Dobromysl obecná alias oregano ve třech směsích domácího koření

Dobromysl obecná alias oregano ve třech směsích domácího koření

Dobromysl obecná nebo také oregano se řadí do kategorie středomořských bylinek. Chuťově se podobá majoránce a tymiánu. Bylina se užívá jak sušená, tak čerstvá. Využití má nejen v gastronomii, ale i v lidovém léčitelství.

Zajímá vás, jak a kde se oregano nejčastěji pěstuje a do jaké doby se vlastně datuje první užívání této voňavé bylinky? Pak se tohle vše dozvíte a jako bonus se inspirujete skvělými směsmi domácího koření, které obsahují léčivou a chutnou dobromysl obecnou.

Dobromysl obecná neboli oregano a jeho historie

ve starověkém Řecku lidé věděli, jaké účinky má dobromysl obecná. Tato bylinka byla hojně vyhledávaná hlavně k léčení infekčních nemocí a kožních neduhů. Ovšem oregano mělo i svou specifickou symboliku. V čerstvé podobě bylo oblíbené (stejně jako myrta) na svatbách a údajně mělo přinášet lásku a štěstí do manželství. Do celé Evropy se pak koření rozšířilo díky arabským obchodníkům a léčitelům. Primárně se využívalo v lidovém léčitelství. Až později s ním lidé začali i vařit a péct. Oregano je ostatně dodnes nedílnou součástí italské gastronomie.

Čtěte také:

Nové koření neboli jamajský pepř v hlavní roli: Připravte si voňavé kořenící směsi!

Dobromysl obecná neboli oregano a jeho obecná charakteristika

Jak již bylo zmíněno výše, dobromysl obecná se řadí mezi středomořské bylinky. Její výška je zpravidla kolem 20 až 30 centimetrů, ovšem dorůstat může v ojedinělých případech i do necelého metru. Květ má oregano fialově zbarvený a spatřit jej můžete zejména v letním období. Jako koření se používají sušené anebo čerstvé listy. Bylina se nejvíce pěstuje samozřejmě ve Středomoří, daří se jí ale taktéž v Severní Americe a v Asii. K správnému růstu potřebuje rostlina dostatek světla a také tepla. Oreganu nesvědčí dozajista mrazíky a chlad. Co se týká chuti, lze ji definovat jako mírně nahořklou, avšak stále osvěžující.

Dobromysl obecná neboli oregano a využití v gastronomii

Pro své aroma a příjemnou chuť je dobromysl obecná neboli oregano hojně využívaná v kulinářském světě, a to v čerstvé i sušené podobě. Zcela jistě se bez bylinky neobejde například italská kuchyně. A s jakými surovinami si oregano skvěle „rozumí“? Dokonale se snoubí třeba s rajčaty, proto se s oblibou používá k výrobě pizz a obecně dochucovacích omáček. Bylinku ovšem uplatníte i při vaření těstovin, při pečení domácího chleba anebo při míchání marinád na maso. V kombinaci s bazalkou, majoránkou či pepřem bude dobromysl přímo skvostná!

Čerstvé oregano má méně intenzivnější chuť než to sušené.

Dobromysl obecná neboli oregano a využití v lidovém léčitelství

V podstatě každá bylinka v sobě skrývá i léčivé účinky. A nejinak je tomu i u oregana. Pojďme si tedy prozradit, na jaké neduhy dobromysl obecná může zabrat. Zde je výčet jejich účinků:

  • Dobromysl obecná má sedativní účinky, proto se skvěle hodí třeba do čajů a výluhů na uklidnění. Kromě jiného potlačí i nespavost.

  • Bylinku zvanou oregano uplatníte i při trávicích obtížích. Účinná bude při léčbě průjmů a nevolností. Také podpoří chuť k jídlu.

  • Chcete očistit svůj organismus od škodlivých látek? Potom vsaďte na oregano. K detoxikaci je dobromysl obecná totiž ideální!

  • Dále má dobromysl obecná i antibakteriální a protizánětlivé účinky. Ne nadarmo je tedy považovaná za přírodní antibiotikum.

Dobromysl obecná a tři směsi domácího koření

Na závěr si představme tři směsi koření, v kterých hraje hlavní roli dobromysl obecná. Oceníte je při každodenním kulinářském počínání i při slavnostnějších příležitostech.

Domácí italské koření vhodné na těstoviny, pizzu anebo do rajčatové omáčky

Potřebujete následující ingredience:

  • sušená dobromysl obecná (oregano): 2 lžíce

  • sušená bazalka: 2 lžíce

  • sušená majoránka: 1 lžička

  • sušený tymián: 1 lžíce

  • sušený rozmarýn: 1 lžička

Domácí řecké koření na ryby, zeleninu anebo do dipů

Smíchejte si následující ingredience:

  • sušená dobromysl obecná (oregano): 2 lžíce

  • sušený kopr: 1 lžíce

  • sušený a mletý česnek: 1 lžíce

  • sušená a mletá cibule: 1 lžíce

  • sůl: ½ lžičky

  • mletý černý pepř: ¼ lžičky

Kajunské domácí koření na hovězí, vepřové, kuřecí maso a také na mořské plody anebo těstoviny

Potřebovat budete následující ingredience:

  • sladká mletá paprika (nebo uzená): 4 lžíce

  • kajenský pepř: 2 lžíce

  • sušený a mletý česnek: 1 lžíce

  • sušená a mletá cibule: 1 lžíce

  • sušená dobromysl obecná (oregano): 1 lžíce

  • sůl: ½ lžíce

  • mletý černý pepř: ½ lžíce

  • sušený tymián: 2 lžičky

  • mletý kmín: ½ lžičky

  • drcené chilli vločky: ½ lžičky

Autor článku: Iveta Reinisch



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.