Využití mrkve v kuchyni

31. 08. 2017 Přečteno: 1235x

tyle="text-align: justify;">Tepelně upravená mrkev, na rozdíl od většiny druhů zeleniny, má lepší výživovou hodnotu, než za syrova. Mrkev můžeme dusit, připravit z ní pyré k masitým pokrmům, je vhodná na krémové polévky, jako přísada do omáček, lze ji i sterilovat společně s další zeleninou. Mrkev je neodmyslitelnou součástí vývarů, tradiční svíčkové nebo zeleniny pod pečeného králíka. Využívá se i jako příloha, např. pečená, grilovaná nebo zapékaná. Syrová mrkev je vhodná do salátů, výborně chutná v kombinaci s jablkem, ořechy a citronovou šťávou. 

Mrkev je výborná i nasladko v podobě mrkvových dortíků nebo dětských kašiček. Šťáva z mrkve skvěle dochutí zeleninové nebo ovocné smoothie. 



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.