Nové koření neboli jamajský pepř v hlavní roli: Připravte si voňavé kořenící směsi!

img

Nové koření se získává ze stromu zvaného pimentovník pravý. Někdy se mu také říká jamajský pepř, protože země původu je právě Jamajka. Bez tohoto koření si nelze představit leckteré české pokrmy jako je svíčková a často i zavařování okurek.

Dá se říct, že nové koření je směsice exotických chutí. Má velmi příjemné aroma, v kterém se propojuje pepř, muškátový oříšek a také skořice. Kromě toho, že perfektně dochutí pokrmy, má i léčivé účinky. Některé zdroje například tvrdí, že umí potlačit bolestivost kloubů.

Nové koření a jeho historie

Co se týká historie, můžeme říct, že nové koření ji má velice pestrou a zajímavou. Údajně poprvé ho objevil na svých průzkumných cestách po Západní Indii Kryštof Kolumbus. Do Evropy se ovšem dostalo až v sedmnáctém století, a to následně poté, co židovští uprchlíci žijící na Jamajce poslali „jamajský pepř“ (tak se mu tehdy říkalo) do Benátek, Amsterdamu a také do Londýna. Právě v Anglii pak tento přírodní aromatický produkt vyvolal doslova boom. Tamější lidé jej hojně vyhledávali hlavně v souvislosti se zavařováním zeleniny a následně ho pojmenovali jako námi známé nové koření. Současné je také známo, že jamajský pepř již řadu let používají domorodí Mayové na balzamování těl zesnulých anebo k dochucování čokolády.

Čtěte také:

Majoránka nejen do bramboráků. Načerpejte inspiraci s těmito čtyřmi směsmi koření!

Nové koření a jeho obecná charakteristika

Jak již bylo v úvodu uvedeno, nové koření pochází z vysokého exotického stromu zvaného pimentovník pravý (jsou to vlastně nasušené plody). Ten může dorůst až do výšky dvaceti metrů. Jeho největší výskyt je zaznamenán na Jamajce, na Kubě anebo na Barbadosu. Obecně se dá ale říct, že tento strom je možné vidět ve Střední Americe. Chuťově připomíná jamajský pepř jakousi směs jiného aromatického koření známého jako hřebíček, pepř, skořice a muškátový ořech. Také vás dokonale omámí svou nasládlou vůní. Novému koření tedy nelze odolat!

Nové koření se při vaření velmi často kombinuje s bobkovým listem

Nové koření v kulinářském světě

V české kuchyni se nové koření hojně používá například k přípravě svíčkové omáčky, kterou snad miluje polovina národa. Také je nedílnou součástí zavařované zeleniny, nebo respektive láku k okurkám. V zahraničí se hojně používá jamajský pepř na marinování masa vepřového a hovězího. Narazit na něj můžete dokonce i v takovém pokrmu jako je čínský kebab a libanonské kefty. Nové koření lze použít i k dochucování sladkých jídel (při pečení buchet, koláčů, perníčků a podobně). Leckdy se přidává i do láku při kompotování ovoce anebo do domácích lihovin.

Nové koření a jeho léčivé účinky

Nové koření je nejen chutné, ale také léčivé. Má v tomto ohledu skutečně všestranné účinky. Působí proti virům, bakteriím, houbám i parazitům. Taktéž může pomoci urychlit rekonvalescenci při nachlazení a chřipce. Jamajský pepř ocení i ti jedinci, kteří mívají časté trávicí obtíže. Má zklidňující efekt na žaludek a zmírňuje plynatost. Z nového koření je možné kromě jiného vyrobit i masážní tinkturu, která uleví namáhaným a bolestivvým kloubům. Postup je snadný. Potřebujete pouze 300 mililitrů čistého alkoholu, velkou lžíci celého nového koření a uzavíratelnou nádobu. Po dvou týdnech macerování v temném prostředí a protřepávání tinkturu přecedíte a mažete bolavé části těla.

Nové koření a tři směsi domácího koření

A na závěr si představme tři domácí kořenící směsi, ve kterých hraje hlavní roli nové koření neboli jamajský pepř. Každý si mezi nimi zcela určitě najde favorita:

  • Marocká směs na dušené maso (zejména drůbež) a pečenou zeleninu: potřebovat budete mleté nové koření v množství 1 a ¼ lžičky, mletý zázvor v množství 2 lžičky, mletý muškátový ořech v množství 2 lžičky, sůl v množství 2 lžičky, mletý pepř v množství 1 a ½ lžičky, mletý kardamom v množství 1 a ½ lžičky, mletá skořice v množství 1 lžička, mletá kurkuma v množství 1 lžička a sušený šafrán v množství 1/8 lžičky. Vše smíchejte a uchovávejte v uzavíratelné nádobě na temném a suchém místě. Z uvedeného množství získáte asi čtvrt hrnku kořenící směsi.

  • Jamajská směs na trhané kuřecí, ryby, krevety anebo zeleninu: potřebujete tyto suroviny – sušená a mletá cibule: 1 lžíce, sušený česnek: 1 lžíce, kajenský pepř: 2 lžičky, mletá uzená paprika: 2 lžičky, mleté nové koření: 1 lžička, sůl: 2 lžičky, mletý černý pepř: 1 lžička, chilli papričky (sušené vločky): ½ lžičky, mletý kmín: ½ lžičky, mletý muškátový oříšek: ½ lžičky, mletá skořice: ½ lžičky, hnědý cukr: 1 lžíce, sušený tymián: 1 lžička, sušená petržel: 1 lžíce. Z výše uvedených ingrediencí získáte asi půl hrnku směsi. Uchovávejte v uzavíratelné kořence až čtyři roky.

  • Jamajské koření na sladké pečení: potřebujete následující – mleté nové koření v množství 3 lžíce, mletou skořici v množství 2 lžíce, strouhaný muškátový ořech v množství 2 lžíce, mletý anýz v množství 2 lžíce.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.