Znáte druhy cibule?

Znáte druhy cibule? Vyzkoušejte jejich sílu

„Kup cibuli,“ zní rozkaz. Jakmile se ale dostanete do obchodu nebo dokonce do obchodu se zdravou výživou, můžete zjistit, že koupit cibuli není až tak snadné. Cibule totiž není jen jedna. Mezi ty typické patří žlutá, červená anebo jarní. Vsadit však můžete na šalotku, perlovku anebo cibuli bílou. Tím výběr nekončí. Každá cibule má svou specifickou chuť i účinky. Víte, kdy ji použít?

Bez cibule ani ránu

Cibule se vyskytuje opravdu v mnoha jídlech. Je základem řady omáček a přidává se i do salátů anebo k tlačence. Někdy hraje hlavní roli, jindy dodává jídlu chuť nebo konzistenci. Dokáže být ostrá, sladká, nahořklá i do kysela. Pořád však pro náš organismus umí udělat dost. Řada lidí tvrdí, že jim cibule nedělá dobře. Ano, obsahuje látky, které mohou dráždit trávicí ústrojí, nicméně za tím obvykle stojí nějaký jiný problém, na který neschopnost cibuli strávit poukazuje. Je třeba připustit, že i nemalá část dětí neocení syrovou cibuli. Na druhou stranu otázkou zůstává, zda se vyskytuje v jídle, které by jako děti měly jíst. Ať už je to s cibulí jakkoli, patří mezi jednu z neužívanějších zelenin na světě.

Cibule v hlavní roli

Mezi typická jídla, která oslní svou cibulovou chutí patří francouzská cibulačka, anglické nadívané cibule, ale také cibulový koláč neboli quiche. Cibule je však typickou surovinou střední Asie, hlavně indické kuchyně. Ostatně právě zde má cibule svůj domov. V Čechách se cibule objevila až v 19. století! Rychle však zdomácněla a stala se nezbytnou součástí české kuchyně. Cibule řadu látek, jež prospívají našemu organismu. Jmenujme například vápník, hořčík, železo, draslík, dále alliny (odsud pálivá chuť) a flavonoidy. Vitaminy se pak liší druh od druhu.

Čtěte také:

Připravte si bylinkové máslo na ryby, maso i bagety. Stačí vám jen 20 minut!

Cibule se považuje za významný antioxidant s dezinfekčním a antimikrobiálním účinkem. Dostatečná konzumace cibule může upravit střevní mikroflóru, napomáhá trávení, prospívá cévám. Spařená s medem se používala jako výborný prostředek proti kašli nebo ulevovala při dýchacích problémech. Látky v cibuli zmírňují reakci kůže na štípnutí hmyzem. Slupky (zejména z červené cibule) se používaly na barvení vajíček nebo oblečení.

Žlutá cibule: Skvělá pro teplo kuchyni

Pokud hledáte typického představitele cibule, pak je to právě ta žlutá. Nejlépe vyzní při přípravě teplých pokrmů, obzvlášť skvělá je jako základ omáček. Lepší chuť cibule získá díky rozpálenému tuku, který z cibule uvolní vodu a zesílí její charakter. Při krájení „silné“ verze budete mohutně slzet. Žlutá cibule se hodí i na „hospodská“ jídla k pivu (tlačenka, utopenec, zavináč), kde je příjemným chuťovým kontrastem.

Červená cibule: Barevně vyladěné pokrmy

Názory na červenou cibuli se různí. Důvod je prostý, ne všude dostane takovou péči, aby se v ní prosadily vlastnosti jako jemnost a nasládlá chuť. Ty získáte nákupem této cibule ve slunných přímořských oblastech jako je Španělsko či Řecko. V Čechách spíš narazíte na purpurovou verzi žluté cibule, pro kterou je typická štiplavost a ostrost. Proto i červená cibule se v našich podmínkách hodí spíše pod maso anebo do jídel, kam chcete přinést zajímavý barevný odstín. Pokud máte štěstí na tu „opravdovou“, pak se hodí do salátů, kam přidá karamelovou chuť a barevnost.

Cibule je důležitou součástí jídelníčku

Bílá cibule: Na zavařování i do náplní

Milujete malé bílé zavařené cibulky? Pak na výrobu této dobroty zvolte právě bílou cibuli. Nakládají se co nejmenší cibulky do sladkokyselého nálevu (podobně jako okurky) a přidat můžete i třeba chilli. Bílá cibule je zasyrova opravdu štiplavá, nejčastěji se používá do pečení nebo do náplní. Neztratí se ani v polévce.

Jarní cibulka: Čerstvost jara a léta

Jarní cibule není nic jiného než mladé výhonky „obyčejné“ cibule. Je to velký koncentrát vitamínů. Chuť je lehce štiplavá a nejvíce připomíná pórek. Po zimním období je vítaným zpestřením. Hodí se jak do salátů, tak i na chleba se žervé anebo „jen“ s máslem. Pokud ji seříznete zešikma, hodí se i do různých masových směsí na pánvi. Přičemž ji tam nasypete až na úplný závěr, aby si uchovala svou typickou jemnou chuť.

Cibule šalotka: Tak trochu česnek

Šalotka je typickou cibulí francouzské kuchyně. Má jemnou chuť a často překvapivou ostrost. Je jakýmsi představitelem přechodu mezi česnekem a cibulí. Hodí se jako příloha ke steakům (například opražená s medem na pánvi) a do omáček. Skvěle chutná s vinným octem. Jako jedna z mála nedráždí žaludek osobám přecitlivělým na cibuli.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

STŘEDA 03. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 07. 2024
blíženci
Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch…
více o tomto dni
PÁTEK 05. 07. 2024
rak
Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 06. 07. 2024
rak
Měsíc putuje znamením Raka, dnes je novoluní. Něco si přejte, v novoluní se přání plní. Udělejte si očistný den, skoncujte se svými zlozvyky. Věnujte…
více o tomto dni
NEDĚLE 07. 07. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 08. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ÚTERÝ 09. 07. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni

Nuda pláže v Česku - máme pro vás přehledný seznam nuda pláží podle 14 krajů 

A co Jindřiš nedaleko Jindřichova Hradce.. Malé ale hezké koupání, čistá voda...😎

Nová podlaha v bytě? Poradíme, jakou zvolit pro jednotlivé místnosti, abyste byli opravdu spokojeni

Já jsem nedávno zde https://magazin.nejlevnejsipodlahy.cz/clanek/co-je-to-pokladka-masivnich-parket-na-stromec...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Nechápu příteli Rudo,že se tak schazuješ a mluvíš o čemu naprosto vůbec nerozumíš. Když já jsem se zabýval výr...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Ahoj, taky sem mel problemy s vysokym cholesterolem. Kamarad mi doporučil fermentovanou ryzi, ...

Zhoubný nádor slinné žlázy

Dobrý den, já to měla jinak...ne na horním patře, ale jako zvetsenou uzlinku, která se ...
Zobrazit všechna témata

Co je klíčem ke komfortnímu a úspornému bydlení?

Pohodlí, úspora financí a nenáročná údržba bydlení je snem každého majitele nemovitosti. Základním prvkem, který přispívá ke spokojenosti, jsou kvalitní okna, která odpovídají moderním standardům a jsou vybraná...

Vysvědčení je tu! Je rozumné děti za známky odměňovat nebo trestat?

Školní rok je u konce a začínají prázdniny. Oddychnou si všichni. Školáci, studenti i učitelé. Po náročných deseti měsících startují dva měsíce klidu, pohody a odpočinku. Ovšem s koncem školního roku je spjato ...

Zoodle neboli zeleninové nudle: Připravte si netradiční, rychlý a zdravý pokrm

Nízkokalorické zeleninové nudle jsou trend! Zoodle můžete vyrobit prakticky z čehokoliv, nejčastěji se pro tento účel využívá cuketa, řepa, dýně, mrkev nebo třeba celer. Zeleninové nudle lze připravit sladké i ...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Nová etapa života začíná... aneb Znovu a lépe

Taky jste v životě někdy udělali věci, na který nejste zrovna pyšný? Já mnohokrát. Ale vždycky jsem se z nich snažila ponaučit. A právě teď skončila jedna etapa, která mě celý tři roky tížila. Nebudu zastírat skutečnosti, protože můj příběh může třeba někoho inspirovat k tomu, žít líp a vyvarovat se stejným chybám. Co mě tedy posunulo dál?