Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Jak se dělá nejlepší domácí marmeláda? Zavařování marmelády chutně, zdravě a bez chemie

Léto je tady a s ním i sklizeň ovoce. Zavařování marmelády je jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce využít. A když víme jak na to, stane se domácí marmeláda opravdovou delikatesou. Poradíme, jak udělat tu nejlepší marmeládu, která se s kupovanými nedá srovnat. Pusťme se do ní, protože dobrá domácí marmeláda vydrží opravdu dlouho, má široké využití a snad není nikdo, kdo by ji neměl rád.

Čtěte také:

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Jedině domácí marmeláda. Kupovaná obsahuje konzervanty a sladidla

Domácí marmeláda má oproti těm z obchodů samé výhody. Určitě jsme si všimli, že taková jahodová marmeláda z obchodů obsahuje více jablek, než skutečných jahod. A to platí i u jiných ovocných příchutí. Navíc kupované marmelády obsahují nejrůznější konzervanty, syntetická barviva a zbytečně mnoho cukru. Zavařování marmelády tak ocení nejenom naše chuťové buňky, ale i zdraví.

  • Opravdu čerstvé suroviny: Sami si vybereme čerstvé ovoce, které naše domácí marmeláda bude obsahovat. Žádné nedozrálé nebo nahnilé ovoce.
  • Zdravé ingredience: Vyhneme se konzervantům, chemikáliím a dalším přidaným látkám.
  • Méně cukru: Pokud je ovoce opravdu zralé a je ho dostatek, nemusíme přidávat tolik cukru, jak to často dělají výrobci. A více ovoce znamená více živin. Navíc cukr mohou výrobci nahrazovat umělými sladidly, která jsou pro tělo ještě škodlivější, než velké množství cukru.
  • Vlastní příchuť: Kromě klasických příchutí, jako jahoda nebo meruňka se můžeme pustit do zavařování ovoce jako je fík nebo kdoule.
  • Speciální kombinace: Pokud chceme v obchodě sáhnout po exotičtější kombinaci, hodně si připlatíme. Můžeme si ji vyrobit sami doma za pár korun, třeba jako je meruňková s mátou, malinová s rumem nebo domácí marmeláda z okvětních lístků růže.

Zavařování marmelády pro začátečníky: Stačí ovoce, cukr a želírovací přípravek

K zavařování marmelády toho moc nepotřebujeme. Stačí nám ingredience jako kvalitní ovoce, cukr a želírovací přípravek. Samozřejmě potřebujeme zavařovací sklenice a místo, kde budeme marmeládu dělat. Třeba hrnec anebo domácí pekárnu. Pak už jen znát správný poměr a nejlepší postup.

Zavařování marmelády (1)

4 hlavní zásady pro výrobu domácí marmelády

Správná domácí marmeláda se pozná podle sladké chuti a husté konzistence. K tomu se ne zcela šťastně používá velké množství cukru a želírovací cukry. Přitom si vystačíme s přírodnějšími a zdravějšími variantami. Chuť nemusíme nahrazovat větším množstvím cukru, stačí přidat více ovoce. Místo želírovacích cukrů využijme citrusový pektin.

  • Více ovoce
  • Méně cukru
  • Trocha citrónové šťávy
  • Krátká doba vaření

Domácí marmeláda: Jak se vyznat v želírovacích přípravcích?

Na trhu najdeme hned několik druhů želírovacích přípravků. Buďto si koupíme samotné želírovací přípravky, do kterých posléze přidáváme cukr. Anebo si můžeme koupit přímo želírovací cukry. Pokud ale nemá naše marmeláda správně hustou konzistenci, ve většině případů za to může krátká doba vaření. Pro lepší hustotu pomůže také přidání šťávy z citrónu.

  • Želírovací cukry: Jsou v podstatě instantní směsí, která nám má usnadnit práci. Pouze se nasype k ovoci, zavaří a domácí marmeláda je na světě. Pokud se zavařováním začínáme, pro jistý úspěch můžeme po želírovacím cukru sáhnout. Jinak se jim ale raději vyhněme.
  • Želírovací přípravky: Jsou založené na hlavní želírovací látce, většinou se používá pektin. Aby způsobily, že směs ztuhne, potřebují zhruba poloviční podíl cukru a kyselé prostředí. Což jsou přesné vlastnosti marmelády. Do želírovacích přípravků přidávají výrobci pro kyselejší prostředí kyselinu citronovou.
  • Pektin: Můžeme ho zakoupit i zvlášť. Na trhu existuje citrusový a jablečný. Citrusový má o něco lepší vlastnosti. Kyselé prostředí nemusíme pektinu poskytovat kyselinou, stačí místo ní dát citrónovu šťávu. Společně s citronovým pektinem pak máme zajištěnou nejzdravější a nejpřírodnější verzi domácí marmelády. Najdeme ho v obchodě se zdravou výživou.

 Zavařování marmelády (4)

TIP PRO VÁS

Pokud jsme si koupili želírovací přípravek, který potřebuje poměr cukru a ovoce 1:1, je velká šance, že neobsahuje konzervanty. Pokud ale má uvedený poměr cukru nižší, pravděpodobně chemické konzervanty obsahuje.

Jen s dobrou přípravou vznikne dobrá domácí marmeláda

1. Cukr

Cukr plní i jinou funkci než chuťovou. Marmeládu konzervuje. Nejlépe kažení odolají marmelády s  alespoň polovičním obsahem cukru. Méně cukru také znamená, že domácí marmeláda potřebuje delší dobu sterilace.

Tip: I diabetici si můžou pochutnat na marmeládách. Při zavařování marmelády použijeme buďto stévii anebo fruktózu, kterou v obchodech najdeme pod názvem Fruktopur.

2. Ovoce

Ovoce by mělo být dozrálé, jinak domácí marmeláda nebude tak chutná a sladká. Také si dejme pozor, aby bylo v co nejlepší kondici. Potlučené, nahnilé, plesnivé nebo jinak poškozené ovoce do marmelády nepatří. Marmeláda by se pak mohla zkazit. Některé ovoce má vyšší želírovací schopnost, jiné nižší. V takovém případě budeme potřebovat více pektinu či želírovacího přípravku anebo musíme marmeládu déle vařit. Při dlouhém vaření ale přijde o většinu chuti a vitamíny.

3. Sklenice

Aby nám domácí marmeláda nezplesnivěla a všechna naše snaha tak nepřišla vniveč, dejme si pozor na čistotu zavařovacích sklenic. I s víčky je před použitím vyvařme anebo důkladně umyjme mýdlem a vysušme. Čistota je důležitá i při konzumaci. Vždy používejme čistou lžičku, pokud jí olizujeme, znovu ji umyjme.

Zavařování marmelády v 10 krocích

  1. Ovoce očistíme a vložíme do velkého hrnce, ten má velkou odpařovací plochu.
  2. Každé ovoce může vyžadovat jiný poměr cukru a želírovacího přípravku nebo pektinu. Obecně platí, že pro zavařování marmelády přidáme na jeden kilogram ovoce půl až tři čtvrtě kila cukru.
  3. Ovoce v hrnci rozmačkáme, třeba ručním mixérem.
  4. Ovoce podlijeme půl deci vodou a směs přivedeme k varu. Až ovoce probublává, stáhneme plamen.
  5. Za stálého míchání vaříme zhruba deset minut. Některé ovoce s nižší želírovací schopností musíme vařit déle. Při dlouhém vaření ale ovoce přijde o většinu chuti a vitamínů.
  6. Při zavařování marmelády ji nezapomínejme zbavovat pěny. Kdybychom jí tam nechali, hrozí, že se marmeláda začne kazit.
  7. Smícháme želírovací přípravek s trochou cukru a i s cukrem ho zamícháme do ovoce.
  8. Vaříme asi tři minuty a pak hrnec odstavíme.
  9. Naběračkou plníme sklenice ještě horkou marmeládou. Otřeme okraje sklenic, aby byly opravdu čisté a rychle je uzavřeme víčkem.
  10. Sklenice s uvařenou marmeládou na pět až deset minut otočíme dnem vzhůru. Zjistíme tak, jestli je domácí marmeláda opravdu dobře uzavřená. Skladujeme v suchu, chladu a temnu.

Zavařování marmelády (2)

Různé ovoce, různé zavařování marmelády. Zjistěte, jak na ně!

Angrešt

Má vynikající želírovací schopnost. Angreštová domácí marmeláda je tužší a pikantní.

Borůvky

Jsou dobré pro začátečníky. Nemají ale tak dobrou želírovací schopnost

Broskve

Broskvová domácí marmeláda je jemná a sladká. Broskve ale nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Černý rybíz

Má vynikající želírovací schopnost. Nepotřebujeme želírovací látku, stačí cukr. Pro ozvláštnění chuti můžeme při zavařování marmelády přidat koření.

Kdoule

Domácí kdoulová marmeláda má sladkokyselou chuť a báječně voní. Kdoule mají velkou želírovací schopnost.

Hrušky

Chuť hruškové marmelády je jemná. Můžeme ji ozvláštnit třeba přidáním zázvoru. Hrušky ale nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Jablka

Mají velkou želírovací schopnost. Zvláště kyselá jablka.

Jahody

Tradiční jahodovou marmeládu můžeme zpestřit třeba přidáním máty nebo rebarbory. Jahody nemají tak dobrou želírovací schopnost.

Marmeládičky a jak na ně

Maliny

Jsou vhodné pro začátečníky. Nemají ale tak dobrou želírovací schopnost.

Meruňky

Nemají tak dobrou želírovací schopnost. Když nám meruňková marmeláda časem ve sklenici zhnědne, nemusíme se bát. Na kvalitě ani chuti jí to neubere.

Ostružiny

Domácí marmeláda z ostružin může mít trochu trpčí chuť. Abychom jí zjemnili, můžeme přidat fíky anebo vanilku. Ostružiny mají nižší želírovací schopnost.

Rybíz

Při zavařování marmelády můžeme k rybízu přidat jablka, maliny nebo dokonce tequillu. Rybíz má opravdu velkou želírovací schopnost.

Višeň

Lehce pikantní višňová domácí marmeláda chutná skvěle. Při zavařování marmelády počítejme s tím, že višně mají jednu z nejslabších želírovacích schopností.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 28. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

7x zdravé obědy do práce, které vám ušetří čas i peníze

Jíst zdravé obědy, zvlášť pokud na ně v práci máte jen půlhodinu, může být často téměř nadlidský výkon. Často tak jíme fast food nebo potraviny, které se zdravým stravováním nemají vůbec nic společného. Přitom ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!