, ani přílišné teplo. Je to jako s člověkem, proto mu nejlépe dělají teploty okolo 35 stupňů. Nabízí se tedy několik způsobů, kde můžete nechat kynuté těsto kynout.

  • Pokud máte v kuchyni dostatečné teplo, mísu stačí zakrýt utěrkou a nechat na lince kynout. Za hodinku byste měli mít hotovo.
  • Další možností je, těsto nechat kynout ve vodě. Do dřezu si napusťte teplotu, teploměrem zkontrolujte, že má zhruba 35 stupňů a položte do ní přikrytou mísu. Občas dopusťte do dřezu horkou vodu, aby měla voda pořád stejnou teplotu. 
  • Kynuté těsto je také možné nechat kynout v troubě. Troubu ovšem nezapínejte, jen nechte rozsvícené světýlko, které bude troubu ohřívat zhruba na 35 stupňů. Mísu zakryjte utěrkou, aby se kynuté těsto na povrchu nevysušilo. 
  • U kynutí těsta se můžete také inspirovat u našich babiček a dát těsto kynout pěkně postaru - do peřin

Ať už pečete koláče, buchty nebo koblihy, vždy se držte návodu. Některé zásady pro kynuté těsto ale platí vždy - ať už připravujete cokoliv.

Rady, jak na kynuté těsto3

Dvě rady na závěr, jak na kynuté těsto

  • Po zpracování těsta by kynuté těsto mělo v nádobě vykynout do svého dvojnásobného objemu. Jak to bude dlouho trvat záleží na mnoha faktorech. Na kvalitě kvásku, teplotě při kynutí, obsahu lepku v mouce atd.
  • Po zpracování těsta do příslušného tvaru (buchty, housky, rohlíky, koblihy), byste před samotným pečením měli nechat ještě těsto nakynout. A to zhruba poloviční dobu, jaké kynulo předtím. Pokud vám těsto na koláče v míse kynulo 60 minut, před vložení koláčů do trouby, je nechte kynout ještě 30 minut

Dostali jste chuť na kynuté těsto?

Připravte si Honzovy kynuté buchty podle našeho receptu

Nebo si připravte kynuté knedlíky s povidly



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?