Majoránka nejen do bramboráků. Načerpejte inspiraci s těmito čtyřmi směsmi koření!

img

Majoránka zahradní je bylinka, kterou si zamilovaly české kuchařky již před několika stovkami let. A nejen ty. S oblibou ji používali lidé i za hranicemi. Údajně ji oceňovali ve starověku jako skvělou léčivku. V lidovém léčitelství se hojně používala a stále používá pro své blahodárné účinky na trávicí procesy v těle a eliminuje plynatost. Majoránku tedy můžete zužitkovat nejen k ochucení bramboráků, ale také k přípravě čajů.

Nyní vám představíme několik aromatických kořenících směsí, v kterých se vyskytuje majoránka. Mají širokospektré použití. Zejména pak na zeleninové pokrmy budou tyto kombinace perfektní. Ve výsledku je ale jen na vás, jaké jídlo těmito skvosty ovoníte a dochutíte.

Majoránka z historického pohledu

Jak již bylo zmíněno, majoránka (svým původem z dnešního Turecka) se ve velkém používala už ve starověku. Římané a Řekové si oblibovali tuto bylinku z jednoho prostého důvodu. Věřili, že jim přinese štěstí v lásce, a tak z ní vili věnce pro nevěstu. Majoránka kromě jiného skvěle posloužila i na výrobu přírodních olejů a krémů, jež měly působit jako intenzivní povzbuzovače sexuální vášně. Ve staré Anglii si aromatickou rostlinku dokonce pánové přidávali do šňupacího tabáku. V české kuchyni se začalo tohle koření objevovat pravděpodobně mezi šestnáctým až sedmnáctým stoletím. Již ve staročeských kuchařkách je možné na majoránku natrefit v různých pokrmech.

Čtěte také:

Domácí koření na drůbež v pěti variacích

Majoránka a její účinky

Můžeme s jistotou říct, že majoránka patří mezi byliny léčivé, nejen chutné. Pokud ji přidáte do svých jídel, budou lépe strávena. Rostlinka totiž podporuje produkci žaludečních šťáv. Blahodárný bude pro váš organismus i výluh ze sušené majoránky (1 lžička bylinky a 200 ml horké vody), který má následující účinky:

  • urychlí rekonvalescenci u respiračních nemocí a nachlazení
  • působí proti zánětům a má dezinfekční vlastnosti
  • dokáže zklidnit a uvolní napětí i stres
  • pomůže proti migrénám i silné menstruaci
  • bojuje proti nechutenství

Majoránka zahradní

Majoránka jako voňavé a lahodné koření: Směsi, které potěší kdejakou kuchařinku

V české kuchyni se nejčastěji vidí majoránka v kombinacích s česnekem nebo tymiánem. Namíchat si ji ovšem můžete i dle následujících tipů:

  • Toskánská směs koření: k ochucení salátové zálivky, pečené zeleniny nebo do italských pokrmů se tato kořenící směs bude vždy hodit. Potřebujete tyto suroviny – sušená majoránka: 4 lžíce, sušená bazalka: 4 lžíce, sušený česnek: 2 lžíce, sušené oregano: 2 lžíce, sušený rozmarýn: 2 lžíce, sušený tymián: 2 lžíce, barevný drcený pepř: 2 lžíce. Koření uchovávejte v uzavíratelné sklenici.
  • Staročeská směs koření na karbanátky: tento recept na kořenící směs pochází od Magdaleny Dobromily Rettigové. Říkala mu velmi poeticky „míšeninka“. Koření se hodí zejména do karbanátků. Hlavní ingrediencí je ona slavná sušená majoránka v množství cca tří lžic, poté k ní přidáte trochu muškátového oříšku, mletého zázvoru, mletého černého pepře a mletého hřebíčku. Množství tato věhlasná kuchařka z dob staročeských neřešila. Zkrátka to brala „od oka“.
  • Řecká směs koření: ta se bude hodit hlavně do typicky řeckých pokrmů, jako je řecký salát, nebo musaka. Okořenit směsí můžete i pomazánky nebo těstoviny. Potřebovat budete tyto ingredience – sušená máta peprná: 1 lžička, sušený česnek: ¼ lžičky, majoránka: 2 lžičky, sušená cibule: ½ lžičky, sušená bazalka: ½ lžičky a tymián: 1 lžička.
  • Směs koření na drůbež: a tuto poslední kořenící směs lze použít především na jakoukoliv drůbež. Smíchejte si tyto suroviny – majoránka: 1 lžička, mletá šalvěj: 2 lžičky, mletý tymián: 1 a ½ lžičky, mletý rozmarýn: ¾ lžičky, mletý muškátový oříšek: ½ lžičky a mletý černý pepř: ½ lžičky. Opět skladujte ve sklenici s víkem na suchém a tmavém místě.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.