Obyčejná cibule jako elixír zdraví i lákavá pochoutka

Obyčejná cibule jako elixír zdraví i lákavá pochoutka
03. 11. 2022

Cibule je s českou kuchyní velice úzce spjata. Známe ji jakou součást mnoha receptů. Umíte si bez cibule představit například takový guláš? Jenže cibule není jen základ mnoha jídel. Ale také léčivka, jež je možno považovat ji za jedno z nejlepších přírodních antibiotik.

Stejně jako například česnek, obsahuje i cibule, účinnou látku alicin. Právě ta má silné antibiotické působení. Krome toho je zásobárnou cenných látek. Má v sobě spoustu vitamínů (zejména vitamíny skupiny B, C a E) a minerální látky (například železo, zinek, síra, hořčík, vápník, draslík, fosfor, měď i jód). Pomůže nám nejen s nachlazením a respiračním onemocněním, ale rovněž je nezbytnou součástí naší tradiční kuchyně.

Léčivá cibule pochází z východu

Původní domovinou cibule bývala kdysi dávno západní Asie. Odtud se pak rozšířila do zbytku světa a získala si patřičnou oblibu. Zatímco před dávnými dobami rostla spíše planě, dnes je už přestěhovaná do zahrad a pěstuje se cíleně pro léčivé bulvy. Cibule skvěle pomáhá při nemocech z nachlazení – na nemoci dýchacího ústrojí, zlepšuje vykašlávání, ničí bakterie a viry, urychluje rýmu a léčí zánětlivá onemocnění. Je vhodná na bolavý žaludek a střeva, která posiluje. Zvyšuje chuť k jídlu a stimuluje produkci žaludečních šťáv i žluče. Cibule navíc posiluje obranyschopnost našeho těla. Blahodárně působí na žaludek i střeva, kde navíc napomáhá udržovat zdravou mikroflóru

Čtěte také:

Sázení česneku na podzim by se nemělo uspěchat. Víme, jak docílit velké úrody

Křen - poznejte sílu této pálivé kořenové zeleniny

Kysané zelí jako bohatý zdroj vitamínů v zimě. Připravte recepty se zelím a posilte si imunitu!

Cibule jako přírodní léčivo

Cibule je vhodná také při léčbě vysokého krevního tlaku, který snižuje. Dokonce mnozí odborníci mají za to, že při lehce zvýšeném krevním tlaku by mohla být dobrou a účinnou náhradou chemických léčiv. V neposlední řadě pak cibule snižuje cholesterol i hladinu krevního cukru. Hojí hemeroidy, brání vzniku křečových žil, pomáhá při nedostatečném prokrvování končetin, podporuje činnost srdce a posiluje cévní systém. Cibule také dobře působí na ledviny a močové cesty. Mimo to je pak považována za jedno z přírodních afrodiziak. Zlepšuje totiž prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido. Vědci rovněž zkoumají vliv cibule na rakovinné buňky. Ukazuje se, že by mohla být dobrou prevencí zejména rakoviny prostaty, žaludku a tlustého střeva

Zevní použití cibule

Jistě každý zná dobře radu našich babiček. Po bodnutí hmyzem ihned rozkrojit cibuli a polovinu přiložit na postižené místo. To ochladí, zklidní a zároveň díky obsaženým látkám zamezí případnému otoku. Nebo jej minimálně alespoň zmírní. Současně s tím omezíme i nepříjemné svědění a zarudnutí. Ovšem nejen po hmyzím bodnutí je cibule vhodným přírodním lékem. Díky svým antibiotickým účinkům se cibule skvěle uplatní při léčbě kožních nemocí, jako jsou bradavice nebo plíseň či drobné ekzémy. 

Z cibule je možné připravit spoustu dobrot, i přírodní léčiva

Dejte si: Zdravý cibulový koláč

Přísady: 

Těsto: 

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné nebo grahamové mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 250 g vlažného mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • špetka soli
  • lžička cukru
  • 150 ml rozpuštěného másla

Náplň: 

  • 2 červené cibule
  • 5 bílých cibulí
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 100 g kvalitní šunky od kosti
  • 100 g nastrouhaného sýra
  • tymián
  • špetka pepře

Příprava: 

Před tím, než se pustíme do práce, musíme nechat vzejít kvásek. A to tak, že do vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobíme čerstvé kvasnice. Dáme na teplé místo nebo do teplé vody a necháme vzejít. Mezitím si pak ve větší míse smícháme všechny druhy mouky se špetkou soli a přidáme vykynutý kvásek a máslo. Důkladně propracujeme. Až se těsto přestane lepit, je hotovo. Povrch zaprášíme hladkou moukou, mísu překryjeme utěrkou a necháme kynout. Po vykynutí ještě jednou propracujeme rukama a necháme znovu kynout. Tím těsto získá žádoucí nadýchanost. Nakonec z těsta vyválíme tenkou placku na slaný koláč

Než těsto docela vykyne, připravíme si náplň. Cibuli nasekáme a na pánvi na oleji orestujeme dozlatova. Šunku nakrájíme na kostičky a přisypeme k cibuli. Přidáme trochu cukru a jakmile začne karamelizovat, přidáme rajčatový protlak. Poté ještě chvíli restujeme. Směsí naplníme koláč, přidáme tymián i trošku pepře, posypeme sýrem a zapečeme.

Cibulový koláč pečeme na 250 stupňů po dobu 15-20 minut.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Obyčejná cibule jako elixír zdraví i lákavá pochoutka

RE: Obyčejná cibule jako elixír zdraví i lákavá pochoutka

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.