Samosběr jahod začíná! Víte, proč jsou jahody tak zdravé?

Samosběr jahod začíná! Víte, proč jsou jahody tak zdravé?
03. 06. 2020 Přečteno: 1077x

Jahody se šlehačkou, v koláči nebo jen tak – konečně si po roce můžeme zase dát pořádně „do nosu“. Začínají zrát, samosběr jahod se na mnoha místech otevírá a my si můžeme nasbírat, co hrdlo ráčí. Jahody jsou však nejen chutné, ale i zdravé. A využít z rostliny můžeme dokonce i listy.

Ne každý má tu možnost, aby pěstoval jahody na vlastní zahrádce. Právě proto fungují takzvané samosběry jahod. Doslova za pár korun si zde můžete sami nasbírat jahod, co hrdlo ráčí. Anebo si zajděte do lesa. Jsou sice malinkaté a sběr zabere hodně času, ale rozhodně se to vyplatí. I když na ty lesní jahody bude třeba si ještě pár dní počkat.

Čtěte také:

Jahody na zahrádce i balkoně aneb jak na pěstování jahod?

Zdravé jahody: Benefit pro naše tělo

I když jsou sladké, řadí se mezi ovoce s nejnižším množstvím kalorií. Mají v sobě totiž až 90 % vody. Zbylých 10% jsou pak vitamíny, minerály a cukry. Z vitaminů jsou bohaté na vitamin C, vitamin A i vitaminy skupiny B (zejména) kyselinu listovou nebo beta-karoten. Z minerálů se pak mohou chlubit zejména vysokým obsahem draslíku, fluoru, fosforu nebo vápníku. A také manganu, kterého je zde obsaženo opravdu požehnaně.

Jahody jsou tedy pro osvěžení to nejlepší, co tělu v parných dnech můžeme dopřát. K tomu účelu je samosběr jahod naprosto ideální záležitostí. A rozhodně se nemusíte bát o svou figuru. I jahody ukrývají trochu vlákniny, což znamená, že nás krásně zasytí a dlouho po nic nebudeme mít hlad. Výhodou toho, když vyrazíte na samosběr jahod je samozřejmě i to, že můžete při sběru jahody „uzobávat“ přímo z pole. Majitelé ví, proč ujídání jahod mohou bez obav povolit. Jahody nás rychle zasytí a zase až tolik jich na místě nesníme.

Jahody: Zahradní versus lesní

Především plody jahodníku obecného jsou bohaté na kyselinu salicylovou – z podobné látky je vyroben acylpyrin. Sbíráme je ideálně až po uschnutí rosy. Ale nasbíráno bychom měli mít ještě před polednem. Ideální čas je tedy mezi cca 9-11 hodinou dopolední. Sbíráme je zásadně do prodyšných nádob, nejlépe proutěných košíků.

Samosběr jahod a dodržování pravidel

Vypravit se na samosběr jahod s tím, že vypleníme pole, není dobrý nápad. A není to ani možné. Majitelé si jahody pochopitelně hlídají. Takže návštěvník, který přijde na samosběr jahod, musí dodržovat určitá pravidla. Sbírat jahody je možné jen do nádob. Na samosběr jahod si přineste vlastní nádobu. Pokud nemáte, obsluha vám vydá speciální košík, do kterého můžete sbírat. Ten si pak za drobný poplatek odnesete i domů. Při sbírání jahod je pak nutné dodržovat pokyny obsluhy.

jahody

Většinou vám i přesně ukáže na místo, kam byste se měli na samosběr jahod vypravit sbírat. Buďte ohleduplní a dodržujte vše, co vám přikáží. Dále je třeba chodit výhradně jen po slaměné podestýlce a nešpalat na jahodníky. A jahody sbíráme opatrně, abychom nepoškodili rostlinu.

Samosběr jahod: K čemu je dobré jahodové listí?

Přijdete-li na samosběr jahod, je pochopitelně povolené sbírat jen plody – jahody. Ale doma na vlastním záhonu nebo – opatrně – v lese je možné sbírat i jahodníkové listí. Z listů si můžete pak doma připravit lahodný čaj. Listy jahod trháme bez stopek, dokud jsou ještě zelené. Starší listy pak mají tendenci hořknout. Sušíme je ve stínu při teplotě maximálně do 40 °C. Suché listy pak uchováváme ideálně v uzavíratelné sklenici. Pochopitelně v suchu.

Samosběr jahod: Pozor na přejedení

U jahod platí dvojnásob, že dobrého bychom měli jíst pomálu. Pokud se jich přejíme, může se u nás objevit alergická reakce – svědění nebo kopřivka. Zvláště opatrní bychom měli být u malých dětí do tří let. A také u kojících matek. Ty by se jahodám měly vyhnout. Případně je do svého jídelníčku zařazovat postupně a velmi opatrně. Při jakékoliv reakci dítěte je pak nutné jahody pochopitelně vynechat.

Jahody - recept: Domácí jahodová ústní voda

Připravte si menší hrst jahodníkového listí. Zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Poté scedíme a vychladíme. Odvar používáme jako přírodní ústní vodu pro výplachy.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Samosběr jahod začíná! Víte, proč jsou jahody tak zdravé?

RE: Samosběr jahod začíná! Víte, proč jsou jahody tak zdravé?

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.