Ořechový likér
Ingredience
- nezralé vlašské ořechy: 25 ks
- konzumní alkohol 80 %: 1 l
- voda: 1250 ml
- cukr: 750 g
- celá skořice: 2 ks
- hřebíček: 10 ks
- citron: 1 ks
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Ořechový likér – recept
Vlašské ořechy na ořechový likér musí být zelené a měkké. Důkladně je omyjeme a nakrájíme na čtvrtiny, které vložíme do třílitrové sklenice se širokým hrdlem. Přidáme k nim skořici (rozlámeme ji na menší kusy), hřebíček, kůru z jednoho (důkladně očištěného) citronu a vše zalijeme alkoholem.
Sklenici uzavřeme a necháme 4 týdny louhovat na teplém a světlém místě, ideálně na slunci za oknem. Nejlepší je směs každý den protřepat. Po 4 týdnech svaříme vodu s cukrem (případnou pěnu odebereme), necháme vychladnout, poté ji vlijeme k ořechům, dobře protřepeme a necháme ještě 2 týdny louhovat.
Na závěr směs přefiltrujeme (přes filtrační papír, buničinu nebo filtr do kávovaru). Pokud není ořechový likér čirý, filtraci opakujeme. Pokud se nám zdá likér příliš silný, můžeme jej naředit převařenou vodou.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.