Znáte druhy cibule?

Znáte druhy cibule? Vyzkoušejte jejich sílu

„Kup cibuli,“ zní rozkaz. Jakmile se ale dostanete do obchodu nebo dokonce do obchodu se zdravou výživou, můžete zjistit, že koupit cibuli není až tak snadné. Cibule totiž není jen jedna. Mezi ty typické patří žlutá, červená anebo jarní. Vsadit však můžete na šalotku, perlovku anebo cibuli bílou. Tím výběr nekončí. Každá cibule má svou specifickou chuť i účinky. Víte, kdy ji použít?

Bez cibule ani ránu

Cibule se vyskytuje opravdu v mnoha jídlech. Je základem řady omáček a přidává se i do salátů anebo k tlačence. Někdy hraje hlavní roli, jindy dodává jídlu chuť nebo konzistenci. Dokáže být ostrá, sladká, nahořklá i do kysela. Pořád však pro náš organismus umí udělat dost. Řada lidí tvrdí, že jim cibule nedělá dobře. Ano, obsahuje látky, které mohou dráždit trávicí ústrojí, nicméně za tím obvykle stojí nějaký jiný problém, na který neschopnost cibuli strávit poukazuje. Je třeba připustit, že i nemalá část dětí neocení syrovou cibuli. Na druhou stranu otázkou zůstává, zda se vyskytuje v jídle, které by jako děti měly jíst. Ať už je to s cibulí jakkoli, patří mezi jednu z neužívanějších zelenin na světě.

Cibule v hlavní roli

Mezi typická jídla, která oslní svou cibulovou chutí patří francouzská cibulačka, anglické nadívané cibule, ale také cibulový koláč neboli quiche. Cibule je však typickou surovinou střední Asie, hlavně indické kuchyně. Ostatně právě zde má cibule svůj domov. V Čechách se cibule objevila až v 19. století! Rychle však zdomácněla a stala se nezbytnou součástí české kuchyně. Cibule řadu látek, jež prospívají našemu organismu. Jmenujme například vápník, hořčík, železo, draslík, dále alliny (odsud pálivá chuť) a flavonoidy. Vitaminy se pak liší druh od druhu.

Čtěte také:

Připravte si bylinkové máslo na ryby, maso i bagety. Stačí vám jen 20 minut!

Cibule se považuje za významný antioxidant s dezinfekčním a antimikrobiálním účinkem. Dostatečná konzumace cibule může upravit střevní mikroflóru, napomáhá trávení, prospívá cévám. Spařená s medem se používala jako výborný prostředek proti kašli nebo ulevovala při dýchacích problémech. Látky v cibuli zmírňují reakci kůže na štípnutí hmyzem. Slupky (zejména z červené cibule) se používaly na barvení vajíček nebo oblečení.

Žlutá cibule: Skvělá pro teplo kuchyni

Pokud hledáte typického představitele cibule, pak je to právě ta žlutá. Nejlépe vyzní při přípravě teplých pokrmů, obzvlášť skvělá je jako základ omáček. Lepší chuť cibule získá díky rozpálenému tuku, který z cibule uvolní vodu a zesílí její charakter. Při krájení „silné“ verze budete mohutně slzet. Žlutá cibule se hodí i na „hospodská“ jídla k pivu (tlačenka, utopenec, zavináč), kde je příjemným chuťovým kontrastem.

Červená cibule: Barevně vyladěné pokrmy

Názory na červenou cibuli se různí. Důvod je prostý, ne všude dostane takovou péči, aby se v ní prosadily vlastnosti jako jemnost a nasládlá chuť. Ty získáte nákupem této cibule ve slunných přímořských oblastech jako je Španělsko či Řecko. V Čechách spíš narazíte na purpurovou verzi žluté cibule, pro kterou je typická štiplavost a ostrost. Proto i červená cibule se v našich podmínkách hodí spíše pod maso anebo do jídel, kam chcete přinést zajímavý barevný odstín. Pokud máte štěstí na tu „opravdovou“, pak se hodí do salátů, kam přidá karamelovou chuť a barevnost.

Cibule je důležitou součástí jídelníčku

Bílá cibule: Na zavařování i do náplní

Milujete malé bílé zavařené cibulky? Pak na výrobu této dobroty zvolte právě bílou cibuli. Nakládají se co nejmenší cibulky do sladkokyselého nálevu (podobně jako okurky) a přidat můžete i třeba chilli. Bílá cibule je zasyrova opravdu štiplavá, nejčastěji se používá do pečení nebo do náplní. Neztratí se ani v polévce.

Jarní cibulka: Čerstvost jara a léta

Jarní cibule není nic jiného než mladé výhonky „obyčejné“ cibule. Je to velký koncentrát vitamínů. Chuť je lehce štiplavá a nejvíce připomíná pórek. Po zimním období je vítaným zpestřením. Hodí se jak do salátů, tak i na chleba se žervé anebo „jen“ s máslem. Pokud ji seříznete zešikma, hodí se i do různých masových směsí na pánvi. Přičemž ji tam nasypete až na úplný závěr, aby si uchovala svou typickou jemnou chuť.

Cibule šalotka: Tak trochu česnek

Šalotka je typickou cibulí francouzské kuchyně. Má jemnou chuť a často překvapivou ostrost. Je jakýmsi představitelem přechodu mezi česnekem a cibulí. Hodí se jako příloha ke steakům (například opražená s medem na pánvi) a do omáček. Skvěle chutná s vinným octem. Jako jedna z mála nedráždí žaludek osobám přecitlivělým na cibuli.

Autor: Markéta Palatin



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 21. 01. 2025
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v ubývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte žádná…
více o tomto dni
STŘEDA 22. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 23. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 24. 01. 2025
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 25. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 26. 01. 2025
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 27. 01. 2025
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Uzeniny Příbram, a.s.
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Farma Skupeč, s.r.o.: rostlinná výroba, chov drůbeže i skotu
Farma Skupeč se nachází přibližně 25 km od…

Tipy na zavařování hotových jídel se vám budou hodit třeba na dovolené mimo civilizaci

Naprosté nesmysly, co tu píšete.

U masa je klíčové dosáhnout dostatečně vysoké teploty (alespoň 120 °C) po ...

Pořiďte si rotoped. Urychlí hubnutí a cvičit na něm mohou i lidé s nemocnými klouby

Rotoped je skvělá záležitost, chce to ale hodně vůle na něm doma cvičit. U nás doma to vždycky dopadlo věšákem...

Vánoční cukroví bez cukru: užijte si zdravé Vánoce!

Tolik tuku na 40 g mouky je nesmysl, zvláště u těsta, do kterého dáme 200 g ořechů - to by v troubě neudrželo ...

Ovlivňuje bydlení naše duševní zdraví?

Skvělý článek, který připomíná, jak zásadní je prostředí, ve kterém žijeme, pro naše duševní zdraví. Právě v d...

Hodí se tepelné čerpadlo do starého domu?

Když jsme řešili vytápění našeho starého domu, tepelné čerpadlo bylo jednou z možností . :) Nakonec jsme šli d...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Peníze na vašem účtu během několika minut Půjčit si můžete od 50 000 Kč do 91 50...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, abych vám pomohl překonat různé finanční starosti na vánoční večírek a o...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Speciální nabídka výhodné půjčky a oddlužení. Ocitli jste se v tíživé finančn�...
Zobrazit všechna témata

První společné Vánoce: Jak je prožít v harmonii a radosti

První společné Vánoce ve dvou jsou jedinečnou příležitostí k vytvoření vlastních svátečních tradic. Můžete čerpat z oblíbených rituálů z dětství a přidat nové, které budou odrážet váš společný příběh. Rozhodová...

Finanční gramotnost u dětí: Mluvte s nimi o penězích a naučte je hospodařit

Finanční gramotnost je vedle psaní, čtení a počítání rozhodně další základní životní dovedností, kterou bychom měli naše potomky učit od raného věku. Uvádí se, že finanční návyky si děti fixují nejlépe ve věku ...

Vzdělávání v jednotřídních školách: Proč je osobní přístup klíčem k úspěchu

Vzdělávání v jednotřídních školách přináší mnoho výhod, nejen bližší přístup učitelů k dětem, ale také jejich rozvoj a zvýšení socializace. Co konkrétně jednotřídní školy a školky nabízejí? A proč by právě toto...

Biblioterapie aneb Jak nám čtení může sloužit k seberozvoji

Biblioterapie je vlastně forma psychoterapie, která využívá knihy a další formy literatury, aby nám pomohla zlepšit náš vlastní život. Případně může sloužit i jako podpůrná metoda, která posílí duševní zdraví. ...

Bezlepkový banánový chlebíček

Začněte tím, že si předehřejte troubu na 170 až 190 °C a smícháte si v míse tyto ingredience – rozmačkané banány, rozpuštěné máslo, krystalový cukr, vejce a vanilkový extrakt. V dalším kroku pak přidejte bezlep...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Na vlastní kůži: Za jediný den jsem si ušila vlastní boty. Zvládnete to taky

Ušít boty za jediný den? Nesmysl. Ruční práce, které jsou pro většinu žen relax, pro mě vždy byly noční můrou. Uháčkovala jsem jednu křivou šálu, s pletením jsem si jako levoruká nedokázala poradit a šití? Za c...

Konec roku a obvyklý bilancování

Vždycky, jak se přiblíží konec roku, mám pocit, že všechno hrozně rychle uteklo. Přijde mi, že Silvestr 2024 se sousedy jsme prožili včera, ale už je to 365 dní. Taky bilancujete? Přemejšlíte, co se vám povedlo a co ne? Já pokaždý. A rozhodla jsem se, že rok 2025 bude pro mě v mnoha ohledech přelomovej. Však jsem v čínskym znamení Had, a tak si my Hadi pojďme "svůj" rok užít naplno!