Bazalka pravá provoní vaše pokrmy. Připravte si tři směsi koření, které mají všestranné využití!

Bazalka pravá provoní vaše pokrmy. Připravte si tři směsi koření, které mají všestranné využití!

Bazalka pravá je omamně vonící bylinka, která se hojně používá v leckteré mezinárodní kuchyni. Nejvíce však v Itálii. Ovšem i tuzemští kulinářští nadšenci jí přišli na chuť. V podstatě jako každá bylinka, má využití nejen v gastronomii, ale také v lidovém léčitelství.

Poznejte, jaký historický příběh má bazalka pravá, jak ji lze využít mimo kulinářský svět a s jakým kořením ji kombinovat. Inspirujte se taktéž třemi směsmi koření, které mají všestranné využití. Ve vaší kuchyni se rozhodně neztratí!

Bazalka pravá a její obecná charakteristika

Bazalka pravá se nazývá latinsky Ocimum basilicum. Patří v podstatě mezi jednu z nejznámějších a nejoblíbenějších bylinek mezi kuchaři na celém světě. Zejména Italové se bez ní neobejdou. Bazalku je možné sklízet kolem měsíce května. Oplývá jasně zelenými lístky, které mají příjemné aroma a ostřejší chuť. Pokud bylinu usušíte, není pak chuťově tak intenzivní, jako začerstva. Rostlina jako taková dorůstá v některých případech až do výšky 60 centimetrů. Jisté zdroje hovoří o tom, že bazalka pochází z daleké Indie.

Čtěte také:

Popenec je téměř zapomenutá léčivá bylinka. Najdete ji na zahradě i na louce

Bazalka pravá a historie s ní spjatá

Pokud vás zajímá „věk“ bazalky, hned vám ho prozradíme. Bazalka pravá je dle všeho užívaná mezi lidmi celých čtyři tisíce let. Z historického hlediska byla tato bylinka považovaná za magickou. Věřilo se, že dodá sílu v období náboženského půstu. Také byla hojně používaná proti hadímu uštknutí. Staří Egypťané pak tuto rostlinu používali k balzamování zesnulých. V starověkém Řecku ji zase obyvatelé považovali za symbol smutku. Zpravidla bazalku v dřívějších dobách vyhledávali chudí lidé, protože se taktéž věřilo, že je ochrání před vším zlým. Podobné smýšlení měli lidé i ve staré Indii. Rostlinu totiž umisťovali do hrobů spolu se zemřelými jako ochranu před zlými duchy. Středověk byl dobou mnoha protipólů. Jedna skupina věřila v to, že je bazalka jedovatá a ta druhá ji oslavovala pro skvělé povzbuzující účinky na mozek a mysl obecně.

Sušená bazalka má méně intenzivní chuť oproti té čerstvé.

Bazalka pravá a její využití v gastronomii

Co se týká gastronomie, bazalka pravá se nejvíce vyskytuje v italské kuchyni. Bylinkou se ochucují tamější omáčky, pesta anebo octy. Výtečná je ovšem rostlinka i do zeleninových salátů. Například salát Caprese je bez ní vlastně nijaký. Bazalku lze použít jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu. Dokonale ochutí vaše marinády na maso, domácí čerstvé sýry, pomazánky, polévky, těstoviny, rýži anebo třeba mořské plody. Rovněž je nedílnou součástí mnoha pizz a slaných koláčů. Její využití je vskutku všestranné.

Bazalka pravá a její léčivé účinky

Pokud se na vaší zahrádce skví krásně rostoucí bazalka pravá, můžete ji použít i v lidovém léčitelství. Efektivně zabírá na celou řadu zdravotních neduhů. Pomůže například při špatném trávení, při bolestech hlavy, proti nadýmání anebo proti úzkostem. Také se má za to, že zlepšuje paměť a koncentraci, potlačuje pocit na zvracení a reguluje vysoký cholesterol v krvi. Použít bazalku lze kromě jiného i při poruchách spánku (například ve formě odvaru či výluhu). Hodí se ale i do koupelí anebo k aromaterapii.

Bazalka pravá a tři směsi domácího koření

Nyní si představme tři směsi koření, v kterých je hlavní součástí sušená bazalka pravá. Jakou si pro další vaření vyberete?

  • Italské koření: je vhodné zejména do salátových dresinků a také na marinování drůbežího masa. Potřebovat budete tyto suroviny – sušená bazalka pravá v množství 2 lžíce, sušené oregano v množství 2 lžíce, sušený rozmarýn v množství 2 lžíce, sušený tymián v množství 2 lžíce a sušená majoránka v množství 2 lžíce.

  • Toskánské koření: hodí se zejména na pečeni a restovanou zeleninu. Potřebujete tyto ingredience – sušená bazalka pravá v množství 4 lžíce, sušená majoránka v množství 4 lžíce, sušený česnek v množství 2 lžíce, sušené oregano v množství 2 lžíce, sušený tymián v množství 2 lžíce, sušený rozmarýn v množství 2 lžíce a sušené chilli papričky (vločky) v množství 2 lžíce.

  • Koření na pizzu: přimíchat ho můžete třeba do suga k potírání těsta. Lze jím ovšem posypat i povrch pizzy. Potřebujete tyto suroviny – sušená bazalka pravá v množství 2 lžíce, sušené oregano v množství 4 lžíce, cibulový prášek v množství 1 lžíce, česnekový prášek v množství 1 lžíce, sušený tymián v množství 1 lžíce, mletý fenykl v množství 1 lžíce, mletá sladká paprika v množství 1 lžíce a mletý pepř v množství 1 lžíce.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.