Znáte druhy cibule?

Znáte druhy cibule? Vyzkoušejte jejich sílu

„Kup cibuli,“ zní rozkaz. Jakmile se ale dostanete do obchodu nebo dokonce do obchodu se zdravou výživou, můžete zjistit, že koupit cibuli není až tak snadné. Cibule totiž není jen jedna. Mezi ty typické patří žlutá, červená anebo jarní. Vsadit však můžete na šalotku, perlovku anebo cibuli bílou. Tím výběr nekončí. Každá cibule má svou specifickou chuť i účinky. Víte, kdy ji použít?

Bez cibule ani ránu

Cibule se vyskytuje opravdu v mnoha jídlech. Je základem řady omáček a přidává se i do salátů anebo k tlačence. Někdy hraje hlavní roli, jindy dodává jídlu chuť nebo konzistenci. Dokáže být ostrá, sladká, nahořklá i do kysela. Pořád však pro náš organismus umí udělat dost. Řada lidí tvrdí, že jim cibule nedělá dobře. Ano, obsahuje látky, které mohou dráždit trávicí ústrojí, nicméně za tím obvykle stojí nějaký jiný problém, na který neschopnost cibuli strávit poukazuje. Je třeba připustit, že i nemalá část dětí neocení syrovou cibuli. Na druhou stranu otázkou zůstává, zda se vyskytuje v jídle, které by jako děti měly jíst. Ať už je to s cibulí jakkoli, patří mezi jednu z neužívanějších zelenin na světě.

Cibule v hlavní roli

Mezi typická jídla, která oslní svou cibulovou chutí patří francouzská cibulačka, anglické nadívané cibule, ale také cibulový koláč neboli quiche. Cibule je však typickou surovinou střední Asie, hlavně indické kuchyně. Ostatně právě zde má cibule svůj domov. V Čechách se cibule objevila až v 19. století! Rychle však zdomácněla a stala se nezbytnou součástí české kuchyně. Cibule řadu látek, jež prospívají našemu organismu. Jmenujme například vápník, hořčík, železo, draslík, dále alliny (odsud pálivá chuť) a flavonoidy. Vitaminy se pak liší druh od druhu.

Čtěte také:

Připravte si bylinkové máslo na ryby, maso i bagety. Stačí vám jen 20 minut!

Cibule se považuje za významný antioxidant s dezinfekčním a antimikrobiálním účinkem. Dostatečná konzumace cibule může upravit střevní mikroflóru, napomáhá trávení, prospívá cévám. Spařená s medem se používala jako výborný prostředek proti kašli nebo ulevovala při dýchacích problémech. Látky v cibuli zmírňují reakci kůže na štípnutí hmyzem. Slupky (zejména z červené cibule) se používaly na barvení vajíček nebo oblečení.

Žlutá cibule: Skvělá pro teplo kuchyni

Pokud hledáte typického představitele cibule, pak je to právě ta žlutá. Nejlépe vyzní při přípravě teplých pokrmů, obzvlášť skvělá je jako základ omáček. Lepší chuť cibule získá díky rozpálenému tuku, který z cibule uvolní vodu a zesílí její charakter. Při krájení „silné“ verze budete mohutně slzet. Žlutá cibule se hodí i na „hospodská“ jídla k pivu (tlačenka, utopenec, zavináč), kde je příjemným chuťovým kontrastem.

Červená cibule: Barevně vyladěné pokrmy

Názory na červenou cibuli se různí. Důvod je prostý, ne všude dostane takovou péči, aby se v ní prosadily vlastnosti jako jemnost a nasládlá chuť. Ty získáte nákupem této cibule ve slunných přímořských oblastech jako je Španělsko či Řecko. V Čechách spíš narazíte na purpurovou verzi žluté cibule, pro kterou je typická štiplavost a ostrost. Proto i červená cibule se v našich podmínkách hodí spíše pod maso anebo do jídel, kam chcete přinést zajímavý barevný odstín. Pokud máte štěstí na tu „opravdovou“, pak se hodí do salátů, kam přidá karamelovou chuť a barevnost.

Cibule je důležitou součástí jídelníčku

Bílá cibule: Na zavařování i do náplní

Milujete malé bílé zavařené cibulky? Pak na výrobu této dobroty zvolte právě bílou cibuli. Nakládají se co nejmenší cibulky do sladkokyselého nálevu (podobně jako okurky) a přidat můžete i třeba chilli. Bílá cibule je zasyrova opravdu štiplavá, nejčastěji se používá do pečení nebo do náplní. Neztratí se ani v polévce.

Jarní cibulka: Čerstvost jara a léta

Jarní cibule není nic jiného než mladé výhonky „obyčejné“ cibule. Je to velký koncentrát vitamínů. Chuť je lehce štiplavá a nejvíce připomíná pórek. Po zimním období je vítaným zpestřením. Hodí se jak do salátů, tak i na chleba se žervé anebo „jen“ s máslem. Pokud ji seříznete zešikma, hodí se i do různých masových směsí na pánvi. Přičemž ji tam nasypete až na úplný závěr, aby si uchovala svou typickou jemnou chuť.

Cibule šalotka: Tak trochu česnek

Šalotka je typickou cibulí francouzské kuchyně. Má jemnou chuť a často překvapivou ostrost. Je jakýmsi představitelem přechodu mezi česnekem a cibulí. Hodí se jako příloha ke steakům (například opražená s medem na pánvi) a do omáček. Skvěle chutná s vinným octem. Jako jedna z mála nedráždí žaludek osobám přecitlivělým na cibuli.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PONDĚLÍ 21. 04. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 22. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
STŘEDA 23. 04. 2025
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni
ČTVRTEK 24. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
PÁTEK 25. 04. 2025
ryby
Měsíc putuje znamením Ryb, je v ubývající fázi. Ryby mají vliv na chodidla a prsty u nohou. Udělejte si čas na jejich koupel a masáž. Věnujte se…
více o tomto dni
SOBOTA 26. 04. 2025
beran
Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody…
více o tomto dni
NEDĚLE 27. 04. 2025
beran
Měsíc putuje ve znamení Berana, dnes je novoluní. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Pokud trpíte na migrény, pijte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
HANAGRAIN J.T.J. s.r.o.: partner pro obchod se zemědělskými komoditami
Společnost HANAGRAIN J.T.J. s.r.o. se již od roku 1991…

Karmický vztah nebo opravdová láska? Naučte se je od sebe rozeznávat

Krasny den prosim ohledne karmickeho vztahu o kterem jsem predvedcena ze existuje protoze jsem ho zazila, je...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

ja jsem hadonos, nikdy jsem se necitila jako ulitly strelec, vzdycky me to tahlo k lecitelstvi (neplest si s a...

Třinácté znamení Hadonoš: Jste narození v jiném znamení zvěrokruhu?

to jsem presne ted po precteni rekla manzelovi, celkem slusna spolecnost :)

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Chciałbyś skorzystać z pożyczki na realizację swoich projektów, Chciałbyś skorzystać z...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez ...

EXPRESNÍ PŮJČKY DO 30 MINUT

Půjčky s ručením na směnku i pro problémové klienty. Půjčka od soukromé osoby bez ...
Zobrazit všechna témata

5 chyb, kvůli kterým můžete snadno a rychle zničit váš vztah

Vztahy jsou křehké a i malá nedorozumění mohou způsobit jejich postupné rozpadání. Mnozí se však často dopouštějí chyb, které mohou mít okamžité a devastující následky. Od nedostatku komunikace po neschopnost r...

Jarní květiny ve váze: Tipy, jak je udržet krásné a čerstvé co nejdéle

Čerstvé květiny na jaře jsou symbolem ožívající přírody a radosti. Aby jejich krása vydržela co nejdéle, je důležité věnovat jim správnou péči. Poradíme vám, jak udržet čerstvé řezané květiny co nejdéle při živ...

Velikonoční recepty: Nejlepší tradiční i moderní pochoutky na sváteční stůl

Velikonoce jsou skvělou příležitostí k přípravě lahodných pokrmů. Svátečný menu musí vypadat i chutnat krásně. Ať už se chystáte na pečení mazance, beránka, jidášů nebo hledáte inspiraci na originální sváteční ...

Ješitnost se netýká jen mužů. Jak ovlivňuje náš život?

Tradičně je ješitnost připisována mužům, avšak velice běžně ji můžeme vídat i u ženského pohlaví. Znáte ve svém okolí někoho, kdo je ješitný? Pak možná tušíte, v čem tkví tato často negativně vnímaná povahová v...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Ergoterapie jako cesta k lepšímu a kvalitnějšímu životu

Už jste někdy slyšeli o ergoterapii? Je to obor, který lidem pomáhá překonávat různé zdravotní problémy, aby mohli znovu vykonávat každodenní činnosti. Ať už jde o zranění, nemoc nebo zhoršení pohybových schopn...

Velikonoční pondělí: Oslavy jara, života a tradic

Velikonoční pondělí je dnem plným tradic, které mají kořeny v dávných pohanských i křesťanských rituálech. Kromě tradiční pomlázky a barvení vajíček nechybí obchůzky koledníků nebo polévání vodou. A chybět samo...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Línání u psů je na jaře běžné. Kdy ale zbystřit?

S příchodem jara se chovatelé potýkají s nadměrným línáním u psů. Toto „shazování“ srsti není nic nenormálního a obvykle ustane do jednoho až dvou měsíců. Pejskové se tak zkrátka připravují na teplejší sezónu. ...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Hydrocolon terapie vyčistí střeva a nastartuje detoxikaci. Skutečně to funguje?

Otázka, která mi vrtala hlavou už pěknou řádku let. Ale přece si nepůjdu někam jen tak nechat vypláchnout tlusté střevo. Co když m...

Život je jako jízda na horské dráze. Jednou jsi nahoře a pak dole

Novej rok 2025 je v plnym běhu a zima ve svym středu. Zanedlouho tu bude jaro, který mám spojený s takovou pohodou - pro mě je jaro znamením nový naděje a větší energie. Zpátky ale do přítomnosti. To, co mi připravil začátek roku, jsem si ani ve snu nedokázala představit.