Dělení olivového oleje

31. 08. 2017

Pro olivové oleje se jako základní dělení používá olej panenský, rafinovaný a směs obou předešlých.

Panenský olivový olej

Panenský olivový olej je ten nejkvalitnější, je lisovaný z celých plodů oliv za teploty do 50 °C. Dále se dělí na:

  • Extra panenský olivový olej: olej s kyselostí méně než 0,8 g na 100 g včetně, získává se přímo z oliv a použity jsou pouze mechanické postupy
  • Panenský olivový olej: olej s kyselostí méně než 2,0 g na 100 g včetně, získaný z plodů olivovníku za použití mechanických postupů
  • Obyčejný panenský olivový olej: olej s kyselostí méně než 3,3 g na 100 g včetně

Rafinovaný olivový olej

Rafinovaný olej se od panenského liší svou výrobou, je totiž lisován za vysoké teploty a tlaku a je dále ještě chemicky upravován. Dělíme jej na:

  • Rafinovaný olej: olej získaný rafinováním panenského olivového oleje s kyselostí méně než 0,5 g na 100 g včetně
  • Rafinovaný olej z pokrutin: olej, který se získává rafinováním surového olivového oleje z pokrutin s kyselostí méně než 0,5 g na 100 g včetně

Směs panenských a rafinovaných olejů

Poslední skupinou jsou směsi obou předešlých druhů olivových olejů. I ty ještě můžeme rozdělit na:

  • Olivový olej: olej smíchaný z rafinovaného olivového oleje a panenského olivového oleje s kyselostí méně než 1,5 g na 100 g včetně
  • Olej z pokrutin: ten získáme smícháním rafinovaného oleje z pokrutin a panenského olivového oleje s kyselostí méně než 1,5 g na 100 g včetně

Kvalita olivových olejů závisí na množství kyselin, to se určuje buďto chemickou nebo senzorickou analýzou. Chemická analýza odhalí především obsah kyselin v olivovém oleji a je vcelku jednoduchá. Senzorická analýza je už složitější, kontroloři se musí spolehnout na svůj čich a chuť. Poznat sebemenší odchylku vyžaduje nejen dostatek talentu, ale i léta zkušeností a cviku.

Hodnotí se zejména aroma, chuť a barva.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.

Šalvěj

Proti zánětům, pocení a křečím Šalvěj má silné protizánětlivé a dezinfekční účinky. Působí proti křečím, chvění a také zmírňuje projevy…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…

Hrášek

Díky bílkovinám, sacharidům a vláknině pomáhá hrášek tělu dodat potřebné živiny. Zároveň mu poskytne i okamžitou energii. Pokud se cítíme unavení,…

Kachní maso

Bílkovinná bomba Kachní maso obsahuje velké množství bílkovin. Pouhých 150 gramů doplní denní doporučenou dávku bílkovin pro ženy, pro muže pak 180…

Jogurt

Pro silné kosti a zuby Díky vysokému obsahu vápníku přispívá k dobrému stavu kostí a zubů, zejména u dětí a starších lidí. 250 g jogurtu dokonce…

Zelený čaj

Elixír mládí, který posiluje imunitu a usnadňuje hubnutí Zelený čaj působí antibakteriálně a posiluje imunitní systém. Pokud chceme shodit nějaké to…

Kuskus

Napomáhá při hubnutí Pokud se snažíme zhubnout, sáhněme po kuskusu. Má velmi malé množství tuků a je tak výborný do redukčních diet. Obsahuje…

Granátové jablko

Pro zdravé trávení Granátové jablko má velmi dobrý vliv na naše zažívání. Obnovuje střevní mikroflóru. Může za to obsažená kyselina citrónová a…

Kedlubna

Zdravější trávení a prevence zácpy Kedlubna zlepšuje trávení. Obsahuje totiž vysoký podíl vlákniny, čímž také účinně bojuje proti zácpám a podílí se…