Jáhly a využití v kuchyni

18. 05. 2018 Přečteno: 1608x

Jáhly najdou v kuchyni široké uplatnění. A to jak na slaný, tak sladký způsob.  Jáhly se většinou uvaří a pak se z nich připravují další pokrmy. Vaříme je po dobu 12 až 15 minut ve vroucí vodě v poměru 1 díl jáhel na 2 díly vody. Poté scedíme.

Z jáhel a mléka připravíme velice chutnou sladkou jáhlovou kaši, která svou konzistencí připomíná krupici. Ochutit ji můžeme podle vlastní fantazie, ať už medem, ovocem, ořechy, mákem anebo kakaem. Ze sladkých pokrmů připravíme jáhelník, což je obdoba rýžového nákypu. Místo rýžové kaše na jeho přípravu použijeme kaši jáhlovou. Dodáme ovoce, jako jsou švestky nebo meruňky a dáme zapéct.  Jáhly využijeme na sladké knedlíky anebo kuličky. Ty připravíme z vychlazené jáhlové kaše a drobných kousků ořechů a sušeného ovoce. Vše smícháme dohromady a z hmoty vyrobíme kuličky.

Jáhlová kaše může být i slaná. Uvařené jáhly smícháme s nastrouhanou mrkví, celerem a nakrájenými rajčaty. Dochutíme česnekem, solí a podáváme. Z jáhel uděláme také placičky, kdy uvařené jáhly smícháme společně s kousky zeleniny, bylinek a česneku, vytvarujeme a lehce opražíme. Ochutit je můžeme nejrůznějším způsobem. Vyzkoušejte i jáhlovou verzi rizota, uvařené jáhly smícháme se zeleninou, upravenými kousky masa nebo tofu a okořeníme. Jáhly lze použít i při přípravě polévky.

Jáhly budou skvěle sloužit jako příloha k nejrůznějším druhům jídel, ať už těm s masem nebo se zeleninou. Můžeme je využít i k přípravě nádivky, společně se sýrem a bylinkami smícháme uvařené jáhly, směsí naplníme například papriky a dáme zapéct.

Jak jáhly zbavit hořké pachuti?

Jáhly můžou při přípravě díky nenasyceným mastným kyselinám oxidovat. V praxi to znamená, že jsou hořké. Abychom tomu zabránili, jáhly před samotnou přípravou třikrát spaříme vroucí vodou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…