Aktuálně pro vás máme 1900 receptů
Spektrum Zdraví
Zapnout notifikace
Zapněte si odběr notifikací a budete přímo na Vaše zařízení dostávat upozornění na nově přidané články do této rubriky.
recept na přání
Polská polévka žurek Polévky
16. 03. 2020 Přečteno: 8150x

Polská polévka žurek

Ingredience
- +
  • žitný zákvas: 120
  • uzené maso: 100 g
  • klobása: 1 ks
  • zeleninový vývar: 1 l
  • cibule: 1 ks
  • česnek - stroužek: 2 ks
  • brambory: 2 ks
  • mrkev: 1 ks
  • smetana: 2 PL
  • majoránka
  • sůl
  • pepř

KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce

Stupeň zdravosti:
Zlatá střední cesta

Polská polévka žurek - recept

Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě. 

Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše sádle osmažíme uzené maso, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Zalejeme vývarem, přidáme klobásu, nakrájené brambory a mrkev. Vaříme do změknutí zeleniny. Poté vlijeme do polévky žitný zákvas, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec dochutíme solí, pepřem a vlijeme smetanu. 

Polská polévka žurek se tradičně podává s vejci natvrdo.

Hodnocení receptu:
Hodnotilo 8 lidí

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse k receptu: 0 příspěvky.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

DOBRÝ KONTAKT K TÉMATU

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?
Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Doporučené recepty

Pstruh na másle

Hlavní jídla: Pstruh na másle

Pstruhy rozřízneme ostrým nožem v břišní části a odstraníme vnitřnosti, případně i odřízneme hlavu. Poté rybu…

Boloňská omáčka na špagety

Ostatní: Boloňská omáčka na špagety

Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme na malé kousky. V hrnci si rozehřejeme olivový olej a zeleninu…

Zelené smoothie se zázvorem

Nápoje: Zelené smoothie se zázvorem

Z celeru odstraníme vlákna, ananas, banán a zázvor oloupeme. Ingredience pokrájíme na menší kousky, zázvor…

Bešamel

Ostatní: Bešamel

Do rozpuštěného másla přimícháme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou zředíme mlékem. Za občasného zamíchání…