Ostropestřec mariánský /Silybum marianum/
Ostropestřec mariánský – popis
Ostropestřec mariánský je jednoletá až dvouletá, 30 až 200 cm vysoká léčivá bylina. Lodyha přímá, žebernatá, v horní polovině větvená. Lodyžní listy střídavé, dolní přisedlé, horní poloobjímavé, všechny podél žilek bíle skvrnité, laločnaté, úkrojky trojúhelníkovité, zakončené ostnem, přízemní listy v růžici, krátce řapíkaté, jinak podobné listům lodyžním. Úbory jednotlivé, dlouze stopkaté, až 7 cm v průměru, zákrovní listeny na bázi vejčité, na špici po okraji ostnité a odstálé od úboru. Květy pouze trubkovité, červené až fialové. Plodem jsou nažky s bělavým chmýrem.
Ostropestřec mariánský – léčivé účinky
Prvořadé použití ostropestřce mariánského je na všechny druhy jaterních onemocnění. Jeho semena se považují za vůbec nejlepší lék na játra. Napravuje poruchy krevního oběhu, prospívá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na onemocnění srdečního systém u, pomáhá při migrénách a závratích. Celkově posiluje organismus, léčí různé druhy alergií, jako například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a odstraňuje nevolnost při cestování.
Použitelné části ostropestřce mariánského: listy a semena
Období květu: červen až říjen
Ostropestřec mariánský – použití v kuchyni a pěstování
Ostropestřec mariánský dává přednost útesům na pobřeží Atlantského oceánu ve Francii a na jihu Anglie, ale tento výrazný druh podobný bodlákům najdeme i na mnoha místech i ve vnitrozemí, avšak téměř vždy na slunečném stanovišti. Čaj ze semen ostropestřce je při běžném užívání neškodný. Důležité je, aby byly semena pro přípravu čaje roztlučená, jinak by se z nich nevylouhovaly důležité látky. Nedoporučuje se užívat v těhotenství a při silně zvýšeném tlaku, mohou ho užívat i děti.
Tip: Čaj z ostropestřce mariánského
1 čajová lžička plodů ostropestřce se přelije vařící vodou, 10 až 20 minut se nechá odstát a pak se scedí. Čaj pijeme horký po doušcích, ráno na lačný žaludek, 1/2 hodiny před obědem a večer před spaním 1 šálek. Čaj je možno smíchat s čajem máty peprné - tím se dosáhne zlepšení chuti a v některých případech i zvýšení účinnosti.
Diskuse k článku
RE : Ostropestřec mariánský /Silybum marianum/