Popenec je téměř zapomenutá léčivá bylinka. Najdete ji na zahradě i na louce
Věděli jste, že na vašich zahradách a loukách se nachází bylinka, která je léčivá, ale také chutná v kuchyni. Jedná se o popenec, který má hned několik druhů. Často je tato bylina zapomenutá, což je velká škoda vzhledem k tomu, jaké má účinky. Ve středověku byl popenec považován dokonce za zázračnou rostlinu, která měla lidi chránit před morem nebo očarováním. Vy byste ji ale měli určitě zařadit do kuchyně i domácnosti jako koření i jako lék.
Popenec obecný
Je rozšířený skoro po celé Evropě a severní Asii. Známe ho pod jmény popenec obecný, popenec břečťanovitý i popenec břečťanolistý. Lidově se mu říká také burda, husí nožka, kundrášek nebo kočičí tlapa.
Tuto bylinku poznáte snadno. Výška rostlinky je asi 10 cm, květy jsou fialové po celé jaro i léto, lístky zubaté. Je téměř nemožné splést si ji s nějakou jinou rostlinou. Přečtěte si také o léčivých účincích kopřivy dvoudomé a řepíku lékařského.
Popenec je plný zdravých látek
Zapomenutá vytrvalá bylinka, která má v sobě velkou léčitelskou sílu a obrovské množství zdravých látek. To je popenec obecný, který najdete běžně i vy na své zahrádce. A jaké zdraví prospěšné látky v sobě popenec ukrývá?
Popenec obecný - účinky
- Vitamín C
- Protivitamín A
- Tříslovinu
- Cholin
- Saponiny
- Draselné soli
Popenec břečťanovitý jako přírodní lék na rány a proti průjmům
Popenec je skutečně zázračnou malou bylinkou. V lidovém léčitelství se využívá pro podporu chuti k jídlu. Ideální je také pro lidi se sníženou žaludeční kyselostí. To ale není zdaleka vše, co popenec břečťanovitý dokáže.
Popenec břečťanovitý - účinky
- Má silné hojivé účinky.
- Působí proti průjmu.
- Pomáhá proti zánětům horních cest dýchacích.
- Pomáhá při chronické bronchitidě.
- Využívá se při poruchách s trávením a nadýmáním.
- Má močopudné účinky.
- Rozpouští močové kameny.
- Působí jako dezinfekce.
- Pomáhá při ekzémech a vyrážkách.
Popenec břečťanolistý - kde a kdy sbírat
Kromě zahrádky najdete popenec břečťanolistý na okrajích lesů, podél cest, na mezích, loukách i v křovinách. Roste skoro všude a pokud se na něj zaměříte, za pár minut budete mít nasbíraný plný košík. Rozrůstat se začíná již koncem března, nejlepší je ale sběr v době květu, což je duben až červenec.
Popenec se velice rychle rozrůstá a množí se plazivými výběžky. Často je součástí skalek nebo se vyskytuje i jako porost na kamenných zídkách. Mnozí lidé ho považují jen za plevel. Věřte ale, že se svými léčivými účinky má do plevele daleko.
Popenec obecný - připravte si zdravý čaj nebo olej
Bylinu můžete usušit a připravit si z ní kdykoliv během roku čaj, vyrobit si zdravý olej nebo sirup. Máme pro vás jednoduché recepty, jak na to.
Olej z popence
Čerstvou bylinu natrháme na malé kousky, dáme do skleněné lahve a zalijeme olejem. Bylina musí být celá ponořená. Takto necháme odstát 10 dní. Poté slijeme a uskladníme do chladnější místnosti. Olej z popence pak můžete využívat například na potírání pokožky s vyrážkou nebo na křečové žíly. Vyzkoušejte také pupalkový olej nebo levandulový olej, které si můžete vyrobit doma.
Sirup z popence
Výtečný je popenec také pro přípravu sirupu. 20 g sušené byliny zalijeme 0.5 litrem vroucí vody a necháme přejít varem. 15 minut louhujeme a slijeme. Poté přidáme 0.5 kg medu a zahřejeme, až se vše v hrnci spojí. Necháme vychladnout a přelijeme do skleněné lahve. Sirup můžete míchat s vodou jako šťávu anebo užívat 1 lžíci třikrát denně, a to především pokud vás trápí kašel.
Čaj z popence
1 lžičku usušené bylinky dáme do hrníčku a zalijeme ¼ vroucí vody. Poté necháme 10 minut luhovat. Pít můžete až třikrát denně, více se nedoporučuje.
Popenec břečťanovitý - v kuchyni jako koření i do polévek
Bylina je silně aromatická a své využití má také v kuchyni. Využívá se jako čerstvá i sušená nať, přidává se do polévek, jako koření na maso i ryby. Čerstvý popenec také můžete přidat do vaječné omelety, pomazánky nebo na vařené brambory. Mnohem lepší chuť bude mít třeba i bramborák se špetkou této aromatické byliny. Popenec můžete používat obdobně jako recepty z kopřivy.
Řezy s popencem
Připravili jsme si pro vás jednoduchý a zdravý recept, se kterým budete v kuchyni za mistry.
Ingredience
- 30 listů čerstvého popence
- Lžička olivového oleje
- 300 g cuket
- 400 g kozího sýra
- Špetka soli
Postup
Omyté a oloupané cukety nakrájíme na dlouhé pásy a 5 minut vaříme v páře. Listy popence najemno nasekáme. Rozmačkáme kozí sýr a zamícháme s listy popence. Přidáme špetku soli. Plech vymažeme olivovým olejem, vyložíme plátky cukety a sýrovou směs rozetřeme po celém plechu. Nahoru pět poklademe cuketovou vrstvu. Dáme do lednice, necháme přes noc, nakrájíme a podáváme.
Popenec jako ochrana před morem a očarováním
Velkou zajímavost je, že ve středověku byla bylina považována za magickou. Věřilo se, že chrání lidi před morem a očarováním a před veškerými zlými silami. Lidé si bylinu dávali před vrata i do samotných místností.
Dnes je však již zapomenutou rostlinou, což je vzhledem k její velké síle škoda. Proto neváhejte, popadněte košík a šup na zahradu či na louky. Při zdravotních potížích budete určitě rádi, že ji máte doma.
Diskuse k článku