Zapečené těstoviny se sýrem gorgonzola a čekankou
Ingredience
- těstoviny dle preferencí: 190 g
- malá cibule : 1 ks
- čerstvá čekanka: 1 ks
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
- olivový olej : 1 PL
- balzamikový ocet: 1 KL
- čerstvý a nasekaný rozmarýn : 1 KL
- hladká mouka : 20 g
- máslo : 30 g
- strouhanka : 20 g
- sýr gorgonzola : 90 g
- plnotučné mléko : 250 ml
KL - Kávová lžička, PL - Polévková lžíce
Zapečené těstoviny se sýrem gorgonzola a čekankou - recept
Nejprve si uvařte těstoviny dle návodu. Měly by být al-dente. Dále si orestujte na troše olivového oleje nasekanou cibuli a tu následně opepřete a osolte. Nechte opékat na mírném plamenu a asi po deseti minutách přidejte očištěnou a nakrájenou čekanku. Ochuťte rozmarýnem, balzamikovým octem, promíchejte a vařte po dobu pěti až sedmi minut.
V další fázi si propojte pomocí vařečky čekankovou směs společně s vařenými a scezenými těstovinami. Nyní si připravte zálivku. Mléko nalijte do menšího hrnce a zahřívejte na mírnějším plamenu. Také si vytvořte na malé pánvičce světlou jíšku z rozpuštěného másla a trochy hladké mouky. Tu následně zašlehejte do teplého mléko, aby zhoustlo. Nakonec omáčku ještě dochuťte solí, mletým pepřem a vlijte na těstoviny s čekankou. Též přidejte kousky gorgonzoly a pečlivě promíchejte. Pokrm naneste do zapékací mísy, na povrch nasypte trošku strouhanky a pečte v horké troubě asi půl hodiny (při teplotě cca 175 °C). Podávejte po mírném zchladnutí. Dobrou chuť.
Diskuse k receptu: 0 příspěvky.