Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Domácí jelita Hlavní jídla
20. 06. 2018 Přečteno: 7434x

Domácí jelita

Ingredience
- +
  • vepřové maso s kůží: 700 g
  • vepřové vnitřnosti: 400 g
  • kroupy: 400 g
  • škvarky: 100 g
  • cibule: 2 ks
  • černý pepř mletý: 15 g
  • nové koření mleté: 5 g
  • zázvor mletý: 4 g
  • majoránka: 4 g
  • stroužky česneku: 5 ks
  • vepřová krev: 300 ml
  • masový vývar: 100 ml
  • sůl

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Méně dietní, ale chutné

Domácí jelito – recept

Do hrnce dáme vařit očištěné maso a vnitřnosti, vaříme doměkka. Kůži z masa odkrojíme, maso nakrájíme na malé kousky. Kůži, vnitřnosti a škvarky pomeleme. Kroupy uvaříme, krev procedíme a smícháme s kroupami a vývarem. Česnek a cibuli oloupeme, česnek prolisujeme, cibuli nakrájíme najemno. Maso, umletou směs, kroupy, česnek a cibuli smícháme, osolíme, přidáme koření a důkladně promícháme.

Tlustší střívka plníme směsí a zašpejlujeme. Jelítka vložíme do vroucí vody a vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Po vyjmutí jelítka zkontrolujeme propíchnutím, nesmí z nich nevytékat červená tekutina.

Uvařená domácí jelita opláchneme ve studené vodě a necháme vychladnout. Po vychladnutí je uchováváme v lednici.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 3 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Tip na recept

Teriyaki omáčka

Teriyaki omáčka

Rýžové víno přivedeme v hrnci k varu, ubereme teplotu na polovinu a necháme vařit asi 10 minut. Poté přidáme sójovou omáčku, špetku chilli papriček, rýžový ocet, sezamový olej, cukr, zázvor, česnek a pepř. Po…

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Houbová pomazánka

Pomazánky: Houbová pomazánka

Houby očistíme, nakrájíme na kousky a spolu s nadrobno nakrájenou cibulí podusíme na másle 15 minut. Zakysanou…

Vínové vánoční cukroví

Vánoční cukroví: Vínové vánoční cukroví

Ze surovin si vypracujeme hladké lepivé těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme minimálně 1 hodinu…

Zapečené těstoviny s houbami

Hlavní jídla: Zapečené těstoviny s houbami

Těstoviny uvaříme podle návodu v osolené vodě al dente (na skus) a ihned propláchneme studenou vodou. Houby…

Jahodový sorbet

Dezerty: Jahodový sorbet

Cukr rozmícháme ve vodě, přivedeme k varu a krátce povaříme (až se všechen cukr rozpustí) a necháme vychladnout.…