Pěstování a skladování červené čočky
Pěstování červené čočky
Červená čočka potřebuje písčitohlinitou, vzdušnou, lehčí půdu a její výsev se provádí na jaře. Řádky by měly být široké cca 15 až 25 cm a sázet by se semena čočky měly do hloubky 3 až 4 cm. Červená čočka je teplomilná, vyklíčí při minimální teplotě 5 °C, tudíž jí vyhovuje sušší a teplé místo. Je také málo odolná vůči chorobám a dosti citlivá na vítr. Na stejném místě ji můžete vyset až po 4 letech. Nejprve roste velmi pomalu a je potřeba ji pravidelně okopávat a zbavovat plevele. Lusky čočky se sklízí postupně podle zralosti a čerstvé můžeme hned využít v kuchyni. Po sesbírání lusků se semena vymlátí, očistí a případně i suší.
Skladování červené čočky
Poté, co červenou čočku sklidíte ze záhonku, je potřeba ji dobře uskladnit. Jak jsme psali výše, čočka nemá ráda vlhko, ale naopak vyžaduje suché a teplé prostředí, a to i ve vaší kuchyni. Skladovat by se měla při teplotě do 25 °C, což je zhruba běžná pokojová teplota. Vlhkost vzduchu by se měla při jejím skladování pohybovat okolo 70 %. Dát ji můžete do skleněné dózy nebo plastového či igelitového sáčku.
Diskuse k článku
RE : Pěstování a skladování červené čočky