Domácí jelita
Ingredience
- vepřové maso s kůží: 700 g
- vepřové vnitřnosti: 400 g
- kroupy: 400 g
- škvarky: 100 g
- cibule: 2 ks
- černý pepř mletý: 15 g
- nové koření mleté: 5 g
- zázvor mletý: 4 g
- majoránka: 4 g
- stroužky česneku: 5 ks
- vepřová krev: 300 ml
- masový vývar: 100 ml
- sůl
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Domácí jelito – recept
Do hrnce dáme vařit očištěné maso a vnitřnosti, vaříme doměkka. Kůži z masa odkrojíme, maso nakrájíme na malé kousky. Kůži, vnitřnosti a škvarky pomeleme. Kroupy uvaříme, krev procedíme a smícháme s kroupami a vývarem. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme najemno. Maso, umletou směs, kroupy, česnek a cibuli smícháme, osolíme, přidáme koření a důkladně promícháme.
Tlustší střívka plníme směsí a zašpejlujeme. Jelítka vložíme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Po vyjmutí jelítka zkontrolujeme propíchnutím, nesmí z nich nevytékat červená tekutina.
Uvařená domácí jelita opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout. Po vychladnutí je uchováváme v lednici.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.