Domácí višňový likér - v létě příjemně naladí, v zimě zahřeje. Vyrobte si ho doma
Pokud máte přístup k višním, zkuste si připravit domácí višňový likér neboli griotku. Její sladká chuť vybízí k jejímu vychutnávání během letních i zimních večerů. Je to tak trochu pití pro dámy, ale ani mnozí pánové jí nepohrdnou. Recept je velmi jednoduchý, můžete si ho upravit podle vlastní chuti a uvidíte, že příští rok budete shánět ještě další višně!
Pokud se těšíte na višňový likér, zaujmout by vás mohl také jiný likér bezinkový likér nebo likér z aronie.
Višňový likér – recept
Na základní višňový likér budeme potřebovat:
- 1 kg višní
- 1 litr rumu
- 500 g cukru krupice
Rum můžeme nahradit jiným druhem alkoholu jako je například vodka nebo konzumní líh, v tom případě určitě doporučujeme použít některé z níže uvedených koření, především vanilku, kvůli aroma. Množství cukru upravíme podle toho, jak sladký višňový likér chceme mít – uvedených 500 gramů je taková střední cesta – můžeme použít cca 250 gramů až 1 kilo cukru na 1 kilo višní.
Podle vlastní chuti můžeme přidat koření a to:
- 1 ks celé skořice
- 5 ks hřebíčku
- 1 ks vanilkového lusku
- kůru z chemicky neošetřeného pomeranče nebo citronu
Višňový likér – postup
Višně odstopkujeme a omyjeme. Můžeme je také vypeckovat, ale nemusíme, a odborníci doporučují pecky ponechat. Některé starší recepty dokonce do receptu přidávají navíc hrst nebo lžíci hrubě natlučených pecek, aby měl višňový likér více hořkomandlový nádech.
Na přípravu likéru je vhodná větší, například pětilitrová láhev s uzávěrem, abychom mohli její obsah průběžně protřepat. Do láhve střídavě sypeme višně, cukr a případné koření. Vše pořádně protřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozmístil. Na závěr směs zalijeme rumem a lehce promícháme.
Višňový likér necháme 6 týdnů macerovat na světlém slunném místě, ideálně na vevnitř za oknem. Lahví každý den mírně zatřeseme, aby se višně promíchaly a ty v horní vrstvě nekazily, ale pokud někdy zapomeneme, nic vážného se nestane.
Po šesti týdnech můžeme višně scedit přes husté sítko, použít zvlášť a višňový likér přelít do lahví. Nebo také můžeme višně v likéru ponechat a společně je uložit na chladné tmavé místo.
Višňový likér – použití
Višňový likér podáváme běžně chlazený nebo na ledu. V zimě můžete vyzkoušet také jeho přípravu formou grogu nebo přidáním do horkého domácího pečeného čaje. Skvěle se hodí i k ochucení zmrzlinových pohárů, do míchaných alko i nealko nápojů.
Višně z přípravy likéru můžete sníst jen tak nebo použít do moučníků či obalit v čokoládě. Pokud je využijete v řádu několika týdnů, stačí uchovat je v lednici. Pokud byste je chtěli uchovat déle, doporučujeme je zavařit.
Vyzkoušíte domácí višňový likér?
Napsat komentář: Domácí višňový likér - v létě příjemně naladí, v zimě zahřeje. Vyrobte si ho doma
RE: Domácí višňový likér - v létě příjemně naladí, v zimě zahřeje. Vyrobte si ho doma
Alimary