Mořská sůl v pěti směsích koření. Poznejte proces její výroby!

img

Mořská sůl je dnes součástí kdejaké kuchyně na světě. Ne nadarmo se říká, že sůl je nad zlato! Bez ní by pokrmy nikomu nechutnaly a mnoho kuchařů by ztratilo zaměstnání. Pojďte s námi objevit proces výroby tohoto neocenitelného ochucovadla a inspirujte se několika kořenícími směsmi, v kterých je mořská sůl obsažena!

Napadlo vás někdy, jak se taková mořská sůl vlastně získává a co za tímto procesem stojí? Pokud vás to zajímá, vše vám nyní osvětlíme. A na konec si můžete připravit domácí koření ovoněné nejrůznějšími bylinkami a dalšími skvělými přísadami. Připraveno je pro vás pět směsí na maso i zeleninu.

Mořská sůl a její složení

Mořská sůl obsahuje zcela přirozeně nejvíce NaCl (chloridu sodného). Dále v ní naleznete chlorid hořečnatý, vápenatý, draselný, strontnatý, fluorid sodný, bromid hořečnatý, síran sodný a hydrogenuhličitan vápenatý. Je to vskutku produkt plný chemických sloučenin, který je čistým darem přírody. Výrobci mořské soli si stojí za tím, že její trvanlivost je v podstatě neomezená (pokud je dobře skladována, vydrží i několik desítek let).

Čtěte také:

Mořská sůl do koupele – užijte si její léčivé a zkrášlující účinky ve své vaně

Mořská sůl a její výroba

Již sám název mořská sůl napovídá, že produkt je získáván z mořské vody. Ovšem není to jen tak, získat pár krystalků k osolení chleba. Producenti mořské soli uvádí, že výroba může trvat klidně i pět let (pokud je používaná nejstarší technologie – vysušování vody na slunci). Vše začíná tím, že se mořská voda napustí do speciálních nádrží či kanálů. Další fáze je pak na matičce přírodě, nebo respektive na slunci a jeho záření. Svůj vliv na vysušování tekutiny má samozřejmě i proudění větrů. V momentu, kdy sůl zkrystalizuje, začne se zpracovávat pro koncové zákazníky. Buď zůstává hrubozrnná anebo se mele najemno. Zajímavostí je, že během procesu krystalizace se zvýší salinita (slanost) mořské soli o téměř 22 %.

Mořská sůl má využití nejen v gastronomii, ale i v kosmetice.

Mořská sůl pro zdraví

Protože obsahuje mořská sůl celou řádku minerálů, vitamínů i stopových prvků, je dozajista prospěšná pro lidský organismus. Použít ji ovšem můžete nejen k dochucování oblíbených jídel! Zde je výčet dalšího možného využití mořské soli:

  • Mořská sůl v koupeli: pakliže plánujete očistu organismu, určitě vsaďte na solné koupele. Jsou finančně nenákladné a velmi účinné. Kromě toho, že z těla uvolní škodlivé látky, dokonale pročistí dýchací cesty. Do vany s teplou vodou vsypte asi půl kilogramu mořské soli, promíchejte a nechte rozpustit. Pak se do lázně naložte na čtvrt hodiny. Nakonec si pohovte pod peřinou půl hodiny a relaxujte.

  • Mořská sůl jako peeling: velmi ekonomickou variantou peelingu je ten s mořskou solí. Jednoduše trochu soli smíchejte s malým množstvím vody a naneste na navlhčenou pokožku krouživými masážními pohyby.

  • Mořská sůl jako balzám na vlasy: z mořské soli si můžete vyrobit taktéž solný roztok ve spreji, který jednoduše nastříkáte na svou mokrou hřívu a necháte proschnout. Vaše vlasy budou po pravidelném používání neodolatelné!

  • Mořská sůl v kosmetice: a v neposlední řadě lze použít mořskou sůl k očistě pleti anebo k výrobě pleťových masek a peelingů.

Mořská sůl a pět směsí domácího koření

Nyní se opět vraťme do gastronomie a představme si pět směsí domácího koření, jejichž součástí je i mořská sůl:

  • Taco koření: užijete ho zejména na mexické speciality. Směs připravíte z těchto ingrediencí: ¼ šálku mletého chilli, ½ šálku mletého kmínu, 1 lžíce sušeného česneku, ½ lžíce sušené a mleté cibule, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mletého pepře a nesmí chybět samo sebou mořská sůl v množství ¼ šálku.

  • Rančerská kořenící směs: využijete ji k přípravě marinád na všechny druhy mas. Potřebovat budete tyto suroviny: ¼ šálku sušené petržele, 2 lžíce sušeného kopru, ½ lžíce sušeného česneku, 1 lžíce sušené cibule, 1 lžička sušené bazalky, ½ lžičky mletého černého pepře. Mořská sůl je pak potřeba v množství jedné lžíce.

  • Vanilková sůl se skořicí: je pro skutečné gurmány milující nezvyklé chutě. Hodí se v decentním množství do exotických pokrmů, netradičních dezertů, či k pečení kachny. Směs se skládá z těchto ingrediencí: mořská sůl v množství ¼ šálku, semínka z jednoho vanilkového lusku, ¼ lžičky mleté skořice, ¼ lžičky mletého nového koření.

  • Levandulová sůl s rozmarýnem: použít ji můžete jak k dochucení osvěžujících salátů, tak třeba do večerní koupele. Je velmi intenzivní nejen chutí, ale i vůní. Smíchejte si tyto suroviny: mořská sůl v množství ¼ šálku, sušená levandule v množství 1 lžičky, sušená pomerančová kůra v množství 1 lžíce, sušený rozmarýn v množství 1 lžičky.

  • Citronová sůl s fenyklem: vynikne především s mořskými plody a rybami. Potřebovat budete tyto ingredience: mořská sůl v množství ¼ šálku, celá semínka fenyklu v množství 1 lžičky, sušená citronová kůra v množství 1 lžíce, semínka koriandru v množství 1 lžičky. Všechno celé koření rozdrťte v hmoždíři najemno a smíchejte s citronovou kůrou a solí.

Autor článku: Iveta Berezkinová



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.