Svatební koláčky
Ingredience
- Na asi 100 koláčků
- Na těsto:
- hladká mouka: 400 g
- máslo: 125 g
- 100% tuk nebo sádlo: 125 g
- žloutky: 2 ks
- mléko: 125 ml
- špetka soli
- cukr krupice: 15 g
- čerstvé droždí: 35 g
- Na náplň:
- oslazený tvaroh s rozinkami, povidla, marmeláda,...
- Na potření:
- máslo: 125 g
- rum: 125 ml
- Na obalení:
- moučkový cukr: 250 g
- vanilkový cukr: 2 PL
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Svatební koláčky – recept
Nachystáme si vlažné (ne horké) mléko a přimícháme do něj kvasnice a cukr. Důkladně promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Do misky nasypeme prosátou mouku a smícháme se špetkou soli. Přidáme změklé máslo a tuk, žloutky a nakonec kvásek. Směs důkladně propracujeme a vytvoříme kompaktní těsto.
Těsto na svatební koláčky ihned vyválíme (nenecháváme více kynout). Nakrájíme na čtverečky asi 4x4 cm a každý z nich naplníme zvolenou náplní, například ochuceným tvarohem, povidly nebo oblíbenou marmeládou. Čtverečky zamotáme a vyskládáme na vymaštěný plech tak, aby se nerozmotaly. Necháváme malé mezery, svatební koláčky lehce nabydou. Pečeme asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Až jsou svatební koláčky upečené, přichází neméně důležitá část přípravy. Ihned po vyjmutí z trouby každý koláček důkladně potřeme směsí rozpuštěného másla a rumu. Následně velmi opatrně, aby se nerozpadly, obalíme v cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.