Využití meruněk v kuchyni
Meruňky osvěží, zasytí a skvěle chutnají. Můžeme je přidat do ovocných pohárů, koktejlů, jogurtů nebo smoothie. Sušené meruňky nejen skvěle chutnají, ale dokonce obsahují více některých prospěšných látek, než čerstvé, hlavně železa.
Meruňkové marmelády, džemy a kompoty známe dobře z kuchyní našich maminek. K už tradičním meruňkovým pokrmům patří meruňkové kynuté i bramborové knedlíky a meruňkový koláč. Využijeme je také v bublaninách, buchtách, táčích a jiných sladkých pokrmech.
Meruňky a maso?
Netradiční, ale lahodné využití meruněk, je jejich přidání k masu. Hodí se zejména k těm tučnějším, jako je třeba kachna anebo kotlety. Můžeme také vyzkoušet přidání meruněk do salátů. Výborně se hodí se třeba k bulguru.
Meruňková kůra
Pokud si chceme dopřát očistu těla anebo detox, vyzkoušejme meruňky. Každý den, třeba místo večeře, zkonzumujme půl kila čerstvých meruněk. Takto je jíme 15 dní. Výhodou je, že přes den můžeme jíst i jiné potraviny. Zkusme se ale držet zdravějších potravin a dobré životosprávy, aby naše meruňková kůra nepřišla vniveč.
Diskuse k článku
RE : Využití meruněk v kuchyni