Pěstování a skladování chřestu

24. 04. 2018 Přečteno: 1390x

Pěstování chřestu

Chřest je velmi odolná rostlina, která přežívá bez problému v obtížných podmínkách sucha nebo nedostatečné výživy. Avšak dostatečně silné výhonky, které budou vhodné ke spotřebě, vykouzlíte pouze řádným hnojením a zaléváním. Chřest se sklízí nejčastěji v květnu podle počasí v předchozích měsících. Půda by měla být písčitohlinitá až písčitá. Pokud budete chtít, aby rostl chřest zelený, vyberte slunnou část zahrady. I bílý chřest umístěte na místo, kde svítí slunce, je tam díky němu tepleji. Bílý chřest přiklopte lavorem nebo jinou nádobou tak, aby se k němu nedostalo světlo.

Pěstování chřestu vyžaduje dávku trpělivosti

Jáma pro sazeničky chřestu by měla dosahovat hloubky okolo půl metru. Téměř celou ji vyplňte hnojem nebo kompostem, aby měl chřest dostatek živin. Zalévání je nutné v případě delšího období sucha. Pěstování chřestu však vyžaduje trpělivost, protože úrody se dočkáte nejdříve až třetí rok od výsadby. Nicméně poté bude chřest růst a plodit vytrvale několik let.

Skladování chřestu

Už při nákupu v obchodě si musíte všímat kvality kupovaných výhonků. Poškozené, zčernalé, nažloutlé nebo jinak porušené chřestové výhonky už v obchodě leží delší dobu. U nejčerstvějších se po naříznutí objeví čirá míza a není možné je ohnout. Místo nožíku stačí například zarýt nehet, čímž poznáte šťavnatost. Dobrým ukazatelem je také země původu, čeští dodavatelé většinou zajistí velmi kvalitní a čerstvé zboží.

Dlouhým skladováním v lednici chřest ztrácí chuť

Chřest se může skladovat v chladničce při teplotě kolem 5 °C i několik dní, maximálně však jeden týden. Rozhodně se nedoporučuje tuto dobu překračovat. Rychlé zpracování této potraviny má vliv na její chuť. Starší chřest ztrácí svou chuť i prospěšné látky, které jsou v něm obsaženy. Nejrychleji se v něm přeměňuje cukr, což způsobí i urychlení hnilobných procesů. Pokud přesto chcete chřest uchovat delší dobu, zabalte jej do vlhké utěrky, aby nedocházelo k jeho zasychání. Mírně zvadlý chřest se může „oživit“ ponořením do oslazené ledové vody, která mu doplní cukerné ztráty.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…