Co s bohatou úrodou rybízu? Zachutná vám snadná rybízová šťáva, kterou připravíte za studena

img
09. 08. 2018 Přečteno: 8391x

K typické stálici českých zahrádek nepochybně patří rybíz. Jeho červené a černé kuličky dozrávají v červenci a srpnu, kdy se sklízí. A co s rybízem pak? Vyzkoušejte třeba lahodný rybízový sirup. Rybízová šťáva vám určitě zachutná.

Nenáročný a oblíbený rybíz

Rybíz je velmi oblíbené ovoce, nenáročné na pěstování. Rybízový keř se tak nachází téměř v každé zahrádce. Není potřeba se o něj příliš starat, a přesto bývá v létě obsypán drobnými kuličkami. Ty jsou nejen dobré, ale i zdravé. Obsahují řadu vitamínů a minerálů. Jsou zejména zdrojem draslíku, který náš organismus potřebuje ke správnému fungování oběhového a nervového systému. Dále se v rybízy nachází užitečné kyseliny a další pro lidské tělo potřebné látky.

Čtěte také:

Rybízová marmeláda i marmeláda z černého rybízu chutnají všem. Využijete je nejen na linecké

Věděli jste, že rybíz se k nám dostal už v 16. století z klášterních zahrad a paláců? Přečtěte si o rybízu víc

Zdravá rybízová šťáva

Rybíz můžete samozřejmě jíst čerstvý hned z keře, ale úroda je obvykle tak hojná, že je nemožné všechny kuličky rovnou sníst. Pak přichází na řadu i různé další způsoby a recepty, jak rybíz zpracovat a uchovat na pozdější použití. Z rybízu lze připravit nespočet domácích buchet a koláčů nebo marmeláda. Chutná je nejen marmeláda z černého rybízu, ale také z marmeláda červeného rybízu. Připravte si rybízovou marmeládu podle našeho receptu! 

Velmi chutná je také rybízová šťáva nebo rybízový sirup. Díky cukru, který se do ní během přípravy přidává, bude chutnat i těm, na které bývá čerstvý rybíz příliš kyselý.

Rybízová šťáva za studena

Rybízová šťáva je snadná na přípravu, takže se do ní můžete pustit třeba teď hned. Základní varianta je rybízová šťáva připravovaná za studena

Ingredience

  • rybíz
  • cukr (v poměru 1:1 nebo dle chuti)
  • kyselinu citronovou
  • vodu
  • můžete přidat citron

Rybízová šťáva za studena – recept

  1. Rybíz omyjeme (můžeme jej nechat se stopkami, není potřeba kuličky obírat z trsů) a v hrnci zalijeme horkou vodou.
  2. Přidáme lžičku kyseliny citronové proti – používá se jako konzervant pro delší trvanlivost.
  3. Necháme 24 hodin louhovat přikryté utěrkou. Někdo k rybízu přidává ještě plátky citronu.
  4. Poté tekutinu scedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Slijeme opravdu jen šťávu a nesnažíme se pasírovat dužinu.
  5. Do šťávy přidáme cukr a necháme dalších 24 hodin odležet.
  6. Druhý den šťávu promícháme, aby se rozpustil všechen cukr, a přelijeme ji do vymytých lahví.
  7. Rybízová šťáva potřebuje pro uchování chlad a tmu. 

Rybízová šťáva - za studena1

Recept na rybízový sirup

Vyzkoušet můžete i jiný recept. Suroviny zůstávají stejné.

  1. Tentokrát ale rybíz odstopkujeme, opláchneme a rozmačkáme. Zalijeme vodou, přikryjeme čistou utěrkou a do druhého dne necháme odstát, občas můžeme směs promíchat.
  2. Druhý den scedíme přes jemné sítko, plátýnko nebo gázu. Můžeme i lehce vymačkat a propasírovat dužinu.
  3. Tekutinu začneme na plotně ohřívat, přidáme do ní cukr a kyselinu citronovou.
  4. Při ohřívání šťávu mícháme a lžičkou sbíráme tvořící se pěnu. Povaříme zhruba 20 minut.
  5. Ještě horký sirup přelijeme do vymytých lahví, pevně uzavřeme a necháme vychladnout.
  6. Rybízový sirup uchováváme v chladu a podáváme naředěné vodou dle chuti.

Tipy, aby se rybízová šťáva povedla

  • K uchování rybízové šťávy i sirupu používejte skleněné lahve. V plastových vám může šťáva začít kvasit.
  • Sklenice můžete po vymytí také vypláchnout kapkou alkoholu – třeba rumem nebo pálenkou, abyste je pořádně vydezinfikovali a zabránili kažení šťávy.
  • Dobré konzervační účinky má rovněž kyselina citronová, která se proto do šťávy přidává.

Připravte si domácí šťávy i z jiného ovoce

Podobně jako rybíz můžete zpracovat i další ovoce, jako jahody, třešně, maliny nebo ostružiny. Do letního parna se domácí ovocné šťávy hodí jako chutné a také zdravé osvěžení. Vyzkoušejte například domácí malinovou limonádu, po které už si malinovku nikdy nedáte v hospodě.

Rybízová šťáva se vám díky vysokému obsahu vitamínu C bude hodit jako prevence proti zánětům a dobrá je také pro správné fungování ledvin. Navíc budete mít jistotu, že vy i vaši blízcí a děti pijí poctivou šťávu bez chemie, ze skutečného ovoce. 



Napsat komentář: Co s bohatou úrodou rybízu? Zachutná vám snadná rybízová šťáva, kterou připravíte za studena

RE: Co s bohatou úrodou rybízu? Zachutná vám snadná rybízová šťáva, kterou připravíte za studena

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.