Výživové hodnoty celeru
Živiny a další látky obsažené v celeru
Látky si pro větší přehlednost můžeme rozdělit do několika skupin:
-
Základní nutrienty
100 g čerstvého celeru obsahuje 19 kcal. K základním látkám patří mimo kalorií i obsah bílkovin (1,5 g), sacharidy (3 g), vláknina (4,5 g) a voda (90,1 g).
-
Vitamíny
Vitamíny jsou velmi důležitou složkou celeru. Obsahuje skoro všechny známé vitamíny: B1, B2, B6, B12, C, A, D a E. Samozřejmě i provitamíny, jako jsou beta-karoten, retinol či alfa-tokoferol.
-
Minerální látky
Mezi minerální látky obsažené v celeru se řadí zejména sodík (92 mg), hořčík (18 mg), fosfor (71 mg), draslík (333 mg), vápník (56 mg), železo (0,6 mg), měď, zinek, selen, jód a sůl (0,2 g).
-
Cukry, škrob, polyoly, organické kyseliny
Do této skupiny zařadíme hlavně fruktózu, glukózu, laktózu, maltózu, sacharózu, škrob a organické kyseliny.
-
Mastné kyseliny a cholesterol
-
Aminokyseliny
Celkově obsahuje celer jen velmi málo sacharidů, tuků a podobných látek, má však velké zásoby vitamínů a kyseliny listové.
Diskuse k článku
RE : Výživové hodnoty celeru