Trdelníky
Ingredience
- polohrubá mouka: 350 g
- sušené droždí: 1 KL
- cukr moučka: 100 g
- máslo: 70 g
- mléko: 100 ml
- vejce: 2 ks
- slunečnicový olej: 1 PL
- mleté vlašské ořechy: 100 g
- skořice: 1 KL
- špetka soli
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Trdelníky - recept
Droždí necháme rozpustit v teplém (nikoli horkém) mléce a necháme ho 10 minut přikryté čistou utěrkou. Máslo rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout. Žloutky smícháme s polovinou cukru a přimícháme je k máslu. Do směsi přidáme také mléko s droždím a za stálého míchání postupně přisypáváme i prosátou mouku smíchanou se špetkou soli. Zpracované těsto necháme 30 minut přikryté utěrkou na teplém místě. Smícháme ořechy, druhou polovinu cukru a skořici.
Z těsta na trdelníky ukrajujeme menší kousky, které rozválíme rukama na delší "hady" tloušťky asi 1,5 cm. Ty namotáme na cukrářské trubičky, potřeme rozšlehanými bílky, posypeme oříškovou směsí a upečeme při teplotě 180 °C asi 25 - 30 minut.
Diskuse k receptu: 1 příspěvky.