Demi glace z telecích kostí
Ingredience
- telecí kosti: 2 kg
- cibule: 1 ks
- mrkev: 1 ks
- olej: 50 ml
- stroužky česneku: 2 ks
- rajčatový protlak: 1 PL
- celý pepř: 4 ks
- nové koření: 3 ks
- červené víno: 200 ml
- snítka tymiánu: 1 ks
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Demi glace - recept
Telecí kosti zprudka opečeme pár minut v troubě. Zeleninu očistíme, nakrájíme nahrubo a v hrnci orestujeme na oleji. Přidáme kosti i s výpekem, koření a rajčatový protlak, zalijeme vínem a vodou (aby vše bylo ponořené) a vaříme při velmi mírné teplotě minimálně 6 hodin. Vývar scedíme, odebereme zeleninu i kosti a zredukujeme, dokud nebude mít demi glace konzistenci husté omáčky. Demi glace můžeme skladovat týden v lednici, v mrazáku až několik měsíců.
Demi glace se používá zejména jako základ pro omáčky, které tak získají plnou masovou chuť.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.