Domácí koření na drůbež v pěti variacích
Domácí koření je mezi nadšenými kuchaři a kuchařkami čím dál více vyhledávané. Neobsahuje totiž žádné přidané soli ani glutamáty. Kromě jiného při jeho přípravě víte, jaké suroviny jste do něj přidali. Použít můžete třeba i sušené bylinky, které jste vlastnoručně vypěstovali na zahrádce. Dnes se zaměříme na drůbež a její ochucování.
Aby vaše domácí koření na drůbež bylo skutečně mimořádné, zavítejte si pro jednotlivé ingredience do speciálních obchůdků s kořením. Tak budete mít jistotu, že kupujete kvalitní produkty. Obchodníci vám s radostí naváží jakoukoliv sušenou bylinku či aromatickou směs.
Domácí koření na drůbež: Grilovací směs s chilli papričkou
Jako první pro vás máme domácí koření, které se hodí na grilování kuřat či jiné drůbeže. Díky této aromatické směsi bude maso krásně křupavé na povrchu a lahodné uvnitř. Svůj vlastnoručně namíchaný produkt připravíte z těchto ingrediencí:
- sušená a mletá chilli paprička: 2 lžíce
- mořská jemná sůl: 2 lžíce
- sušená mletá cibule: 2 lžíce
- mletý černý pepř: 2 lžíce
- sušený česnek: 2 lžíce
- sladká mletá paprika: 1 šálek
- třtinový cukr: 1 šálek
Domácí koření na grilování drůbeže připravíte jednoduše tak, že všechny suroviny smícháte v misce. Směs pak uchovávejte ideálně ve sklenici s víkem.
Domácí koření na drůbež: Bylinková směs s muškátovým oříškem
Bylinky dodají drůbežímu masu na výtečné chuti. Tohle aromatické domácí koření si zkrátka zamilujete. Na jeho přípravu si obstarejte tyto suroviny:
- sušený tymián: 3 lžičky
- sušený rozmarýn: 3 lžičky
- sušená šalvěj: 3 lžičky
- majoránka: 3 lžičky
- mletý černý pepř: 3 lžičky
- sušená hladkolisté petrželka: 3 lžičky
- muškátový oříšek: ¼ lžičky (nebo dle chuti)
Bylinkové domácí koření lze použít na kuřecí maso, krůtu, perličku a podobně. Stačí přiměřené množství směsi promíchat s trochou olivového nebo slunečnicového oleje a vznikne vám dokonalá marináda. Koření uchovávejte v uzavíratelné nádobě na suchém místě.
Domácí koření na drůbež: Voňavá garam masala bez glutamátů
Garam masala patří čím dál více mezi oblíbené ochucovací směsi. Její intenzivní chuť se skvěle snoubí zejména s kuřecím masem. Až vyzkoušíte tohle domácí koření, již zanevřete na to kupované. Abyste si připravili skutečně poctivé zásoby garam masaly, připravte si na její namíchání tyto ingredience:
- sušený koriandr: 4 a ½ lžičky
- kardamom: 6 lžiček
- mletý kmín: 4 lžíce
- černý mletý pepř: 6 lžiček
- mletý hřebíček: 2 lžičky
- mletá skořice: 4 lžičky
- muškátový oříšek: 2 lžičky
Domácí koření v podobě garam masaly se hodí nejen na drůbež. Použít jej bez ostychu můžete například i na vepřovou panenku. Marinádu vytvoříte opět smícháním několika lžiček směsi se slunečnicovým olejem. Skladujte ideálně ve sklenici s víčkem.
Domácí koření na drůbež: Exotická kari směs
Pokud máte v oblibě indické a čínské pokrmy, jistě vás osloví domácí koření v podobě kari. To z vašich drůbežích pokrmů učiní doslova exotický skvost. Na jeho přípravu budete potřebovat tyto suroviny:
- mletá kurkuma: 6 lžic
- mletý koriandr: 8 lžic
- mletý zázvor: 8 lžic
- kardamom: 2 lžíce
- mletá skořice: 4 lžičky
- hořčičné semínko (nejlépe mleté): 4 lžíce
- mleté chilli: 4 lžičky
Kari patří mezi domácí koření, která se budou hodit nejen na kuřecí prsa, krůtí maso, ale také na některé druhy ryb. Pochutnejte si na lahodných pokrmech s vlastnoručně vyrobenou voňavou směsí. Stačí přidat trochu olivového či slunečnicového oleje do několika lžiček směsi (podle množství masa). Uchovávejte na suchém místě v uzavíratelné nádobě.
Domácí koření na drůbež: Úžasná provensálská směs
Jako poslední z receptů na domácí koření na drůbež vám přinášíme provensálskou směs, která je plná aromatických bylin. Drůbeží maso tak skvěle provoní a dodá mu nezaměnitelnou chuť. Některé italské pokrmy se kromě jiného bez provensálské směsi neobejdou. Do zásoby si můžete vytvořit bylinné koření z těchto surovin:
- sušený rozmarýn: 6 lžic
- sušená bazalka: 6 lžic
- sušený tymián: 9 lžic
- sušené oregano: 3 lžíce
- sušená petržel: 3 lžíce
- sušená majoránka: 3 lžíce
Až budete tohle domácí koření míchat, užijete si intenzivních vůní do sytosti. Když se všechny výše uvedené bylinky snoubí, vznikne neuvěřitelně chutná a zdravá směs, kterou lze použít nejen na kuřecí a krůtí maso. Hodit se bude i do italských omáček nebo těstovin.
Autor článku: Iveta Berezkinová
Diskuse k článku
RE : Domácí koření na drůbež v pěti variacích