Oblíbená i nenáviděná. Kapusta je zimní zelenina, která nás doslova nadopuje vitamíny a dalšími cennými látkami
Kapusta je v zimě na pultech obchodů jasnou stálicí. Přesto si stále mnoho lidí láme hlavu s tím, jak s kapustou v kuchyni vlastně naložit. Přitom kapusta není žádná věda. Vynikající jídlo z ní, podle našich receptů, připravíte hravě.
Kapusta je nejen chutnou zimní zeleninou, ale také velice zdravou. Ne nadarmo bývávala jednou z hlavních zimních ingrediencí jejich jídelníčku. Je škoda, že jsme ji v moderním jídelníčku potlačili. Zkuste si ji připravit a uvidíte, že si získá vaše srdce. I chuťové buňky.
Zimní kapusta v jídelníčku
Kapusta je zeleninou, která má své místo i v lidové medicíně. Je totiž zeleninou, která náš organismus dokáže chránit před nemocemi z nachlazení. Obsahuje spoustu vitamínu C i další cenné látky, které umí perfektně nabudit náš imunitní systém. Uvnitř kapusty se ukrývá i celá škála B-vitamínů, vitamín E a rovněž i minerální látky, jako například vápník, hořčík, selen, zinek, jód nebo draslík. A vzhledem k tomu, že obsahuje i bílkoviny a sacharidy, je možné ji považovat za plnohodnotné jídlo.
Cibule je účinný lék i pomocník v domácnosti
Červená řepa obsahuje mnohem víc kyseliny listové, než byste čekali
Celer – zázračná zelenina plná vitamínů, kterou oceníte nejen v kuchyni
Kapusta místo léků?
Kapusta má mnoho zdravotních benefitů, které nejsou rozhodně zanedbatelné. Mimo to, že pečuje o naši obranyschopnost, pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu, pečuje o zdravý kardiovaskulární systém, chrání nás před osteroporózou a díky vláknině pečuje o zdravá střeva. Populární v lidové medicíně je i čerstvá kapustová šťáva. Ta má nejlepší účinky, pokud je smíchaná se šťávou jablečnou. A navíc skvěle chutná.
Kapusta na talíři: Masové závitky z kapusty
Přísady:
- 8 větších kapustových listů
- kousek cibule
- česnek
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 8 malých plátků anglické slaniny
- sůl
Nádivka:
- 300 g mletého hovězího a vepřového masa
- 1 rohlík
- 1 bílek nebo 1 malé vejce
- sůl
- kousek cibule
- česnek
- mletý pepř
Příprava:
Kapustu rozebereme na jednotlivé listy. Ty pak vhodíme asi na minutu do vroucí vody. Po vyjmutí vyřízneme tuhé části listů. Necháme mírně zchladnout a připravíme si mezitím z uvedených ingrediencí nádivku. Tou se pak plní kapusta, respektive jednotlivé kapustové listy. Stočíme je v závitky.
Pokud je třeba, můžeme si k upevnění pomoci provázkem. Cibuli nadrobno nasekáme, česnek nakrájíme na plátky. Obojí zpěníme na sádle. Následně pak zaprášíme moukou a chvíli osmahneme. Přilijeme trochu vody, dokonale rozmícháme a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny a přelijeme do pekáčku. Následně pak přidáme kapustové závitky. Poklademe je plátky slaniny a v rozpálené troubě pečeme asi 25 minut.
Kapusta na talíři: Sýrové řízky z kapusty
Přísady:
- 500 g kapusty
- 120 g strouhanky
- 1 cibule
- sůl. pepř
- hrst posekané zelené petrželky
- mouka a vejce na obalení
- tuk na smažení
Příprava:
Kapusta se nejprve musí dobře očistit. Následně ji nakrájíme na malé kousky a vhodíme do vroucí osolené vody. Uvaříme doměkka. Jakmile je hotovo, vodu slijeme. Ke kapustě následně přidáme orestovanou cibulku, sůl a pepř. Promícháme a dále přidáme vejce, petrželku a strouhanku. Opět promícháme a ze směsi tvoříme bochánky, které obalujeme v trojobalu. Nakonec osmažíme a podáváme ideálně s bramborovou kaší.
Autor článku: Monika Poledníková
Diskuse k článku
Alena