Bylinková sůl nebo směs koření? Vyrobte si vlastní originální produkty do kuchyně

Bylinková sůl nebo směs koření? Vyrobte si vlastní originální produkty do kuchyně
05. 11. 2021 Přečteno: 1257x

Bylinková sůl a koření nesmí v kuchyni rozhodně chybět. Dosud jste možná byli zvyklí tyto produkty kupovat, ale co kdybyste si je teď zkusili vyrobit sami? A nemusíte na ně využívat žádné exotické ingredience, bohatě si vystačíte i se základními bylinkami, které vám rostou za oknem nebo na zahradě.

Bylinková sůl nebo bylinkové koření dnes prodává mnoho drobných pěstitelů bylinek. A samozřejmě si to nechají zaplatit. Zvlášť, pokud jsou všechny ingredience v bio kvalitě. Pokud ale kupovat nechcete a raději byste si umíchali vlastní, klidně se do toho pusťte. Není na tom totiž vůbec nic náročného

Vlastní bylinkové koření či bylinková sůl

Pokud s mícháním směsí teprve začínáte, vyzkoušejte několik osvědčených receptů, ale po čase se klidně pusťte do vlastního experimentování. V kuchyni si tak vyrobíte bylinkové soli vhodné na grilování, do polévek i na zeleninové saláty. Není nic jednoduššího než vytvořit italskou nebo provensálskou kořenící směs, které se zužitkují téměř v každé domácnosti. 

Čtěte také:

Glauberova sůl – přírodní prostředek pro hloubkovou očistu těla, střev a zažívání

Vánoční koření nemá jen příjemné aroma, ale i pozitivní vliv na zdraví

Himalájská sůl a černá sůl - poklady nejen veganské kuchyně

Bylinková sůl snadno a hravě

Bylinková sůl rozhodně patří mezi nejoblíbenější “vybavení” kuchyně. Navíc její výroba není nijak složitá ani časově náročná. Avšak je dobré pamatovat na to, že její kvalitu do velké míry ovlivňuje hlavně sůl. Lze použít jemnou nebo hrubou, ideální je například himalájská s růžovým odstínem, která bude navíc zajímavě vypadat například ve skleněných dózách. Sůl pak stačí jen doplnit oblíbenými bylinkami. Mezi úplný základ patří například sůl s dobromyslí obecnou nebo tymiánová sůl, které je možné použít na přípravu drůbeže či do salátů. Ale bylinková sůl se hodí i do pomazánek. Bylinky tento pokrm samozřejmě ochutí, ale zkuste se zamyslet i nad dekorativní funkcí použitých bylin.

Aby pomazánka lahodila i našim očím, určitě by v ní neměly chybět sušené květy některých léčivých rostlin. Ideální jsou například květy měsíčku lékařského, chrpy modré nebo fialové květy dobromysli obecné. Při míchání bylinných solí vždy vyvstává otázka poměru soli a bylin. Zde však záleží výhradně na vašich osobních preferencích. Přesto je lepší variantou zvolit vyšší poměr bylin, pokrmy lze pak případně dosolit dodatečně.

Míchání koření bez soli

A pokud sůl nechcete raději využívat pro některé směsi vůbec, pak si namíchejte koření bez soli. Bylinky ze své zahrady můžete klidně libovolně kombinovat i s některými druhy cizokrajného koření. K některým domácím bylinkám se skvěle hodí například kurkuma. Při sestavování receptury koření z bylinek snadno dostupných v našich podmínkách se vždy zaměřte na chuťové kombinace zvolených druhů, ale neméně důležitý je také léčivý účinek. Pokud pro vás bude určující právě tento faktor, určitě si vyrobte například směs na dobré trávení, proti nadýmání nebo koření podporující chuť k jídlu.

Zkuste si namíchat vlastní směs koření

Na zahradě jistě objevíte celou řadu bylinek, které podporují trávení. V takové kořenící směsi by neměly chybět například bazalka pravá, mateřídouška úzkolistá, v malém množství třeba máta peprná či pelyněk estragon. Pro podporu chuti k jídlu se nebojte přidat i rozmarýn lékařský nebo třeba špetku šalvěje lékařské

Bylinková sůl nebo vlastní koření?

  • Míchání bylinkových směsí či koření z vlastních bylinek je výborný relax a aromaterapie zároveň. Zároveň jimi pak lze obdarovat rodinu a přátele, zvláště pokud balíčky s kořením opatříte přehlednou etiketou se složením a dárkovou visačkou. Do bylinných kořenících směsí však vždy používejte jen perfektně nasušené bylinky, které nadrtíte na potřebné částice v kamenném nebo keramickém hmoždíři. Zatímco na některé pokrmy se hodí bylinky hrubší struktury, do salátů nebo polévek oceníte jemnější částice, samozřejmě ovšem záleží na vašich osobních preferencích. 
  • Pokud do směsi přidáváte barevné kvítky na dekoraci pomazánek nebo salátů, vždy používejte květy bez zákrovu, které v hmoždíři rozmělněte na hrubší části, nebo okvětní plátky ponechte celé, což je ideální například u chrpy nebo měsíčku. Takto připravenou směs koření rovnou uložte do sklenic nebo před tím promíchejte se solí
  • Bylinné směsi s hrubozrnnou solí jsou ideální například do skleněných mlýnků, které směs s bylinami rozdrtí najemno těsně před přípravou daného pokrmu. Pro dlouhodobé uchování bylinných kořenících směsí i solí jsou vhodné například menší zavařovací sklenice nebo keramické dózy, které opatříte přehledným popiskem s názvem a složením směsi.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Bylinková sůl nebo směs koření? Vyrobte si vlastní originální produkty do kuchyně

RE: Bylinková sůl nebo směs koření? Vyrobte si vlastní originální produkty do kuchyně

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.