MED je elixír mládí a silné přírodní antibiotikum

MED je elixír mládí a silné přírodní antibiotikum

Existují dva základní druhy, a to med květový (zpravidla světlý) a med lesní (převážně tmavý), ten je oproti prvně jmenovanému tekutinou, kterou vylučuje stejnokřídlý hmyz konzumující mízu ze stromů a rostlin. Včely tento produkt sbírají, aby ho pak v úle dále zpracovávaly. Med květový vzniká také díky včelám, avšak z rostlinného nektaru. Zdroj, z něhož tento nektar pochází, ovlivňuje výsledné vlastnosti. Květový med může být řepkový, slunečnicový nebo například malinový apod. Z praktického hlediska je cenově dostupnější med lesní, často však bývá označován jako ten méně kvalitní z hlediska léčivých účinků.

Jak poznat kvalitní med?

Na pultech obchodů je možné narazit na různé druhy medu. Každoročně prováděné testy dokazují, že kvalita je často velice žalostná. Zárukou, že si dopřejete med, který bude obsahovat všechny léčivé látky, je proto obrátit se na zkušeného včelaře nebo navštívit včelařskou prodejnu. Ne každý má ale takovou možnost, a tak nezbývá, než se spolehnout na komerční nabídku, a to nejlépe takovou, která pochází z českých luhů a hájů (označení "český med"). I když se kvalita/nekvalita medu samozřejmě nejlépe prokazuje chemickým rozborem, mnohé napoví i následující poznatky:

  • nekvalitní med obsahuje velké množství vody (ve sklenici se při naklonění velice rychle přelévá)
  • kvalitu medu značí i vzduchová bublina, vytvořená při otočení sklenice víčkem dolů (putuje-li ke dnu příliš rychle, nebo se vůbec nevytvoří, není med příliš kvalitní)
  • kvalitní med tzv. mašličkuje (med stékající ze lžičky by měl na hladině vytvářet zřetelné záhyby vypadající jako mašličky)
  • cukernatění medu je zcela běžné, pokud med vydrží v tekuté podobě příliš dlouho, není to dobře (pravděpodobně do něj byly přidány chemické příměsí zabraňující tomuto procesu), výjimkou je čistý akátový med – vydrží tekutý až rok
  • kvalitní med nepotřebuje žádné konzervanty, sirupy a barviva (sledujte proto pečlivě informace o složení)
  • tmavý med nesmí mít na dně sklenice naplaveniny

Co všechno med obsahuje?

Všechny příznivé účinky medu vycházejí z jeho složení, ve kterém nalezneme spoustu zdraví prospěšných látek, které ovlivňují lidský organismus a pochody v něm. Med se však užívá nejen vnitřně. Pomáhá přímou aplikací i při hojení ran a léčbě různých kožních problémů. Nachází se v něm především:

  • vitamin A
  • bílkoviny
  • vitamin C
  • vápník
  • vitaminy B1, B2, B6, B12
  • draslík
  • vitamin D
  • fosfor
  • vitamin K
  • hořčík
  • vitamin E
  • sodík
  • aminokyseliny
  • železo
  • éterické oleje
  • enzymy

Med a jeho léčivé účinky

Jak už bylo nastíněno v úvodu tohoto článku, med je oblíbený nejen jako sladká potravina, ale také jako přírodní lék, jehož užíváním je možné předcházet mnoha zdravotním obtížím nebo se lépe vypořádat s již probíhající nemocí. Med je zcela po právu považován za přírodní antibiotikum. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. Pravidelná konzumace se tak na zdravotním stavu určitě projeví. Med může být prevencí i lékem rýmy, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipky, civilizačních chorob a dalších obtíží plynoucích z nezdravého životního stylu a uspěchanosti této doby. Med dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů, které způsobují rychlé stárnutí buněk. Úspěšný je i při terapii kožních problémů, jako jsou vyrážky, rány, popáleniny, omrzliny, proleženiny a další. Med tak nachází své uplatnění i v kosmetice, často jsou výtažky z něj přidávány do pleťových masek, krémů, šamponů. Dokáže totiž pokožku vyživit, zvláčnit a rozjasnit.

Praktické rady: jak med skladovat a co udělat, když med zkrystalizuje?

Aby med doma vydržel co nejdéle, je nutné ho správným způsobem skladovat. Sklenice medu byste tak měli umístit na suchá, chladná (do 15 °C) a tmavá místa, nezapomeňte také víčko pořádně uzavřít. V příhodných podmínkách vydrží med i několik let, i když s postupem času ztrácí na své biologické hodnotě. Pokud med zatvrdne, tedy zcukernatí nebo zkrystalizuje, nemusíte se o jeho kvalitu obávat. Můžete ho užívat i v takovém stavu, překáží-li vám to, pak ho celkem jednoduše vrátíte do tekuté podoby. Sklenici vložte do vodní lázně a opatrně zahřívejte tak, aby teplota vody nepřesáhla 45 až 50 °C.

Tip: med a cibule jako účinný pomocník při nachlazení

Med můžete pravidelně konzumovat samostatně, přidávat si ho do jídel, čajů nebo mazat na pečivo. Pokud však cítíte, že se o vás pokouší chřipka nebo vás nachlazení už trápí, pak se vyplatí vsadit na kombinaci medu a cibule. Není sice nikterak lahodná, ale účinnost je přímo zázračná.

Postup přípravy: Středně velkou cibuli nakrájejte najemno, přidejte 2 až 3 lžíce medu, zamíchejte a nechte při pokojové teplotě odstát zhruba 30 minut. Cibule pustí šťávu a změkne. Poté znovu pořádně promíchejte. Směs skladujte v lednici a několikrát denně si pár lžiček dopřejte. Nabudíte tak imunitu, v případě kašle se vám bude lépe vykašlávat a brzy budete zase jako rybička.

Med je označován jako zlatý poklad, který je dostupný všem. Využijte jeho úžasných účinků také a podpořte nejen svůj zdravotní stav, ale též krásu.

A jak med pomáhá vám? Napište o tom do komentářů pod článkem!



Diskuse k článku

  • Daniel

    13:28 25. 8. 2018 +2
    Moc pěkně to popisujete :) Děkuji :) Tady to je taky dobrý: https://vcelimor.cz/jake-ucinky-ma-med/
  • Jan Malý

    10:17 13. 2. 2018 +3
    O medu jsem se začal informovat již pár měsíců nazpátek a stále mě nepřestává udivovat, jak "zázračná" tahle potravina je :)
    Moc rád ho zařaduju do svého jídelníčku a rozhodně ho považuju za skvělou alternativu místo cukru.
  • Jaroslav Bukáček

    14:00 14. 8. 2015 +3
    Včely a med = Fenomén!!
    Každý rok se o tom více přesvědčuji.. Chutná, léčí, zklidňuje, hojí!
    Na př: na hnis.otevřenou mokvající ránu mázni med na prstu a po cca 3 aplikaci uvidíš zázrak..! Bez doktora, Chirurgie a lekaŕe/ od termínu: vylekati../!
    Hlavně nekupovat tzv potrav.doplňky! Vše se nachází v přírodní Boží lékárně, kterou nám Stvořitel dal k dispozici,- jen lidi na to zapomínají!
    JBuk

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 22. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 07. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 07. 2024
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 07. 2024
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 07. 2024
býk
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné…
více o tomto dni

Kozoroh – Horoskop 2024

To co je zde o kozorohu napsáno, jsou jen lži. Tohle bych spíš trestal upálením.

Posmrtný život: Co je po smrti? Odchází naše duše skutečně do věčné blaženosti?

Se schizofrenií nejsem v životě spokojený a štastný, žiju v neustálích obavách, ve strachu a v neduvěře k sobě...

Váhy – Horoskop 2024

Dobry den, rada čtu horoskopy ale tech reklam co tam skáče neustále ,clovek se nemuze soustředit a nastvane je...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nové BF boty

Ahojky, mám dotaz... Ráda bych udělala něco pro svoje zdraví. Teda spíše pro zdraví mý...

Umělé oplodnění

Ahoj, chápu, že rozhodnutí hledat pomoc s reprodukcí může být emocionálně náročné. ...

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...
Zobrazit všechna témata

Překladač s umělou inteligencí poskytne kvalitnější překlady

Bojujete občas s jazykem? Nejste si jistí v kramflecích v angličtině, nebo se sem tam setkáváte s obsahem v jiných jazycích, kterými nemluvíte? Je to běžné, překladač skoro denně používá drtivá většina lidí. Do...

Čerstvé zelené fazolky: Výživný balzám pro tělo i potěšení pro chuťové buňky

Fazolky bez chuti v podivné omáčce si ze školní jídelny pamatuje každý. A bohužel mnohým při této vzpomínce ještě dnes naskakuje husí kůže. Ovšem čerstvé zelené fazolky připravené skutečně dobře a kvalitně, jso...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?