Švestková povidla

img
  • 2500 g švestek
  • 500 g cukru
  • 200 ml octa

Švestková povidla – postup přípravy

Nejlepší švestková povidla dělaly určitě naše babičky. Určitě jste je chodili krást do spíže a se špinavou pusou tvrdili, že vy o jejich zmizení nic nevíte. Pokud vám nechutnají povidla ze supermarketu, není nic lehčího, než si je vyrobit doma. Švestky si omyjeme, vypeckujeme a smícháme s cukrem a octem. Necháme do druhého dne odležet. Druhý den dáme švestky vařit. Vaříme je přibližně 2,5 až 3 hodiny a to podle toho, jak chceme mít povidla hustá. Nejdříve uvedeme do varu a potom ztlumíme oheň a vaříme pouze na mírném plameni. To nejdůležitější na tomto receptu však je, že se švestková povidla nesmí míchat! Po uvaření se povidla dávají ještě horká do předem vyvařených zavařovacích sklenic, uzavřou se a postaví dnem vzhůru. Takto se nechají až do vychladnutí.

Čtěte také:

Pěstování švestek se vyplatí: Trnky pomohou se zácpou, pozor ale na předávkování



Diskuse k článku

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.