Využití avokáda v kuchyni
Avokádo můžeme jíst jak syrové, tak tepelně upravené. Při vaření si oproti ostatnímu ovoci a zelenině zachovává velkou část svých látek. Můžeme z něj vyrobit předkrm, salát, pomazánku nebo polévku. Z avokáda se také vyrábí oblíbená mexická salsa guacamole, kterou jedli již dávní Aztékové.
Nejjednodušší příprava avokáda je ho oloupat, rozkrojit, odstranit pecku nakrájet na plátky, pokapat citrónem a dát je na chléb. Opepříme jej a osolíme a máme vydatnou a chutnou svačinu.
Avokádo může být ozdobou slavnostní tabule. Z rozkrojeného avokáda vyjměme pecku a díru po ní zaplňme směsí z luštěnin, jako je třeba čočka, společně s částí dužiny, troškou zázvoru a pepře. Stejně tak jej můžeme naplnit jakoukoli jinou směsí, například z aromatického sýra.
Avokádo můžeme podávat i zapečené. Rozkrojíme jej a do prohlubně po pecce rozklepneme křepelčí vajíčko. Ochutíme a dáme zapéct. Grilované avokádo skvěle doplňuje nejrůznější pokrmy, výborně se například hodí ke krevetám nebo chřestu. Nemusíme se bát avokádo využít i u sladkých jídel, dělají se z něj lahodné dezerty. Využití avokáda je velmi pestré a fantazii se při výrobě avokádových pokrmů meze nekladou.
Díky vyšší energetické hodnotě a zdravým tukům je avokádo vyhledávanou složkou dietní stravy, může nahradit máslo, dresink nebo majonézu. Samozřejmě kvůli jeho vyšší tučnosti je potřeba pohlídat množství, které budeme konzumovat.
Diskuse k článku
RE : Využití avokáda v kuchyni