Broskvové čatní
Ingredience
- broskve: 750 g
- vinný ocet: 100 ml
- cukr: 200 g
- zázvor: 1 KL
- cibule: 2 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- chilli paprička
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Broskvové čatní – recept
Broskve spaříme v horké vodě, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno, nastrouháme čerstvý zázvor. Suroviny vložíme do hrnce, přidáme cukr, sůl, chilli a zalijeme octem. Přivedeme k varu a dusíme pod pokličkou na mírném plamenu asi 30 minut, dokud broskvové čatní nebude husté a suroviny napůl rozvařené. Můžeme v něm nechat kousky ovoce a zeleniny, ale také směs rozmixovat. Dochutíme solí, octem a cukrem. Výsledná chuť čatní by měla být ostrá a sladkokyselá.
Ještě teplé broskvové čatní nalejeme do vymyté a vysušené zavařovací sklenice. Dobře uzavřeme, necháme vychladnout a skladujeme v chladu. Necháme dva měsíce odležet, aby se chutě plně rozvinuly, a poté podáváme například ke grilovanému masu.
Pokud chceme, aby broskvové čatní déle vydrželo, můžeme ho při 80 °C asi 20 minut sterilizovat.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.