Vepřo knedlo zelo
Ingredience
- Na vepřo:
- vepřová krkovice nebo plec: 400 g
- cibule: 1 ks
- stroužky česneku: 2 ks
- drcený kmín: 1 KL
- vepřové sádlo: 1 PL
- hladká mouka: 1 KL
- sůl
- pepř
- Na knedlo:
- hrubá mouka: 300 g
- malá vejce: 1 ks
- žloutky: 1 ks
- droždí: 14 g
- vlažné mléko: 80 ml
- máslo: 15 g
- starší housky: 1 ks
- špetka soli
- Na zelo:
- kysané zelí: 250 g
- cibule: 1 ks
- sádlo: 1 PL
- hladká mouka: 1 KL
- sůl
- cukr krupice
- ocet
- kmín
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Vepřo knedlo zelo - recept
Vepřo: Česnek utřeme se solí a potřeme jím maso ze všech stran. Opepříme, okmínujeme a položíme ho do pekáčku na nahrubo nakrájenou cibuli. Na maso rovnoměrně rozprostřeme sádlo, podlijeme trochou horké vody a pečeme při teplotě 160 °C asi 2 - 2,5 hodiny. Maso po upečení necháme 10 minut odpočinout, aby z něj nevytekla po rozkrojení šťáva. Výpek na sporáku přivedeme k varu, zaprášíme moukou a lehce osmahneme. Zalijeme vodou podle požadované hustoty šťávy a povaříme alespoň 15 minut. Omáčkou vepřo knedlo zelo přelijeme na talíři.
Knedlo: Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vejce, žloutky, špetku soli, vlažné mléko a rukama vypracujeme těsto na knedlíky. Na teplém místě necháme těsto vykynout přikryté utěrkou asi 45 minut. Housky nakrájíme na malé kostičky, přelijeme rozpuštěným máslem a zapracujeme je do těsta. Vytvarujeme knedlík, který vložíme do vroucí osolené vody na 20 - 25 minut podle velikosti. V polovině vaření knedlík opatrně obrátíme. Ihned po uvaření knedlík propícháme na několika místech vidličkou, aby z něj vyšla pára.
Zelo: Zelí slijeme a pokrájíme na menší kousky. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme zelí, podle chuti kmín, nálev ze zelí, sůl, cukr, přivedeme k varu a vaříme při mírné teplotě asi 10 minut. Zaprášíme moukou, promícháme, podle potřeby podlijeme vodou a vaříme pozvolna doměkka asi 15 - 20 minut. Nakonec můžeme ještě podle chuti dokyselit trochou octa.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.