Polská polévka žurek
Ingredience
- žitný zákvas: 120 g
- uzené maso: 100 g
- klobása: 1 ks
- zeleninový vývar: 1 l
- cibule: 1 ks
- česnek - stroužek: 2 ks
- brambory: 2 ks
- mrkev: 1 ks
- smetana: 2 PL
- majoránka
- sůl
- pepř
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Polská polévka žurek - recept
Pokud nemáme k dispozici aktivní žitný kvásek, je potřeba si žitný zákvas připravit alespoň 3 dny předem. Na žitný zákvas smícháme 50 g žitné mouky s 200 ml vlažné vody, přidáme bobkový list a pár kuliček nového koření. Necháme kvasit při pokojové teplotě.
Uzené maso a klobásu nakrájíme. Na troše sádle osmažíme uzené maso, přidáme nakrájenou cibuli a opečeme dozlatova. Zalejeme vývarem, přidáme klobásu, nakrájené brambory a mrkev. Vaříme do změknutí zeleniny. Poté vlijeme do polévky žitný zákvas, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec dochutíme solí, pepřem a vlijeme smetanu.
Polská polévka žurek se tradičně podává s vejci natvrdo.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.